Drug pisao Dodiku: "Đe si zemo, što se praviš lud"!?

-Zdravo zemo! Sjećaš se tog prijateljskog oslovljavanja? Tako su mene, za vrijeme studija u Novom Sadu, a i tebe, siguran sam, dok si studirao u Beogradu, zvali naši zemljaci...

Republika Srpska 28.09.2020 | 17:55
Drug pisao Dodiku: "Đe si zemo, što se praviš lud"!?

"Gospodine Predsjedniče,

Priznajem da sam dugo razmišljao kako da naslovim ovo pismo duboko svjestan da naslov u mnogome određuje ton pisma. Ne možeš se nekome obratiti sa Poštovana ekscelencijo pa mu pisati kako je krao krompir od seljaka i prodavao ga nakupcima na pijaci. Ili švercovao cigaretama. Ili naftom. Ili, šta ja znam, prodavao pravo na bespravnu gradnju. U tom slučaju moraš pismo početi sa, recimo, Lažni uzvaniče ili Vrli liferantu ili tako nekako.

Obraćam ti se sa predsjedniče zato što mislim da ta imenica ponajviše paše uz tebe. Od kad te znam, a ima tome više od 30 godina, ti si nečemu predsjednik. Od predsjednika opštinske vlade u Laktašima, preko predsjednika stranke do predsjednika vlade, republike, druge republike... Ti, međutim, ne predsjedavaš, jer bi to podrazumijevalo i neko davanje.

Ti si više presjednik kako te i zove dio tvog biračkog tijela. 'Onaj što sjedi i ništa ne radi. K’o presjed!', kaže naš narod (kojeg ću se takođe ovdje dokačiti, al' kasnije) za takve neke. Ni ono gospodine u naslovu nemoj shvatati kao izraz poštovanja: to mu dođe kao neka poštapalica, pridjevska imenica koja paše i uz sudiju i uz optuženog, kao neka pomoćna drvena noga koja se podmeće pod klimav astal. Za svaki slučaj.

Mi smo, zapravo, više znali jedan za drugog nego što smo se lično poznavali. Krajem osamdesetih ti si bio reformski orijentisan šef opštinske vlade u Laktašima, a ja urednik regionalne novine u Banjaluci i dopisnik reformski orijentisanog nedjeljnika Vreme iz Beograda. Biće da je ta reformska orijentacija ono što nas je, ideološki, jedno vrijeme spajalo.

Ti ćeš se kasnije u politici priključiti reformistima Ante Markovića, a ja ću glasati za njih. Izgubili smo, obojica, s tim što si ti napustio ideju da bi ostao u politici, a ja napustio zemlju da se ne bih odrekao ideje.

S obzirom na sadržaj poruke koju ti želim prenijeti učinilo mi se u jednom trenutku da bi najbolje bilo da pismo započnem sa: Zdravo zemo! Sjećaš se tog prijateljskog oslovljavanja? Tako su mene, za vrijeme studija u Novom Sadu, a i tebe, siguran sam, dok si studirao u Beogradu, zvali naši zemljaci.

Kolege iz Bosne. Srbi, Hrvati, Muslimani. 'Đe si, zemo', odzvanjalo je studentskim domovima sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, a čulo se, bogami, i na beogradskoj Skadarliji ili u Dunavskoj ulici u Novom Sadu. I na zagrebačkoj Ilici, ali to pripada nekoj drugoj priči. Studenti iz drugih republika nas su zvali Bosancima, dok smo se mi, međusobno, zemali. 

Eto, riječ po riječ i dođoh do onog što sam ovim pismom htio da ti kažem. A sve povodom jedne tvoje izjave oko koje se u, kako ti voliš reći, „sarajevskim političkim krugovima“, digla graja. Nije to, doduše, ništa novo, svaki put kad ti nešto lupiš digne se graja. Kad lupiš šakom po stolu najavljujući da ćeš raspisati ovaj ili onaj referendum, digne se graja.

Kad pričaš viceve o tome kako tvoji momci lome rebra opozicijskim političarima ili kad kažeš kako prisluškuješ privatne razgovore svojih političkih protivnika, opet se digne graja. Uz graju digne se, bogami i prašina kad uzletiš helikopterom koji si prisvojio sa sve ekipom helikopterskog servisa Republike Srpske.

