"Nudili su mi mjesto u Bijeljini da odustanem od VSTV"

Milan Tegeltija i Gordana Tadić namjeravaju u VSTV instalirati Vedranu Mijović, državnu tužiteljicu i kćerku SNSD-ovog funkcionera Slavka Jovičića Slavuja. Protukandidatkinji Vedrane Mijović nuđena pozicija glavne tužiteljice u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, a da zauzvrat odustane od VSTV-a. Biljana Simeunović o svemu obavijestila Glavnu tužiteljicu BiH i sve tužioce Tužilaštva BiH.

Bosna i Hercegovina 22.09.2020 | 10:47
"Nudili su mi mjesto u Bijeljini da odustanem od VSTV"

Tužiteljica Tužilaštva BiH Biljana Simeunović obavijestila je u ponedjeljak sve državne tužitelje i glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić da joj je nuđena pozicija glavne tužiteljice u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, a da zauzvrat odustane od kandidature za člana VSTV-a, saznaje Istraga.ba.

Ponudu su joj, navela je u svom dopisu tužiteljica Simeunović, prenijele tri državne tužiteljice. Njihova imena, za sada, nije otkrila.

„Nadam se da će poslije čitanja ovog dopisa tužiteljica-kurir u prenosu tuđih zamisli i kombinatorike mene i druge kolege upoznati čija je bila osnovna zamisao da mi se ponudi gore navedeno mjesto, a da odustanem od kandidature za člana VSTV-a“, napisala je Simeumnovićeva.

Da pojasnimo, ove sedmice Tužilaštvo BiH bira svog predstavnika u VSTV-u, koji bi trebao naslijediti Jadranku Lokmić Misirača, još uvijek aktualnu potpredsjednicu VSTV-a. Odluku o novom predstavniku Tužilaštva BiH donose svi državni tužioci, i to tajnim glasanjem.

Prema žrijebu VSTV-a, Tužilaštvo BiH mora izabrati svog predstavnika koji je srpske nacionalnosti i ženskog pola. Do sada su se za ovu poziciju kandidovale državne tužiteljice Biljana Simeunović, Vedrana Mijović i Violeta Mandić.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, prema informacijama Istrage, podržavaju Vedranu Mijović, državnu tužiteljicu koja je formirala predmet protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i koja je već ranije podigla optužnicu protiv bivšeg ministra bezbjednosti Dragana Mektića.

Ukoliko Vedrana Mijović bude izabrana u VSTV, Milan Tegeltija će, ponovo, preuzeti većinu u toj instituciji, s obzirom na to da njegova potpredsjednica i dosadašnja predstavnica Tužilaštva BIH u VSTV-u  Jadranka Lokmić Misirača ne učestvuje u radu zbog bolesti.

Kako bi tužiteljicu Biljanu Simeunović izbacili iz „trke“ za člana VSTV-a, Tegeltija je,kako se navodi, preko svog prijatelja Muhameda Ajanovića, inače dekana Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, na portalu Raport.ba plasirao tekst o tome kako je Biljana Simeunović „kadar SDA“. Istim tekstom podržana je kandidatura tužiteljice Vedrane Mijović, inače kćerke SNSD-ovog zvaničnika Slavka Jovičića Slavuja.

Upravo taj tekst nagnao je tužiteljicu Simeunović da u ponedjeljak pošalje mail svim svojim kolegama i glavnoj tužiteljici.

„Poštovane kolege, dostavljam vama i Glavnom tužiocu tekst objavljen na portalu raport.ba radi upoznavanja, a u nadi da će se brzo saznati ko iz Tužilaštva BiH stoji iza ovog teksta kojim se narušava ne samo moj moralni i profesionalni integritet, već integritet kolega pomenutih u istom i samog Tužilaštva BiH“, napisala je Biljana Simeunović.

U tekstu objavljenom na Raportu je navedeno da je Biljana Simeunović bliska predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu koji lobira za nju.

