Без дијаспоре промет у Српској пао за трећину

Корона криза гуши предузетнике и занатлије у Српској. Поједини предузетници биљеже пад промета и до 60 одсто.

Република Српска 13.08.2020 | 22:00
Без дијаспоре промет у Српској пао за трећину

Предузетници и занатлије у Републици Српској, али и цијела наша привреда, очекивали су да ће њихове бизнисе ове године, колико-толико, да спасе дијаспора на љето.

Међутим, њихова подршка је изостала, а поједини предузетници биљеже пад промета и до 60 одсто.

Званични подаци Пореске управе Републике Српске потврђују оно што се дешава на терену, па је тако укупан промет у малопрадаји Републике Српске преходног мјесеца мањи готово за трећину, тачније за 31 одсто у односу на исти мјесец прошле године.

У јуну је промет био мањи за око 9,2 одсто у односу на шести мјесец прошле године, односно, промет у јуну прошле године је био око 634,9 милиона КМ, а у јуну ове године 575,9 милиона КМ.

У седмом мјесецу лани је износио 847,9 милиона, а прошлог мјесеца око 584,3 милиона марака.

Јовица Братић, предсједник Занатско-предузетничке коморе Републике Српске, за Српскаинфо каже да је највећи проблем изостанак дијаспоре.

– Викендом иначе долазе из Словеније па купују робу, а сада их нема. Нема ни масовног доласка наше дијаспоре на љето који овде потроше поприлично новца – каже Братић.

С друге стране, мања је куповна моћ грађана Републике Српске.

– Свака мања криза се на нас рефлектује, а ово је глобална криза. Ми живимо од плате до плате, од мјесеца до мјесеца. Довољно је да грађани не приме једну плату и ми смо готови – оцјењује Братић и додаје да је промет код предузетника и занатлија смањен од 30 до 60 одсто.      

Зато су већ, како каже, неке предузетничке радње затворене.

– Искрено верујем да неће бити масовног затварања радњи. Нека послујемо на нули, па и са малим губитком, само да не буде отпуштања радника – објашњава Братић.

Каже да су добили од Министарства привреде подршку у захтјеву према Регулаторној комисији за електричну енергију да електричну енергију плаћају као домаћинства а не индустрија.

– То би нам било велико олакшање у пословању – истиче Братић.

Признаје да је новчана помоћ Владе РС била од пресудног значаја, а поручује да је таква врста подршке потребна и даље.

Марко Ђого, професор Економског факултата Пале, за Српскаинфо каже да подаци о значајно смањеном промету у јулу доказују колико дијаспора код нас троши иначе љети, односно када масовније долазе.

– Значи, то је неких 20 одсто потрошње у јулу која је изостала ове године. Дакле, у јулу нису враћене оне рестриктивне мјере из марта и априла па наши грађани нису могли да купују. Једноставно, нема дијаспоре. То је уједно и лоша вијест знајући каква је код нас структура пуњења буџета – објашњава Ђого.

Иначе, буџети у цијелој БиХ се највише пуне од ПДВ, односно од прихода од индиректних пореза.

Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС СWОТ, сматра да смо у јуну трошили више пара него у јулу зато што је била боља епидемиолоша ситуација, мјере су релаксиране и завладао је оптимизам међу људима.

– Међутим, убрзо се епидемиолошка ситуација погоршала па је завладао песимизам међу потрошачима – оцјењује Грабовац.

И он је сагласан да је на пад промета утицао недостатак дијаспоре.

– Вјероватно су ово два главна разлога, а за остало је потребна анализа – истиче Грабовац.

Истовремено, смањени су приходи од индиректних пореза, па је тако у седам мјесеци ове године прикупљено четири милијарде и 121 милион КМ. То је мање за 437 милиона КМ или 9,6 одсто у односу на исти период прошле године.

Управа за индиректно опорезивање је у седам мјесеци привреди вратила 730 милиона КМ, што је за 152 милиона КМ мање у односу на исти период лани.

Само у јулу је прикупљено 679 милиона КМ индиректних пореза, што је за 69 милиона КМ мање у односу на јули прошле године.

(Српскаинфо)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Посавино

13.08.2020 20:30

Мила мати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

14.08.2020 05:52

Трећину промета обавља дијаспора???? ма дај, аналитичари лупетају.

