Novi detalji o odlaganju otpada iz Italije u Drvaru

Stotine tona tekstilnog otpada, koje je krajem juna i početkom jula uvezen iz Italije i nelegalno deponovan u devastirane fabrike i druge prostore na području Drvara i Bosanskog Grahova, još je na istom mjestu.

Bosna i Hercegovina 13.08.2020 | 08:09
Novi detalji o odlaganju otpada iz Italije u Drvaru

Očigledno, nema ništa od obećanja nadležnih da će biti ili vraćen u Italiju ili “zbrinut u skladu s propisima.”

U međuvremenu, isplivali su novi detalji o ovoj aferi, koja je potresla BiH i pročula se čak do Njemačke, Švajcarske i Italije. O italijanskom smeću u Drvaru je pisao i “Tages Ancajger” iz Ciriha, postavljajući pitanje zašto je baš mali grad u BiH odredište za italijanski otpad i da li ovaj uvoz ima veze s kalabrijskom mafijaškom grupom “Ndrangeta”.

Posebno je pitanje otkud otpad baš u na prostoru nekadašnje “Panelke”, koja je u krugu nekadašnjeg preduzeća “Grmeč” u Drvaru, i kako su suvlasnici firme “Krom reciklaža” došli na ideju da sjedište preduzeća prijave u zabačenom selu Kralji, kod Prekaja. Takođe, sporna je i lokacija za, još uvijek nepostojeći, pogon za reciklažu u hali u selu Pasjak iznad Drvara.

Kako saznaje Srpskainfo, ove prostore su susvlanici “Krom reciklaže” iznajmili, i to pod vrlo živopisnim okolnostima.

Tako je “kancelarija” u selu Kralji, koja po svemu sudeći uopšte ne postoji, iznajmljena od izvjesnog Aleksandra Kralja iz Zrenjanina.

 Ugovor o zakupu je potpisao suvlasnik “Krom reciklaže” Krsto Medan iz Zrenjanina, i to samo – na tri mjeseca, za januar, februar i mart ove godine. Da li je ugovor kasnije produžen nije nam poznato, ali je u prvobitnom ugovoru, zaključenom krajem prošle godine, navedena i cijena zakupa od 30 evra mjesečno!

Zanimljive su i druge cijene zakupa. Kako je ranije za Srpskainfo priznao sam iznajmljivač prostora na Pasjaku, Drvarčanin Mišo Balaban, on je ovu halu, za koju tvrdi da je jedan kroz jedan njegova, dok drugi sumnjaju da ju je prodao, bio spreman da izda za 600 evra mjesečno.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Td

13.08.2020 07:08

Prodao je balaban halu prije 10 godina ali duguje pare agenciji za privatizaciju pa novi vlasnik nemoze prepisati na sebe ali novi vlasnik je od tada koristi sve drugo je suplja priča.

ODGOVORITE
Name

??????

13.08.2020 10:24

Pa ako je Balaban prodao a novi vlasniik nije uknjižio na sebe onda nije mogao ni sklopiti ugovor nego jedino Balaban jer se i dalje vodi na njemu. Treba doći do ugovora pa vidjeti ako to neko već istražuje, zatim pitati načelnicu Runić preko kojih veza je otišla na kafu u Novo Sadu sa gazdama te firme za reciklažu morao je biti neki posrednik nije ona nekakva poznata ličnost pa je njima bilo bitno da sa njom popiju kafu. E onda vidjeti ko je zvao čuvare da puste te kamione da uđu u Grmeč sigurno nije čuvar na svoju ruku već mu je neko naredio.

Name

BN

13.08.2020 07:14

Dobro sto je iz Zrenjanina da nije iz Sirokog Brijega...

ODGOVORITE
Name

Lana

13.08.2020 07:49

Dali se za ovo interesuju Dodik i Špirić?

ODGOVORITE
Name

re lena

13.08.2020 07:56

Sta oni imaju sa Federacijom BiH...

Name

Boki

13.08.2020 07:55

To je maslo i djelo starog lopova Špirkana.

ODGOVORITE
Name

Lana

13.08.2020 09:23

Dodik je predsjedavajući BIH,njegova stranka vlada u Drvaru,a Špirić je isto angažovan na nivou BIH,a član iste partije,a još rođen u gradu Drvaru. Mogli bi bar da se interesuju šta se dešava u tom gradu,pa i da porade na pomenutom slučaju,ako hoće.

Name

ProKinter

13.08.2020 08:58

Sve to treba odvesti i istovariti u Bakince, a jedan dobar dio Spiricu i Stevandicu u dvorište!

ODGOVORITE
Name

Biljana

13.08.2020 10:14

Dovezli svojoj braći u Drvaru otrov.

ODGOVORITE
Name

Građanin BiH

13.08.2020 15:18

Vidi sad, da je drzava, a nije ni po kom osnovu, sve inspekcije na teren i naći krivca za sat vremena. Sve rijeseno. Kazniti ih sa velimom kaznom i porat robe. Vrlo prosto. Da zaboravio sam odmah opoziv načelice opstine, koja je sve znala..

ODGOVORITE