„Što se tiče gospodina Debeveca sa istim sam bliska kao i sa svakim kolegom iz Tužilaštva BiH. Predmet Debevec i rad koleginice Mijović nije nikada bio u sferi moga interesovanja i o predmetima znam onoliko koliko je objavljeno u medijima i iz priča Jadranke Loikmić Misirača, sadašnje članice VSTV-a BiH, a čije se ime u tekstu portala raport.ba ne pominje“, piše tužiteljica Simeunović.

Državna tužiteljica Simeunović dalje navodi da joj je „već duže vrijeme poznato kome je, kada i zašto obećano da će biti izabran za člana VSTV-a BiH“, te koje osobe „rade na ostvarenju tog obećanja“.

„Smatram da Tužilaštvo BiH mora imati pravilnik kojim se regulišu postupanja u izboru člana VSTV-a iz reda tužilaca Tužilaštva BiH. To je postupak koji se ne može sprovoditi na osnovu trenutne inspiracije pojedinca ili pojedinaca, bez obzira koju funkciju obavljaju u Tužilaštvu BiH“, piše u dopisu Biljane Simeunović.

Na kraju, državna tužiteljica Simeunović koja se kandidovala za članicu VSTV-a piše o ponudama koje je dobila.

„Nadam se da će poslije čitanja teksta iz portala raport.ba i mog dopisa, tri tužiteljice upoznati ostale kolege čija je namjera da mi se ponudi mjesto Glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, ako odustanem od kandidature za člana VSTV-a BiH, a jedna od tužiteljica i koji je moj odgovor, bar onaj slikoviti“, navela je državna tužiteljica Biljana Simeunović.

Prema informacijama Istrage, pojedini tužioci Tužilaštva BiH su već reagovali na ovaj mail, te su u odgovoru koji je dostupan svim tužiocima naveli da u navodima Biljane Simeunović postoje elementi krivičnog djela, te da bi trebalo ispitati ko joj je i u ime koga iz Tužilaštva BiH nudio funkciju u Bijeljini.

Portal dalje podsjeća da su ranije objavljivali da Milan Tegeltija i Gordana Tadić namjeravaju u VSTV-u instalirati tužiteljicu Vedranu Mijović.

Kako bi joj olakšali izbor, Tegeltija i drugi su, prema informacijama Istrage, „ubijedili“ tužiteljicu Ivanu Petković da ne lobira za sebe.

Međutim, u igri su ostale još Violeta Mandić i Biljana Simeunović. Da bi razbio glasove Biljane Simeunović i time olakšao izbor Vedrane Mijović, u lobiranje se, kako stoji u tekstu, uključio i državni tužilac Dubravko Čampara koji je „ubijedio“ Violetu Mandić da je ona kandidat koji ima šansu.

Međutim, , posljednih dana toga su postali svjesni i drugi državni tužioci koji ne podržavaju Vedranu Mijović, pa su se uključili u lobiranje za Biljanu Simeunović.

Svjesni opasnosti, Tegeltija i Gordana Tadić su, potom krenuli u diskreditaciju Biljane Simeunović.

(BN/Istraga)

Komentari / 52

Ostavite komentar
Name

Boris

22.09.2020 09:14

Žalosno je da su pol i nacionalnost bitniji od znanja i korupcije. Kukala nam majka sa ovako bijedno uređenom kvazidržavom

ODGOVORITE
Name

U3PM

22.09.2020 10:22

Sve Mafija dogovorila preko Slavujke. Bivšeg tzv. logoraša i sadašnjeg Dupelizca Dodikovog. Ali kasno, Kriminalci. Pušćali smo vas niz vodu. Sve vam se svodi na Labudov ples. Simeunovićka će biti izabrano, ne zato što je najpodobnija, nego najstručnija i najsposobnija. Savjetujemo vam da se povučete na vrijeme, i bez gubitaka. Ako vam Milov pa nije otvorio oči, znači da bolujete od Kokošijeg slijepila. Ili Psećeg bjesnila. Marš u istriju. Nakon što "odrsdite" Foču i Zenicu. Stižu "neki novi klinci"

Name

Đole

22.09.2020 09:25

I tata slavuj onako srceparajuće govoraše, dok se ne uvali u snsd fotelju. Fukara jedna obična

ODGOVORITE
Name

Mile

22.09.2020 09:34

Bravo Đole ja mislio on pošten čak glasao za njega, više ne

Name

Re

22.09.2020 09:52

Bitanga neviđena smeće neljudsko ološ dno .

