Покренут поступак против "звиждача" у УИО БиХ

- У централи Управе за индиректно опорезивање (УИО) у Бањалуци данас је одржана расправа у дисциплинском поступку који ова институција води против Емира Мешића, запосленика који има статус “звиждача”. Док Мешић наводи да је поступак резултат његових пријава неправилности, из Управе негирају такве наводе.

Босна и Херцеговина 07.08.2020 | 21:53
Покренут поступак против "звиждача" у УИО БиХ

Мешић је раније пријавио неправилности у раду УИО-а Државном тужилаштву и од Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције (АПИК) је званично добио статус “звиждача”.

Балканска истраживачка мрежа Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) раније је писала о Мешићевим упозорењима на неправилности код додјеле наплате паркинга на царинским терминалима приватним компанијама.

БИРН БиХ је у јуну објавио како је више од половине од 330 милиона марака прикупљених по основу паркирања на царинским терминалима у БиХ, у протеклих десет година, завршило на рачунима приватних фирми, а да “звиждач” који је упозорио на ове неправилности није од Државног тужилаштва, гдје је неправилности пријавио, саслушан дуже од годину дана. Мешић је раније навео да је у УИО-у добио премјештај на слабије плаћено радно мјесто.

Данашња расправа у дисциплинском поступку, која није била отворена за јавност, прекинута је због потребе накнадног достављања доказног материјала, потврђено је за БИРН БиХ.

Мешић за БИРН БиХ каже да су у посљедња два мјесеца против њега покренута два дисциплинска поступка. Истиче да “умјесто да се истражују случајеви које је пријавио и који наносе штету Управи за индиректно опорезивање, држави и грађанима ове земље”, сумњичи се он за наношење наводне штете управи.

Он одбацује оптужбе из дисциплинског поступка и вјерује да ће уз помоћ документације доказати своју невиност.

Мешић је рекао да се у првом дисциплинском поступку преиспитује његова улога у набавци и избору понуђача хигијенских средстава за гранични прелаз Рача. У другом поступку који слиједи, како је казао, преиспитиват ће се његови наступи у медијима и оптужбе на рачун руководства УИО-а.

Он све доводи у везу са чињеницом да је он пријавитељ корупције.

“Одједном су два дисциплинска поступка покренута. Ријеч је о радњама из 2018. године. Замјерају ми, то је у другом поступку који слиједи након првог, да сам наводно давао неистините информације о раду управе и менаџмента и непримјерене коментаре”, каже Мешић за БИРН БиХ.

Из УИО-а за БИРН БиХ нису жељели навести детаље о поступцима јер су они у току.

У одговору Управе пише да је поступак против Мешића покренут због теже повреде службене дужности те “нарушавање угледа Управе”. Одбацују да је покретање дисциплинског поступка, након што је Мешић упозорио на неправилности у УИО-у, повезано са његовом пријавом Тужилаштву, добијањем статуса “звиждача” и иступима у медијима.

“Дисциплински поступак нема апсолутно никакве везе са пријавом наводне корупције од стране Мешић Емира и његовим статусом заштићеног пријавитеља, додијељеним од стране Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције”, навели су у одговору из УИО-а и додали како је у овом случају Управа поступала у складу са Законом о заштити лица која пријављују корупцију у институцијама БиХ и обавијестила ову Агенцију која је, према наводима из УИО-а, “потврдила да додијељени статус заштићеног пријавитеља не аболира запосленог од одговорности за кршење прописа и евентуално учињену повреду службене дужности”.

“Наглашавамо да је предметни дисциплински поступак у току, те да би свака детаљнија изјашњења представљала прејудицирање исхода тог поступка”, тврде у одговору за БИРН БиХ из УИО-а.

Правни заступник Емира Мешића, Мирза Хрустић, каже да је још рано говорити о исходу дисциплинског поступка.

“Ми свакако сматрамо да његове одговорности нема, па ћемо видјети”, кратко наводи Мешићев правни заступник.

Није познат датум када би расправа у дисциплинском поступку против Емира Мешића требало да буде настављена.

(Детектор.ба Фото: БИРН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Колумбо

07.08.2020 20:46

Нај подобнији си кад ниста нерадис а млатис плату Е зато и јесте како је Најбоље је слусај ста гада казе и ниста не ради или Зали цвјеце и ниста недирај док се ја не вратим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марцоне

08.08.2020 19:37

Хахаха...казе репортер "тузиластво се у овом слуцају брани сутњом !

Name

ОИУ

07.08.2020 20:51

Зна ли ико је ли Кемал Чаушевић у затвору или је на Хавајима. Има ли пресуде саучесницима у Пандори? Да не будем и ја проглашен звиждачем. Има гладних вукова а и ноћ је, боље је под креветом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

07.08.2020 20:52

Да је о нацији и сл ријеч,било би на стотине коментара. Дајмо подршку човјеку који нас обавјештава о мутним радњама у држави. Зар нисмо и сами сведоци шта нам раде политички идиоти са свих страна!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ненад

07.08.2020 21:17

Тако је! Морамо га подрзати. Мислим да треба да пуца на национално, то данас пали. Сви користе тзв национални интерес па треба и он. Слозила би ја њима контра пријаву да ме малтретирају по националној основи, па би се Босна цијела ваздигла. Мајку им лоповску

Name

Ре

08.08.2020 07:23

Треба цовјека подрзати јер је ппстен и храбар. Оцито нема ораха у дзеповима.

Name

Брацо

08.08.2020 13:36

Како да га подржимо? Има ли неко идеју? Ко изадје на улицу остаје без посла! Не схватамо да више нисмо слободан народ!

Name

ТОП 1982

07.08.2020 20:56

Покрените поступак о задњем конкурсу! И докле це Срби висе да цуте када је УИО у питању? Права Босњацка фирма била и остала, дзаба вам Миро директор! Висе Срба би просло у НДХ-а на конкурсу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.08.2020 01:12

Е баш си топ.

Name

НР

08.08.2020 05:43

Превентивна активност УИО да слуцајно не би неко несто опет пријавио

Name

Клопка

07.08.2020 21:23

Неће га никад ни саслушати није први случај тужилаштво чека застару или да сакрије доказе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

08.08.2020 05:08

ја јуцер одвукао ауто на царину све регуларно плацено и спедитер ми вец све средијо за 20 минута платијо и цекам 3 сата да из царине изадје и прегледа возило јер је све по папирима а овима који добију у дзеп одма е дрзаве и срања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возач 12

08.08.2020 11:22

Како си платио све, ако царина није прегледала робу и ако није процјењена декларација. Шпедитер те друже окупап.

Name

Пип

08.08.2020 07:56

Како је директор Миро Ђакула у УИО влада цист апартхејд.Дисциплински поступци,суспензије воде се само против оних који не припадају директоровом т..у и који неце да улазе ни у какве криминалне радње.Ово није први овакав слуцај и било је јоз тезих гдје су се директор и његову дупелизци изивљавали нас пијединим упосленим.Директор никада није провео дисциплински поступак или суспензију,а сто је по Закону морао у афери"Шасије" гдје је судјено 12-ци цариника и који су осудјени затворским и условним казнама .Ту се директор огласио за законске нормативе и сви су просли без икаквих санкција из оростиг разлога сто припадају његовом народу.Кад је год у питању мито и корупција то је увјек Градиска,Самац.... никада нецете цути да има криминала и корупције у Херцеговини само из разлога сто тај дио покрива директор о његив бивси сеф кабинета.

ОДГОВОРИТЕ