Pa sa skupštinske govornice kao iz helikoptera podvikneš, onako baš „srpski“, da ti se „jebe za (nečije) poštenje“ i da ćeš ti i dalje raditi šta i kako hoćeš jer si ti „izabrani funkcioner“. 

Kao što turbo-folk pjevači(ce) izazivaju skandale jer to ide uz image estradne zvijezde tako ti izvaljuješ skandale jer to ide uz image estradnog političara. Svejedno je da li sa skupštinske govornice poručuješ narodu da ti se „jebe za (nečije) poštenje“ ili tom istom narodu pod vašarskom šatrom zapjevaš: „Ne može nam niko ništa…“ ti svaki put, kao kakav folk-influenser, nepogrešivo učvršćuješ image estradnog političara.

Ivica (Dačić) ti nije ni do koljena! Ne samo fizički! Mogu zamisliti da ga ljubomora grize svaki put kad vidi kako pocupkuju Davidovi nasljednici dok s cajkama pjevaš pod zmijanjskim šatrama! Nema takvog majstora političke estrade u cijelome srpskom rodu. Sve do Vučića. Ali, on je viši nivo. Velemajstor. Sa njim se nikome nije mjeriti. Mada…

Elem, ti nedavno reče da „mi nismo bosanski Srbi. Mi smo, jednostavno, Srbi“. Ni bosanski ni crnogorski ni ovi ni oni. Jednostavno, Srbi. Ajde, dobro, hrvatski Srbi bi još možda i moglo, ali o tom tek treba da se dogovoriš sa kolegom Milanovićem.

Govorio si ti to i ranije, nije da nisi. Sad si dodao još i to da će Bošnjaci za tebe biti Muslimani dok god Bakir (Izetbegović) tebe odnosno Srbe u Bosni zove 'bosanskim' Srbima. Svaka čast, predsjedniče. Ala si im se nagovorio. Onima iz 'sarajevskih političkih krugova'.  

Možda će ti izgledati čudno, možda u prvi mah i nevjerovatno, ali ja se u ovome potpuno slažem s tobom. Nisi ti bosanski Srbi. Nisam ni ja. A, s nama, ni ovih nešto manje od milion duša u Republici Srpskoj i diljem Bosne. 

Ti to osjećaš u dubini svoje srpske duše. Koju bolno, kao nožem, zasiječe uvreda koju čuješ svaki put kad dođeš u Beograd. Kad ti tvoji Srbi, oni s kojima te veže i vjera i jezik i, šta ja znam, ljubav prema Rusima ili Trampu, kažu „Mile Bosanac“. Ja razumijem da ti voliš da ideš u Beograd.

Tamo si studirao, na Dedinju imaš kuću i imanje, tamo te dočekuju kao pravog predsjednika. Vidi se i na televiziji da si u Beogradu kao kod kuće. Naročito pred Patrijaršijom. Nije ni čudo, pa sam patrijarh ti je na slavu dolazio. Sve ti je, vidi se, tamo potaman samo ti jedno smeta: kad te zovu Bosancem.

Džaba je što im svaki put kažeš: 'Nisam ja Bosanac, ja sam, bre, Srbin.' Oni te gledaju, malo se smješkaju i klimaju sumnjičavo glavama. 'Znamo mi, Mile, da si ti Srbin, ali nisi Srbijanac! Zato si, za nas, Mile Bosanac. I, nemoj, bre, da se ljutiš. Volimo mi Bosance, i među vama ima ljudi.' 

Dok se ti u Bosni iz petnih žila napinješ da dokažeš da nisi bosanski Srbin, u Beogradu te pravi Srbi svaki put na đon dočekaju trpajući te tamo gdje stvarno i pripadaš: među Bosance!