Name

izbjeglica

22.09.2020 10:34

Slavuj propjevao...

Name

Strašno

22.09.2020 09:29

Ovo je više nego STRAŠNO šta se radi u najvišim pravosudnim institucijama... Pa dotakli smo dno...

ODGOVORITE
Name

D

22.09.2020 09:49

SLAVUJ BRUKA ZA LOGORASE RS,KAKAV SLAVUJ TAKVI SU I SVI CLANOVI SNSD.PROCIJENITE SAMI.

Name

Ne odustaj

22.09.2020 09:40

Ne odustaj gospođo Simeunović! Ćelavi neka putuje Akuna Matata što bi rekao Nebojša Vukanović.Neka putuje i neka ostavi poštene da rade od Kube,BahamaTajlanda itd itd.

ODGOVORITE
Name

Grga

22.09.2020 09:46

Sav ljudski šljam je isplivao od '95 ,širom otvorenih usta pokazujuci svu halapljivost i alavost ne prezajuci ni od čega. Stvoren je sistem koji će sam sebe urušiti ali ce za mnoge stvari biti kasno ako vec nije

ODGOVORITE
Name

Bravisimo

22.09.2020 09:46

Kako je lijepa postavio bi je na sve funkcije koje postoje. Iz face joj se vidi postenje i karakter i naravno da je skolovana i potkovana znanjem a ne kupljenim diplomama

ODGOVORITE
Name

Mile

22.09.2020 10:36

Ljepota je prolazna a zna i da prevari...Ne vjeruj uvijek ni sopstvenim očima.

Name

sasa

22.09.2020 11:06

Biljana Simeunovic! Podrska do smrti u borbi protiv ovog fasistickog olosa najgore moguce vrste jos od postanka civilizacije. Nedaj se pederima. Sretno.

Name

Re Mile

22.09.2020 13:26

I ljepota je stvar ukusa!

Name

Aleksandar

22.09.2020 09:54

Koji su to mafijasi :) Italije nije vidjela ovakve ...

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

22.09.2020 09:59

MA SAMO NARODNI SUD NARODE ULICA I BAGRU GOVNJIVIM MOTKAMA OTJERATI U FOČU .

ODGOVORITE
Name

Krkan

22.09.2020 10:10

Ovom ćelavom su dali preveliku moć. Moglo bi im se obiti od glave...

ODGOVORITE
Name

borac

22.09.2020 10:13

Bira se bagra i lopovi samo sto to nije vise tajna imena tog suda se spominju sa gadjenjem.

ODGOVORITE
Name

Gorgi

22.09.2020 10:34

Lijepa Biljana platno beleše na Ohridskite izvori...

ODGOVORITE
Name

miloš

22.09.2020 10:37

Sve se kupuje namješta dogovara...pa ima li išta pošteno na ovim prostorima osim srmti....

ODGOVORITE
Name

Tim

22.09.2020 10:56

Tuziteljica Mijovic je veliki profesionalac, neko ko nema oraha u dzepovima, neko ko svoj posao od prvog dana radi casno, stručno i pošteno, te zbog takvog pristupa postaje trn u oku ljudima kojima takav tuzilac ne odgovara i koji hoce da je diskredituju.

ODGOVORITE
Name

R

22.09.2020 11:54

Ako je takva onda nema šanse da uđe u Savjet. Čemu onda ovolika frka?

Name

Re

22.09.2020 12:03

Ne vidim da neko osporava njen rad. Sporna je procedura i odluka o novom članu vijeća.

Name

Realno

22.09.2020 12:17

Ko može biti siguran da će baš Mijovicka biti izabrana, a vidite da su joj počeli podmetati, a procedura izbora nije ni počela. A ona dostojanstvena i nikom ne podmeće.

