EU agencija za lijekove odobrila "deksametazon"

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je korišćenje deksametazona za lečenje pacijenata obolelih od Kovida-19 koji imaju problema s disanjem.

Zdravlje 23.09.2020 | 07:21
EU agencija za lijekove odobrila "deksametazon"

Time je otvoren put da taj steroid postane drugi odobreni lek za liječenje zaraženih korona virusom, saopštila je, nakon što je razmotrila rezultate ispitivanja britanskih usom u Evropi, nakon remdesivira.

Evropska agencija naučnika, da ovaj lijek može da se koristi za liječenje odraslih i adolescenata kojima je potrebna terapija kiseonikom ili respirator.

Ispitivanje, pod nazivom "Recovery" (Oporavak), koje su sproveli naučnici s Univerziteta u Oksfordu, pokazalo je u junu da deksametazon smanjuje smrtnost za oko trećinu kod teško oboljelih od Kovida-19.

Lijek je, u međuvremenu, odobren u Japanu za primjenu kod zaraženih korona virusom, prenosi Rojters.

Riječ je o lijeku koji se koristi već decenijama, koji je jeftin i lako dostupan, a često se upotrebljava u liječenju niza bolesti. Lijek se koristi već decenijama, jeftin je i lako dostupan, a često se upotrebljava u slučaju raznih upalnih stanja.

Kompanije sada mogu da se prijave za licencu kod svojih nacionalnih regulatora ili u Evropskoj agenciji za lijekove za proširenu upotrebu lijeka, prenosi SEEbiz.

EMA navodi i da je preporučena doza za odrasle i adolescente, stariji od 12 godina i težine od najmanje 40 kilograma, šest miligrana dnevno kroz deset dana.

Evropska komisija izdaje odobrenje za lijekove i pritom obično slijedi preporuke EMA.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Skeptik

23.09.2020 06:35

Ili on samo POMAŽE u lijčenju tzv korone...Sjetimo se reklame za Orbit žvake, "Orbit žvake POMAŽU u lečenju karijesa". To ustvari znači da Orbit NE LIJEČI karijes već samo POMAŽE u liječenju. Elem, postavlja se suštinsko pitanje, zašto se onda uopšte plašimo tzv korone i zašto bi se vakcinisali kada imamo taj jeftini lijek koji će nas lako izlečiti???

ODGOVORITE
Name

Bosniake

23.09.2020 08:19

Dexamethason se koristi od samog početka u terapiranju oboljelih od korone,ali on samo ublažava otoke i upale a ne liječi,to je kortizon

ODGOVORITE