Za utjehu ni tvom drugu Bakiru nije lako. On uporno muti vodu da se nebi  vidjela razlika između Bošnjaka i Bosanca. Pa među Bošnjake gura i Srbe i Hrvate. Kao pravoslavne i katoličke Bosance. Miješajući u bosanskom loncu tako i religiju i naciju i etničko porijeklo. Ako nastavi ovako Bakir bi se mogao nenadano naći tamo gdje nikako ne bi želio: među bosanskim Bošnjacima! Jer ako su Srbi i Hrvati u Bosni bosanski onda su, istom logikom, i Bošnjaci u Srbiji srbijanski, a u Crnoj Gori crnogorski.

Eto Mile predsjedniče, dovde se slažem s tobom kad je riječ o bosanskim Srbima. Odavde, meni je jasno da je nacionalni pridjev ispred etničkog imena uvijek, a ne samo u Bosni, besmislen! A, tebi?

Ja, naime, jasno vidim da ti kao i tvoji politički partneri Dragan Čović i Bakir Izetbegović sebe predstavljate kao političke predstavnike tri naroda koji žive u Bosni. Ne jednog naroda, bosanskog, već tri naroda: bošnjačkog, srpskog i hrvatskog. Iako se međusobno držite na sigurnom odstojanju kako bi, tu i tamo, mogli da jedan drugome pod noge bacite kakvu političku petardu kao varku za narod, među vama ipak sve odlično funkcioniše.

Dok god svoja krda držite svaki u svom toru hraneći ga istim nacionalističkim smećem, ni jedan od vas neće pristati da bude - Bosanac. Da bude jasno, da Bosanaca u Bosni ima samo tri odsto (prema podacima sa popisa stnovništva u Bosni, 2013. godine) nije nikakvo čudo: zajedno ste ih protjerali ti i tvoji politički kompanjoni. 

Ma koliko se upirao, ti u Beogradu, a oni u Zagrebu odnosno Sarajevu, da negirate svoj kao i nacionalni identitet etničkih grupa kojima kleptokratski vladate, u pasošu kojim prelazite torove svojih etnija pod stavkom nacionalnost stoji Bosna i Hercegovina. 

Dakle, Mile Srbine, da bi znao šta da odgovoriš svojim beogradskim prijateljima kad te, posprdno ili ne, pozdrave sa:“Gde si, bre, Bosanac!“ kao i da svojim drugarima, Bakiru i Draganu, znaš reći ko su, šta su i kako da se ponašaju u vezi sa vlastitim identitetom: 

Ti si, Milorade, Srbin ali ne po nacionalnosti nego po rodovskoj ili etničkoj pripadnosti. Po nacionalnosti ti si - Bosanac. Po religijskom određenju se vičeš pravoslavnim iliti ortodoksnim hrišćaninom iz pastve Srpske pravoslavne crkve. Svoj maternji jezik zoveš srpskim. 

Između tebe i Novaka Đokovića ili bilo kojeg Srbina u Srbiji ili bilo gdje na kugli zemaljskoj, nema etničke razlike! Ali nacionalne - ima. I te kakve. To znaju svi Srbijanci koji te zovu Bosancem, a to znaš i ti samo se praviš lud. 

Bakir Izetbegović je tvoj zemo i, kao i ti, on je po nacionalnosti Bosanac. Po liniji roda odnosno prema etničkoj pripadnosti on je Bošnjak, a po religijskom ubjeđenju sunitski musliman kao i većina Bošnjaka. Bakir svoj maternji jezik, koji se ni po čemu ne razlikuje od tvoga, zove bosanskim. Između Bošnjaka Bakira i bilo kojeg Bošnjaka iz Sandžaka, Crne Gore ili Amerike…po etničkoj pripadnosti nema razlike. Po nacionalnoj - ima. I te kakve. Bakir to dobro zna ali se, kao i ti, pravi lud.

Dragan Čović je, kao i vas dvojica, po nacionalnosti Bosanac. Po etničkoj pripadnosti on je Hrvat, a po religijskom ubjeđenju se vika rimokatolikom. On svoj maternji jezik, koji je isti kao i tvoj i Bakirov, zove hrvatskim. Između njega i etničkih Hrvata iz Hrvatske, Srbije ili Australije nema etničke razlike. Ima nacionalne. Dragan Čović to, takođe, dobro zna. Ali se, kao i vas dvojica, pravi lud.