Name

re R

22.09.2020 12:20

Frku dizu drugi i iznose u javnost, a ne ova Mijović.

Name

Re Re R

22.09.2020 13:24

Ako je pametna bolje joj je da ćuti.

Name

Re realno

22.09.2020 13:32

Tačno. Pokušaj eliminacije. Nije s višom završila fakultet, nije bila ratni sudija...

Name

Re Tim

22.09.2020 13:47

Odmah znam da je tužilac Miković odlična, kad vidim ko joj radi o glavi.

Name

Re Realno

22.09.2020 13:59

Znate sta, kako kriminalci npr znaju ko će biti predsjednik nekog suda, ko tužilac ili sudija? Pa prije svakog izbora imate podatak o tome ko će biti izabran. Nezavisnost, integritet i profesionalnost nikom u pravosuđu ne dozvoljava da ulazi u bilo kakva lobiranja, kalkulacije i namjestaljke. Ne može niko biti član Savjet da neki lobi ne stoji iza njega, samo je pitanje kakva će biti konačna računica tipa ja tebi ti meni. Od kuda ideja ovoj Mijovic ili bilo kome da će biti član Savjeta kad zna kako stvari stoje?! Zašto uopšte pokušava?

Name

XxL

22.09.2020 11:06

Vedrana je svoju pravnicku karijeru započela prije nego što joj je otac postao poslanik SNSD, te od te činjenice nije imala bilo kakvih benifita. Njen otac se u javnosti ne pojavljuje 10 godina, a nju konstantno napadate, podmecete joj jer nekim kriminalnim strukturama ne odgovara to što posao tužioca radi korektno, što je dobar tuzilac, što je hrabra i što nije u prljavim konbinacijama.

ODGOVORITE
Name

Radojica

22.09.2020 11:57

Čovjece, ako je pošten covjek i PROFESIONALAC NEMA šanse da bude član VSTV. NEEEMAAA I ne samo to, nema šanse da uopšte napreduje

Name

Direkt

22.09.2020 12:27

Pa da, tajo samo "gura", iz sijenke. :)))

Name

Lapsuz

22.09.2020 11:12

Tužno posao za Sipu ovde se jasno vidi da politika mešetari u svim oblastima putem korupcije i ucjene a ne profesija i struka!!!!

ODGOVORITE
Name

bosanac i hercegovac

22.09.2020 11:18

Ovo obadvoje gore treba sto hitnije izbaciti iz Suda BIH i sve ce biti posteno i normalno,stranacke sudije nedaju pozitivne efekte nego samo defekte.

ODGOVORITE
Name

Rođo

22.09.2020 11:55

Čuj ovo, Violeta Mandić??? O sunce ti poljubim žarko!!!!! Otišli smo u 3pm.

ODGOVORITE
Name

Re

22.09.2020 14:19

Svastika Jovana Jošila. Samo treba i on da ima upliva u dešavanja u pravosuđu.

Name

Smrt fasizmu

22.09.2020 11:58

“Cudno “da su joj (Biljani Simeunovic)nudili “nagradu” !!Jos čudnije da “neznamo” ko joj to nudi novo “namjestenje”možda ocekuje da će ga gospođa Simeunovic “potkovati” ko sto je i naviko(sto ne dobije on sam namiri) naravno uz burlinu i sličnih mu pomoć !

