Bez dijaspore promet u Srpskoj pao za trećinu

Korona kriza guši preduzetnike i zanatlije u Srpskoj. Pojedini preduzetnici bilježe pad prometa i do 60 odsto.

Republika Srpska 13.08.2020 | 22:00
Bez dijaspore promet u Srpskoj pao za trećinu

Preduzetnici i zanatlije u Republici Srpskoj, ali i cijela naša privreda, očekivali su da će njihove biznise ove godine, koliko-toliko, da spase dijaspora na ljeto.

Međutim, njihova podrška je izostala, a pojedini preduzetnici bilježe pad prometa i do 60 odsto.

Zvanični podaci Poreske uprave Republike Srpske potvrđuju ono što se dešava na terenu, pa je tako ukupan promet u malopradaji Republike Srpske prehodnog mjeseca manji gotovo za trećinu, tačnije za 31 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U junu je promet bio manji za oko 9,2 odsto u odnosu na šesti mjesec prošle godine, odnosno, promet u junu prošle godine je bio oko 634,9 miliona KM, a u junu ove godine 575,9 miliona KM.

U sedmom mjesecu lani je iznosio 847,9 miliona, a prošlog mjeseca oko 584,3 miliona maraka.

Jovica Bratić, predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske, za Srpskainfo kaže da je najveći problem izostanak dijaspore.

– Vikendom inače dolaze iz Slovenije pa kupuju robu, a sada ih nema. Nema ni masovnog dolaska naše dijaspore na ljeto koji ovde potroše poprilično novca – kaže Bratić.

S druge strane, manja je kupovna moć građana Republike Srpske.

– Svaka manja kriza se na nas reflektuje, a ovo je globalna kriza. Mi živimo od plate do plate, od mjeseca do mjeseca. Dovoljno je da građani ne prime jednu platu i mi smo gotovi – ocjenjuje Bratić i dodaje da je promet kod preduzetnika i zanatlija smanjen od 30 do 60 odsto.      

Zato su već, kako kaže, neke preduzetničke radnje zatvorene.

– Iskreno verujem da neće biti masovnog zatvaranja radnji. Neka poslujemo na nuli, pa i sa malim gubitkom, samo da ne bude otpuštanja radnika – objašnjava Bratić.

Kaže da su dobili od Ministarstva privrede podršku u zahtjevu prema Regulatornoj komisiji za električnu energiju da električnu energiju plaćaju kao domaćinstva a ne industrija.

– To bi nam bilo veliko olakšanje u poslovanju – ističe Bratić.

Priznaje da je novčana pomoć Vlade RS bila od presudnog značaja, a poručuje da je takva vrsta podrške potrebna i dalje.

Marko Đogo, profesor Ekonomskog fakultata Pale, za Srpskainfo kaže da podaci o značajno smanjenom prometu u julu dokazuju koliko dijaspora kod nas troši inače ljeti, odnosno kada masovnije dolaze.

– Znači, to je nekih 20 odsto potrošnje u julu koja je izostala ove godine. Dakle, u julu nisu vraćene one restriktivne mjere iz marta i aprila pa naši građani nisu mogli da kupuju. Jednostavno, nema dijaspore. To je ujedno i loša vijest znajući kakva je kod nas struktura punjenja budžeta – objašnjava Đogo.

Inače, budžeti u cijeloj BiH se najviše pune od PDV, odnosno od prihoda od indirektnih poreza.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, smatra da smo u junu trošili više para nego u julu zato što je bila bolja epidemiološa situacija, mjere su relaksirane i zavladao je optimizam među ljudima.

– Međutim, ubrzo se epidemiološka situacija pogoršala pa je zavladao pesimizam među potrošačima – ocjenjuje Grabovac.

I on je saglasan da je na pad prometa uticao nedostatak dijaspore.

– Vjerovatno su ovo dva glavna razloga, a za ostalo je potrebna analiza – ističe Grabovac.

Istovremeno, smanjeni su prihodi od indirektnih poreza, pa je tako u sedam mjeseci ove godine prikupljeno četiri milijarde i 121 milion KM. To je manje za 437 miliona KM ili 9,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Uprava za indirektno oporezivanje je u sedam mjeseci privredi vratila 730 miliona KM, što je za 152 miliona KM manje u odnosu na isti period lani.

Samo u julu je prikupljeno 679 miliona KM indirektnih poreza, što je za 69 miliona KM manje u odnosu na juli prošle godine.

(Srpskainfo)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Posavino

13.08.2020 20:30

Mila mati

ODGOVORITE
Name

Skeptik

14.08.2020 05:52

Trećinu prometa obavlja dijaspora???? ma daj, analitičari lupetaju.