Za razliku od vas trojice ogromna većina Bosanaca ovo ne zna. Oni brkaju pojmove nacije, etnosa, religije, naroda. Vama to, očigledno, odgovara ili, kako bi ti to sočno rekao: jebe se vama što je narod glup dok vi ubirete porez na tu glupost.

Goran Trkulja, novinar

28-09-2020

's-Hertogenbosch, Holandija"

Komentari / 98

Ostavite komentar
Name

Eto

28.09.2020 16:18

Trkulja da se i za tebe cuje.

ODGOVORITE
Name

РЕ Свима

28.09.2020 17:02

Није у праву за националност, Босанац је територијална одредница а не национална, ако је како тврди Горан Тркуља ја сам Херцеговац.

Name

Ma

28.09.2020 17:03

Dobro je rekao da je Dodik klasican tip Bosanca - glup, sirov, neotesan, lopov, neobrazovan, jednom rijecju KRETEN.

Name

Re

28.09.2020 17:13

Nešto je,taj Trkulja,htio da kaže ali ni sam ne zna šta...jer šta ćemo sa hercegovcima..otkud njima bosanski pasoš... Jeb*m ti ovaj Balkan

Name

re

28.09.2020 17:40

Ovo su budalastine.Mi smo Srbi i etnicki i nacionalno nasa otadzbina je Republika Srpska Manite se ovog osporavnja Srba,ovim dajte vjetar u ledja kriminalnom rezimu Dajte da rusimo ovu vlast koja se zaduzuje kod MMF i lopova koji su opljacaklai nasu drzavu RS

Name

KALINICAPIJACA

28.09.2020 18:22

Ovo sto covjek kaze o nacionalnosti je potpuno tacno Neki komentari ovde i ne zasluzuju da se pojave jer su odraz primitivizma Nacinalno i etnicko su razliciti sto je ocito u SAD svi su ameri ali etnicki pripadaju Portorikanci talijani itd Zato komsije srbi uzmite srbijansko drzavljanstvo i dusa ce vam biti ispunjena /ispise te se iz BIH/ drzavljanstva ili iz RS drzavljanstva.

Name

Milidrag

28.09.2020 18:48

Komentar za 10

Name

Vanzemaljac

28.09.2020 18:57

E sve tačno,bravo i treba ga oprati i sve reći kako jeste.Za Srbijance smo mi Bosanci a pravo da kažem za mene su oni Cigani,gore mrake nema ima ono Šumadije a ostalo govnari,kič,rialiti,jedino Zvijezdu volim a služio JNA u Beogradu ali kao Srbin mogu reći da smo kao narod dva svijeta a koji to ne vide u zabludi su.

Name

Serbo64

28.09.2020 19:08

На моју а и Тркуљину жалост....оволики труд, узалуд. Намам коментар, смислен коментар. Хвала

Name

Hercegovina

28.09.2020 20:15

Pa da se pojasnimo. Ime Hercegovina su dodali Austrijanci okupacijom Bosne. Donijetim zakonima, sa promjenom imena ukinut je Bosanski jezik, kao i jos neke odredbe. O njima mozete jos citati.

Name

РЕ КАЛИНИЋА ПИЈАЦА

28.09.2020 21:02

Имам пасош Босне и Херцеговине, у родном листу пише да сам држављанин Републике Српске - Босне и Херцеговине. Узео сам двојно држављанство и пише да имам држављанство Србије. Крстио сам се у СПЦ. Шта ћеш ми сад? Да се не бих селио у Србију. Како ћу кад сам свој на своме. Сретно теби срећко у Турској одакле си исламизацијом српског народа и постао реметилачки фактор већ 500 година.

Name

Neso za sve zemljake

29.09.2020 06:43

Hvala BN za ovaj dobar text. A Hvala i gosp Trkulji na jednom pokusaju da otvori oci i dusu svim zemama , ne bi li pokusali napraviti sta bolje od ove nase BEIHA.. Kakva je takva je, a zasto ne bi mogla biti bolja? Nisu ovdje samo 3 religije, pa nije fer ni druge odmaknuti, ali eto moramo udovoljiti ovim 3 sto rad ko je ko oduzese ne 28 god , vec 200 god nas vratise u ambis iz kojeg nema izlaza dok krvna zrnca se nepotrebno broje. Dzes mi zemo , i pozdrav za tebe i tvoje u dalekoj Holandiji.