ODGOVORITE
Name

KARTAGINA

22.09.2020 12:14

Gospođo Simeunovic,sama činjenica da ste osoba koja podržava Predsjednika suda Bih Gosp.Debeveca,dovoljno znači da spadate u red pravih intelektualaca,ne dozvolite da Vas takva niskorazredna struktura sudija i tužilaca može svojim primitivnim niskim "udarcima"da pokušava da ponizi,jer to je jedino što oni mogu i znaju jer nemaju kapacitet za mnogo jednostavnije stvari rade,a kamoli da budu na tako visokim pozicijama.Ali,tome ne treba pridavati važnost jer te sudije i tuzioci su po volji nakaradnih političara koji imaju za cilj samo da ostanu na vlasti i crpe od naroda sve privilegije koje mogu da iskoriste!Zato je ovo visoko koruptivne država,i,bojim se da možete u ovom trenutku bilo šta promijeniti.Valjda dođe vrijeme kada će intelektualci kao Vi i gosp.Debevec i mnogi drugi koji imaju visoko moralne vrijednosti i kapacitet,doći na funkcije koje prilici normalnoj državi.!U Vašoj borbi jedino mogu Vam držati palceve jer ste dotakli osinjak koji Vam može u ovom nesretnom vremenu, napraviti problem u smislu obavljanja časne funkcije ba kojoj se sada nalazite.Ako ste odlučili na politicku borbu,jako ste hrabri,ali,nažalost možete snositi političke posljedice i pokušati da Vas ponize i prebace na neki drugi posao koji nebi prilicio Vašoj intelektualnoj sposobnosti!Sa srećom!

ODGOVORITE
Name

re kartagena

22.09.2020 13:36

Sve ste vi ovo lijepo napisali, ali podsjećanja radi, gospođa Simeunović se vinula u visine zahvaljujući članstvu u PDP, kada je imenovana za sekratara Vlade , a potom je imenovana za tužioca na BiH nivou. Mislite li da je to imenovanje bilo u sferi fer pleja? Prema tome, naravno da će žena da vodi političku bitku.

Name

Re Re kartagena

22.09.2020 14:01

Sekretar u tamo nečem, pa tužilac? Kakva moćna biografija!

Name

Re

22.09.2020 14:30

Zašto dotična od 60 godina hoće opet u vstv?

Name

Re

22.09.2020 15:02

Biografija se može naći na netu, a onda zaključivati.

Name

Re za Re

22.09.2020 17:07

A sta cu kad pročitam na netu da je neko objavio stotinu radova, pa recimo znam da je pola od tog potpisanih tuđih radova. I tako bi prosječan covjek pomislio: uuuuu kako pametan stvor hodi planetom Zemljom. Teško je o današnjim "intelektualcima" zakljucivati prema biografiji sa neta.

Name

Re za re Re

22.09.2020 23:00

Kad znaš ti prijavi. Meni je dovoljno i da čitam s interneta, ali i da znam.

Name

Re

23.09.2020 08:47

Kome prijaviti? O prijavi odlučuju upravo takvi. Sve sam stručnjak, a ne zna se ko je od njih podliji. Nek stave u biografije i ko ih je ubacivao u sve te silne institucije, pa će se samo kazati. Mali ljudi, a velike ambicije.

Name

Da li postoji

22.09.2020 13:07

Da li.postoji realna mogućnost da Ćelavi izgubi većinu u VSTS ako bude imenovana tužiteljica Simeunović? Raširili bi se oblaci nad BiH a to onda otvara mogućnost i smjene Ćelavog.Ćelavi je najači zaštitnik tajkunsko političke mafije.Pokrovitelj i zaštitnik ubica Davida Dragičevića i Dženana Memića.Šuplji analitičar koji svoje šuplje analize piše samo za RTRS.Gledanost RTRS a je ravna nuli.

ODGOVORITE
Name

Na nesreću

22.09.2020 13:09

Ovo dvoje su uništili pravosudje pravo i sve ono sto daje nadu da pravda u BiH postoji na veliku žalost!

ODGOVORITE
Name

Re

22.09.2020 14:02

Oni su dovrsili što su drugi započeli. Oni prije perfidni, ovi sada sirovi.

Name

jovo

22.09.2020 13:56

Pola vas što ostavljate komentare nema ni osnovnu školu.Ne brukajte se nego motiku u ruke i na njivu.

ODGOVORITE
Name

Re

22.09.2020 14:17

Dobro "jovo"

Name

Re

22.09.2020 14:28

Šta li ti imaš Jovo s malim j?

Name

Domaci stranac

22.09.2020 19:45

Sljedimo.te