Transfer vlasti treba da protekne brzo i glatko

- Poruku o borbi i u šumi, ako bude trebalo, poslao sam onima koji su isuviše jednostavno počeli tumačiti rezultate izbora, izjavio crnogorski predsednik.

Region 25.09.2020 | 14:01
Transfer vlasti treba da protekne brzo i glatko

Ne samo u domaćoj, nego i međunarodnoj javnosti proširila se teza da je rezultatima izbora ugrožena i crnogorska država, rekao je Milo Đukanović za emisiju "Oko globusa" koja se emituje na portalu Jutarnjeg lista.

"Na ovim izborima nismo odlučivali o državi, o tome smo odlučili prije 14 godina. Ali ako bilo ko iz Crne Gore ili iz regiona smatra da pod promjenom vlasti može ugroziti našu državu, mora znati da ćemo je braniti onako kako smo je branili vijekovima. Dakle, to nije bila neka zla slutnja, a ni današnja realnost“, rekao je Đukanović, a deo intervjua je prenio Sputnjik.

Na pitanje koliko je realna spekulacija o kompenzaciji Srbiji za gubitak takozvanog Kosova ustupcima vezanim uz Crnu Goru i Republiku Srpsku, Đukanović kaže:

"Na globalnoj sceni sve se brzo mijenja, osim balkanske nepovoljne realnosti. To je jedna od, uvjeren sam, pogrešnih balkanskih percepcija. Balkan je uvijek bio na liniji fronta raznih globalnih interesa. Prije nekoliko godina bili smo na udaru ruskih interesa koji su htjeli da spriječe ulazak Crne Gore u NATO. Ne možemo isključiti mogućnost da velikosrpski interesi nisu do kraja dosanjani. Nisam još pročitao nijedan demanti s neke relevantne beogradske adrese. U toku je proces ulaska Kosova u Ujedinjene nacije pa su oni koji njeguju velikosrpske aspiracije mogli povjerovati u neku kompenzaciju na račun Crne Gore i Republike Srpske. Sve su to snovi i iluzije", kazao je crnogorski predsjednik.

Đukanović je ponovo optužio Srbiju za "direktno i brutalno miješanje i u politički život Crne Gore i u izborni proces".

Kakva će biti kohabitacija?

Na pitanje kakva će biti kohabitacija, Đukanović kaže: "Biće to normalna kohabitacija, barem što se mene tiče."

A komentarišući izjavu novoizabranog predsednika Skupštine Alekse Bečića koji je zatražio da podnese ostavku, Đukanović odgovara:

"Moju ostavku može tražiti ko god hoće, a mogu sad i ja tražiti njegovu ostavku. Ja sam legitimno izabrani predsjednik, vrlo sam ponosan na sve što smo postigli i smatram da trebam nastaviti raditi dalje. Ko ne bude želio sarađivati, neće ugroziti moje funkcionisanje kao predsjednika. Imam određeni kapacitet ustavnih ovlašćenja koji ću koristiti kao i do sada."

On je rekao je da su ga "ranije preuzete obaveze" spriječile da prisustvuje konstitutivnoj sjednici Skupštine Crne Gore.

"To je ipak samo jedno protokolarno pitanje. Mnogo važnije je to što smo u više navrata ponovili da priznajemo rezultate izbora i da čestitamo pobjednicima. Učinićemo sve da transfer vlasti protekne brzo i glatko", rekao je Đukanović.

(Sputnjik)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Tadija

25.09.2020 12:31

Kako sjedi u pozi kao egipatski bog a ono krimos visokog ranga.

ODGOVORITE
Name

Valter

25.09.2020 15:49

U istom rangu s dodikom i vučićem.Eventualna razlika je u bankovnim računima a sva trojica raspolažu sa više stotina miliona eura.Ni siromašnijih država ni većih mafijaša

Name

London

25.09.2020 12:42

Gospodin se rodi.

ODGOVORITE
Name

Re

25.09.2020 13:53

Ma kakav gospodin,folirant i manipulator.Mislim da u politici ne moze biti posten i emotivan covjek.

Name

Ne branis ti drzavu

25.09.2020 15:16

Nego pljacku,pravis se inteligentni mudrac a obicni si lopov.

ODGOVORITE
Name

NM

25.09.2020 17:21

Ajde Milo ne mudruj, konačno i tebi odzvonilo. Dosta i tebe bilo.

ODGOVORITE
Name

I LOGIČNO

25.09.2020 18:29

Da ti završiš u zatvoru .

ODGOVORITE