Name

Direkt

14.08.2020 06:59

Nije to samo dijaspora, već i komšije preko puta, koje kupuju u našim marketima.

Name

...

14.08.2020 08:30

Глупости! У читавом свијету је љоснула економија и продаја, негдје и тотално стала.

Name

Sta trecinu?

14.08.2020 09:41

Posao u Gradišci opao za 90 posto u odnosu na prošlu godinu ali ne samo zbog dijaspore i zbog kupaca iz hr i slo

Name

Semberac

13.08.2020 20:38

Ima Dodik paaara nek podijeli sirotinji, a sirotinje nema puno jer ih je,vecinu, protjero po bijelom svijetu, a ostali uhljebi njima je dobro.

ODGOVORITE
Name

Miki RS

13.08.2020 20:38

Prije par dana mi rece sluzbenica prilikom mjenjanja novca u banci kamo srece da te pare iz inostranstva ne dolaze u RS.

ODGOVORITE
Name

Marija

13.08.2020 20:39

Ko bi nam i dosao kad smo Boze sakloni? U martu, aprilu i maju bilo je i Boze pomozi. Lincovali smo sve koji su se i nasalili da nema korone. Ukinute zabrane a mi ko razularena stoka i Djavo ga ponese. Nedaj Boze reci da te sad neko cuje da postoji korona. Krivi su politicari i novinari sto pumpaju cifre da zarade na koroni i narodu od Evrope. Ako je tako sto se onda stalno zaduzuju gdje stignu. Gdje su narode silne pare sto su naprimali od pomoci. Sad se digla kuka i motika na vakcinu. Godspod otac nam nije i ne moze biti prav. I ko da nam dodje? Da rizikuje svoje zdravlje, zivot, posao i opatanak. Kakvi smo naopaki i nije cudo sta nam se desava.

ODGOVORITE
Name

Re:

14.08.2020 08:33

А, одакле нам стиже зараза, Боже те опамети?!

Name

Made in Canada

13.08.2020 21:36

NE DAM FAMILIJI, NEKA BJEŽE IZ TE DIVLJINE......

ODGOVORITE
Name

borac

14.08.2020 04:36

Najpametnija odluka dobiju pare iz inostranstva i fale se na sva usta kako se kod nas dobro zivi.

Name

Re:

14.08.2020 08:38

Не серљајте! Знам их 4-5 из Канаде, који су тамо по 20 година и у кредитима до гуше. Дођу овамо сваких 2-3 године и јаучу како ће наредних 6 мјесеци отплаћивати авионске карте.

Name

Mislim Man

13.08.2020 21:46

Ja sam bez straha i bez pogovora došao i ove godine iz Švedske. Radio oko kuće koliko sam mogao i konzumirao sve što sam stigao i mogao... Vidno je ipak bilo to da dosta svijeta nije doslo, znam po mojim poznanicima koji su redovni a ove godine nisu dosli. Znam da je to udarac za privredu, ali po meni jedan ipak "konstruktivan" udarac, jer privreda treba da gura i bez dijaspore, ne smije se oslanjati previše na tu iz inostranstva "fabriku" bez direktora, koja dodje u ljetnjim mjesecima, veličine Mercedes Benza, I Volva zajedno, bez štrajka, koja savršeno posluje jer dolazi sa redovnim plaćama i ustedjevinama. Domaća privreda mora imati osnovu sa domaćim proizvodnjom i domaćim potrošačima, jer je iluzija očekivati "još 50 godina" ili 2 3 generacije "dijaspore"...

ODGOVORITE
Name

RS

14.08.2020 05:22

Pa neće ni biti većina te Diaspore su Bošnjaci i Hrvati koji dodžu vide rodbini kuće zemlju ali taj trend je prošao stari većina su poumirali mladi odlaze kuće propale zemlja zarasla a i došla nova generacija Diaspore koju baš puno i ne zanima takva pornografija od naši kvazi političara. Pa I'm i nepada da dolaze a i gdje u prošlost koju nepoznatu i taj primitivizam al nisu nam političari krivi krivi smo mi narod što sve to trpimo gledamo i ništa. Tako da će svake godine biti sve gore i treba zaboraviti na pare iz Diaspore BILO JEDNOM JEDNO VREME.

ODGOVORITE
Name

Direkt

14.08.2020 06:56

Bez jake domaće privrede i proizvodnje, ova zemlja preko noći može da propadne.

ODGOVORITE
Name

Mister X

14.08.2020 07:58

Odkud sad pa to? Kad dodjes dole kazu eno stranci stigli, ne mogu nas ocima gledat, a parice mogu, one su ipak slatke...

ODGOVORITE