Name

Директ

14.08.2020 06:59

Није то само дијаспора, већ и комшије преко пута, које купују у нашим маркетима.

Name

...

14.08.2020 08:30

Глупости! У читавом свијету је љоснула економија и продаја, негдје и тотално стала.

Name

Ста трецину?

14.08.2020 09:41

Посао у Градишци опао за 90 посто у односу на прошлу годину али не само због дијаспоре и због купаца из хр и сло

Name

Семберац

13.08.2020 20:38

Има Додик пааара нек подијели сиротињи, а сиротиње нема пуно јер их је,вецину, протјеро по бијелом свијету, а остали ухљеби њима је добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики РС

13.08.2020 20:38

Прије пар дана ми реце слузбеница приликом мјењања новца у банци камо среце да те паре из иностранства не долазе у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

13.08.2020 20:39

Ко би нам и досао кад смо Бозе саклони? У марту, априлу и мају било је и Бозе помози. Линцовали смо све који су се и насалили да нема короне. Укинуте забране а ми ко разуларена стока и Дјаво га понесе. Недај Бозе реци да те сад неко цује да постоји корона. Криви су политицари и новинари сто пумпају цифре да зараде на корони и народу од Европе. Ако је тако сто се онда стално задузују гдје стигну. Гдје су народе силне паре сто су напримали од помоци. Сад се дигла кука и мотика на вакцину. Годспод отац нам није и не мозе бити прав. И ко да нам додје? Да ризикује своје здравље, зивот, посао и опатанак. Какви смо наопаки и није цудо ста нам се десава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

14.08.2020 08:33

А, одакле нам стиже зараза, Боже те опамети?!

Name

Маде ин Цанада

13.08.2020 21:36

НЕ ДАМ ФАМИЛИЈИ, НЕКА БЈЕЖЕ ИЗ ТЕ ДИВЉИНЕ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

14.08.2020 04:36

Најпаметнија одлука добију паре из иностранства и фале се на сва уста како се код нас добро зиви.

Name

Ре:

14.08.2020 08:38

Не серљајте! Знам их 4-5 из Канаде, који су тамо по 20 година и у кредитима до гуше. Дођу овамо сваких 2-3 године и јаучу како ће наредних 6 мјесеци отплаћивати авионске карте.

Name

Мислим Ман

13.08.2020 21:46

Ја сам без страха и без поговора дошао и ове године из Шведске. Радио око куће колико сам могао и конзумирао све што сам стигао и могао... Видно је ипак било то да доста свијета није досло, знам по мојим познаницима који су редовни а ове године нису досли. Знам да је то ударац за привреду, али по мени један ипак "конструктиван" ударац, јер привреда треба да гура и без дијаспоре, не смије се ослањати превише на ту из иностранства "фабрику" без директора, која додје у љетњим мјесецима, величине Мерцедес Бенза, И Волва заједно, без штрајка, која савршено послује јер долази са редовним плаћама и устедјевинама. Домаћа привреда мора имати основу са домаћим производњом и домаћим потрошачима, јер је илузија очекивати "још 50 година" или 2 3 генерације "дијаспоре"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

14.08.2020 05:22

Па неће ни бити већина те Диаспоре су Бошњаци и Хрвати који доџу виде родбини куће земљу али тај тренд је прошао стари већина су поумирали млади одлазе куће пропале земља зарасла а и дошла нова генерација Диаспоре коју баш пуно и не занима таква порнографија од наши квази политичара. Па И'м и непада да долазе а и гдје у прошлост коју непознату и тај примитивизам ал нису нам политичари криви криви смо ми народ што све то трпимо гледамо и ништа. Тако да ће сваке године бити све горе и треба заборавити на паре из Диаспоре БИЛО ЈЕДНОМ ЈЕДНО ВРЕМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

14.08.2020 06:56

Без јаке домаће привреде и производње, ова земља преко ноћи може да пропадне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мистер X

14.08.2020 07:58

Одкуд сад па то? Кад додјес доле казу ено странци стигли, не могу нас оцима гледат, а парице могу, оне су ипак слатке...

ОДГОВОРИТЕ