Name

Gojko

29.09.2020 07:15

Rece ljudina pravdu i istinu od Ado Z i bas sve je tako ali glupi Mile to ne svata on samo vidi svoje ciljeve kao konj zobnicu ali svemu dodje kraj pa i njegovoj vladavini i nasilstvu jednom mora kad tad..

Name

Janez

29.09.2020 16:37

AFERIM Gorane, nek'si im rek'o, sve trojici nacionalista! Imaš kafu u BL, kad'te vidim!

Name

Ha ha

30.04.2021 12:43

Eh kad bi se mile zbog ove proste ali tacne analize znao bar malo zastidjeti

Name

Bosanaccc

28.09.2020 16:20

Tako je i mene popisivacica te 2013. godine blentavo gledala kad sam joj rekao da sam Bosanac, vjera islam, a jezik srpskohrvatski.

ODGOVORITE
Name

Tamara

28.09.2020 17:02

Priznajem,ovaj me je post raznjezio...zbog onog srspkohrvatskog..na tren sam se vratila u neka,meni i mnogim LJUDIMA, bolja vremena. Pozdrav od banjalucke Bosanke, jer to jesam i tako se osjecam.

Name

Care

28.09.2020 17:11

Rođen u Tuzli, odrastao u Tuzli, Srbin, pravoslavne vjeroispovjesti. Rođen u Jugoslabiji, znači Jugosloven, nikada niti ću ikada biti Bosanac. Gdje god da sam kad me neko oslovi sa Bosanac bolje da ti ne kažem kakav odgovor od mene dobije. (Jeb.... ti Bos... ...ter - automatski dobije odgovor).

Name

Re care

28.09.2020 20:14

Bosanci su dobri i posteni ljudi,a tebe care trebaju zvati magarcem,jer bi ti to naljepse pristajalo,sa takvim mozgom neces daleko dogurati,care-magare

Name

BL

28.09.2020 20:21

koji pasos imas Care? Licnu? Vozacku? To de jure jesi. Kako se ti osjecas, to je druga stvar.

Name

Ma

28.09.2020 16:20

Ma zvali su se oni druže smradovi komunjarski.Dodik je završio političke nauke u Beogradu.I danas crvena sekta koristi termine druže kao i oni u DNS,socijalističkoj partiji,drposu.

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

28.09.2020 16:24

Na nasu srecu velika vecina naroda bosanskog misli kao i ovaj gospodin. Veliki pozdrav u Holand care.

ODGOVORITE
Name

BL

28.09.2020 17:59

Imaju ljudi u stranci "IZVRŠNI KOMITET" katastrofa.Sve goli udbaš do udbaša šljam i ološ koji je naučio na fotelje i pslamudjenje. Ministar policije policajac kursista Ministar industrije vječni policajac kursista Premijer dispečer Predsjednica RS nastavnica engleskog Ministar pravde novinar stampar Ist vjecni I tako redom sve kupljene diplome skup poslušnika i partijskih vojnika koji ovo sto ste napisali ne mogu da razumiju.

Name

Posteno

28.09.2020 16:29

Pametnom dosta.

ODGOVORITE
Name

I to je tako

28.09.2020 16:32

Pametnom dosta a ostali koji ne zele da razumiju nek je Bog na pomoci. Neka ih Dodik i njegova 2 jarana drzi na povodcu kad mogu a nadati se da ce ovi izbori otvoriti oci slijepima i gluhima. Sretno nam svima dragi Bosanci i Hercegovci.

ODGOVORITE
Name

Gaja

28.09.2020 16:39

E svaka ti cast....

ODGOVORITE
Name

Smrt fašizmu

28.09.2020 16:44

Bravo Gorane kapa do zemlje konačno jedan novinarsko-čovječanski tekst !!

ODGOVORITE
Name

Re

01.10.2020 07:44

Kako može bez onog skandalozno, nečuveno, misteriozno, bizarno...a u stvari ništa.

