Трансфер власти треба да протекне брзо и глатко

- Поруку о борби и у шуми, ако буде требало, послао сам онима који су исувише једноставно почели тумачити резултате избора, изјавио црногорски председник.

Регион 25.09.2020 | 14:01
Трансфер власти треба да протекне брзо и глатко

Не само у домац́ој, него и међународној јавности проширила се теза да је резултатима избора угрожена и црногорска држава, рекао је Мило Ђукановиц́ за емисију "Око глобуса" која се емитује на порталу Јутарњег листа.

"На овим изборима нисмо одлучивали о држави, о томе смо одлучили прије 14 година. Али ако било ко из Црне Горе или из региона сматра да под промјеном власти може угрозити нашу државу, мора знати да ц́емо је бранити онако како смо је бранили вијековима. Дакле, то није била нека зла слутња, а ни данашња реалност“, рекао је Ђукановиц́, а део интервјуа је пренио Спутњик.

На питање колико је реална спекулација о компензацији Србији за губитак такозваног Косова уступцима везаним уз Црну Гору и Републику Српску, Ђукановиц́ каже:

"На глобалној сцени све се брзо мијења, осим балканске неповољне реалности. То је једна од, увјерен сам, погрешних балканских перцепција. Балкан је увијек био на линији фронта разних глобалних интереса. Прије неколико година били смо на удару руских интереса који су хтјели да спријече улазак Црне Горе у НАТО. Не можемо искључити могуц́ност да великосрпски интереси нису до краја досањани. Нисам још прочитао ниједан деманти с неке релевантне београдске адресе. У току је процес уласка Косова у Уједињене нације па су они који његују великосрпске аспирације могли повјеровати у неку компензацију на рачун Црне Горе и Републике Српске. Све су то снови и илузије", казао је црногорски предсједник.

Ђукановиц́ је поново оптужио Србију за "директно и брутално мијешање и у политички живот Црне Горе и у изборни процес".

Каква ће бити кохабитација?

На питање каква ће бити кохабитација, Ђукановић каже: "Биц́е то нормална кохабитација, барем што се мене тиче."

А коментаришући изјаву новоизабраног председника Скупштине Алексе Бечића који је затражио да поднесе оставку, Ђукановић одговара:

"Моју оставку може тражити ко год хоц́е, а могу сад и ја тражити његову оставку. Ја сам легитимно изабрани предсједник, врло сам поносан на све што смо постигли и сматрам да требам наставити радити даље. Ко не буде желио сарађивати, нец́е угрозити моје функционисање као предсједника. Имам одређени капацитет уставних овлашц́ења који ц́у користити као и до сада."

Он је рекао је да су га "раније преузете обавезе" спријечиле да присуствује конститутивној сједници Скупштине Црне Горе.

"То је ипак само једно протоколарно питање. Много важније је то што смо у више наврата поновили да признајемо резултате избора и да честитамо побједницима. Учиниц́емо све да трансфер власти протекне брзо и глатко", рекао је Ђукановиц́.

(Спутњик)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Тадија

25.09.2020 12:31

Како сједи у пози као египатски бог а оно кримос високог ранга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

25.09.2020 15:49

У истом рангу с додиком и вучићем.Евентуална разлика је у банковним рачунима а сва тројица располажу са више стотина милиона еура.Ни сиромашнијих држава ни већих мафијаша

Name

Лондон

25.09.2020 12:42

Господин се роди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.09.2020 13:53

Ма какав господин,фолирант и манипулатор.Мислим да у политици не мозе бити постен и емотиван цовјек.

Name

Не бранис ти дрзаву

25.09.2020 15:16

Него пљацку,правис се интелигентни мудрац а обицни си лопов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НМ

25.09.2020 17:21

Ајде Мило не мудруј, коначно и теби одзвонило. Доста и тебе било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ЛОГИЧНО

25.09.2020 18:29

Да ти завршиш у затвору .

ОДГОВОРИТЕ