Name

Necastivi

28.09.2020 16:45

Nije u redu, sto nas hercegovce i ne spomenu, mi ti jedini u priči ne bi bili bosanci ni po jednom osnovu, a inače tekst je rijetko dobar , pravi nekadasnji “ novinarski”

ODGOVORITE
Name

U prolazu

28.09.2020 18:47

Jeste u redu care moj jer da su politicari radili kako su trebali da rade onda bi prvo bilo da se ime drzave promjeni u "Bosna"! Zasto? Sasvim jednostavno, zadnji put kad smo bili stvarno samostalni bila je Kraljevina Bosna, Pa nas turci zauzimaju i dijele na Bosnu i Hercegovinu najvjerovatnije da bi lakse mogli vladati. Tu dodaju i Sandzak i sve to nazivaju Bosanski Pasaluk. Kad nas Austrougarsk "preuze" izbacise Sandzak i od dvije "preostale" jedinice dadose naziv drzave tj tadasnje provincije u Bosna i Hercegovina....uratko pravo ime drzave je Bosna, dok je Bosna i Hercegovina u neku ruku zajednicki proizvod Turske i Austrije...Znaci nema Hercegovaca :-))

Name

dragan iz švice

28.09.2020 16:46

ovdje u švici svi smo zemljaci niko se ne buni a švicarci pričaju četiri jezika i nikome to ne smeta pametan narod a vi dole samo slušajte svoje čobane pa biće vam još gore živla sloboda narodu PA NEMOJTE SLUŠAT ČOBANE ILI BIT ĆE VAM JOŠ GOREEE SRETNO !!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Rokalj

28.09.2020 16:50

nije istina tosto pisu

ODGOVORITE
Name

Za Rikalja

28.09.2020 22:31

Nije tacno ( tosto) piše . A to sto si ti napisao rečenicu od pet rijeci (4 rijeci) i sto si napravio tri grješke je tacno.

Name

Bosanka

09.08.2021 09:43

Bravo Dragane takodje I u Njemackoj se govori više jezika I odsvuda nas ima ali smo svi u jednom loncu I super se razumijem.. uz postovanje velika ljubav se prema svakom biće stvara da nema veze ko si I sta si al budi čovjek sam od sebe pa će te I drugi da cjene.veliki pozdrav za Schweiz..

Name

Srbin BosanacPravoslavac

28.09.2020 16:53

Svaka cast za telst ,ne odavno,nego nikad bolje objasnjenje nasih gospodara i nas njihovih sluga pokornih

ODGOVORITE
Name

Vaske

28.09.2020 17:00

Odličnooo...

ODGOVORITE
Name

Navigator

28.09.2020 17:01

Lako je iz Holandije mlatiti praznu slamu.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

28.09.2020 17:13

Zemo Goran, na jednostavan nacin poslozi i sortira misli i cinjenice koje se svakom od nas sa BiH licnom kartom roje u glavi.

ODGOVORITE
Name

Mile Duduk

28.09.2020 17:17

Ma ne pravim se ja lud, zemo. Ja imam papir!

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

28.09.2020 18:38

Hahah

Name

А

28.09.2020 17:24

Ја сам дуго дуго времена имао дојам да су новинари веома бистри и много интилигентнији од осталог слоја друштва. Међутим да ли им то кваре разно разни ини новинарчићи сад, сад се мени чини да сте ви новинари глупљи и од нас самих и Срба и Бошњака и Хрвата и Босанаца и шта ти ја знам. Земо мој, био сам мало краћи од тебе, а резултат је исти. Шупља

ODGOVORITE
Name

BL

28.09.2020 17:26

Dodiku nije dobro.

ODGOVORITE
Name

075

28.09.2020 17:27

Prsten i zlatni lanac daće ti Bosanac...

ODGOVORITE
Name

Istina

28.09.2020 17:29

Svaka cast!

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

28.09.2020 17:32

Gorane Trkulja, iznenađen sam koliko si pobrkao nacije i etničku pripadnost. Mislio sam da se ti u to razumiješ. Za naciju se ne opredjeljuješ, njoj pripadaš. Možeš sve u životu da mijenjaš, ime, prezime, religiju itd.samo naciju ne možeš, jer nju dobiješ rođenjem. Evo jedno jednostavno pitanje za tebe: obzirom da dugo živiš u Holandiji, jesi li ti po nacionalnosti Holanđanin ili Srbin.

ODGOVORITE
Name

re

28.09.2020 19:46

100% u pravu. Mislim Goran.

Name

Hrmpallier

28.09.2020 20:11

Kad odeš u SAD, i ispunjavaš obrazac, upisuješ u rubriku "nationality" ime države iz koje dolaziš, pa će Albanac iz Preševa ( ako ima pasoš R. Srbije ) fino upisati "Serbian", a Srbin iz Hrvatske će fino jel'te, upisati "Croatian". Isto tako će policija/Interpol ili ko već, javiti da je predmet mjihove akcije osoba koja ima XY NATIONALITY. Članovi ujedinjenih nacija nisu narodi, nego države, pa se osobe ne tretiraju kao pripadnici NARODA, već kao pripadnici DRŽAVA. Npr. Srbin iz Rumunije ne može glasati u Srbiji, ali može Rumun iz Srbije. Narodnost ( pripadnost narodu ) i nacionalnost nisu isto.

Name

Posteno

28.09.2020 20:29

Kada bude koristio pasos HOLANDIJE on je HOLANDJANIN na svim granicama svijeta! Tvoj granicni prelaz BL,SA,MO svijetu je nepoznat.Kada se budes osjecao GOLUBOM,to je tvoja stvar jer sam covjek,a ne VRANA. Pozdrav za lijepu BL.

Name

Dusko

24.11.2020 12:32

U pravu si 100 %. Ovaj Trkulja je negdje našao svoja pisana razmišljanja kad se kandidovao za članstvo u "pertiji", ili tražio stan od firme 80 godina.

Name

dobro

28.09.2020 17:36

i ti iz Holandije nesto brstis,mnogo se vi iz inostranstva nama sikerate za nas,pustite vi nas mi ce mo se rjesiti ovog zla. Jos vi vise zapetljavate.

ODGOVORITE
Name

Nacionalnost

28.09.2020 19:05

Zivim u Svedskoj i po nacionalnosti sam SVEDJANIN, sto mi pise i u pasosu, a ne Srbin, Bosnjak, Musliman, Hrvat... Narode mani te se gluposti, zar jos niste uvidjeli da vas zivota kostaju?

Name

Bosanac

28.09.2020 17:43

Najbolje je bilo kada me zena u opštini pita šta si po nacionalnost,a nju gledam,pa joj odgovori,zavisi od situacije i potrebe.Mogu biti iSrbin,Hrvat i Bošnjak po dejtonskom sporazumu mogu biti sta hocu.

ODGOVORITE
Name

Zdravo zemo

28.09.2020 17:52

Zdravo zemo, od tebe ništa manje od ovako prepoznatljivih “naških” rijeci, svima razumljivih, čistih, jasnih, poštenih, britko i časno napisanih, nisam ni očekivala. Hvala ti na tome, hvala ti sto jesi i sto takav negdje postojiš ? Sjedim uz TV, usput čitam pa naidjoh i na tvoj tekst na BNTV vijesti i osjetih potrebu da te zagrlim sa sjevera svijeta svim srcem i kojom rječju jer uživo nam nedaju ove naše vrle zeme. Ostaj mi živ i zdrav!

ODGOVORITE
Name

Marko89

28.09.2020 17:55

Nešto najbolje što sam do sad pročitao.Svaka čast!

ODGOVORITE
Name

Tvrda linija

28.09.2020 18:47

Sve istina a ko ne vjeruje,neka skokne do Srbije,sve ijedan Srbijanac će za nas Srbe reći Bosanac a sve ostalo za našeg Boga je tačno a o onom klenu Vučiću tek će se čuti a vi ga okivajte u zvijezde.

Name

U centar

28.09.2020 17:56

Vi ste stvarno optereceni Dodikom ,imate li drugu temu sem dodika pa 15 godina samo o njemu???

ODGOVORITE
Name

VRS

28.09.2020 18:13

Spomenuti političari su prije svega kriminalci i lopovi, to je za običan narod najvažnije. Svi mi dobro znamo ko smo, šta smo i kome pripadamo. Nemojte nam vi reformisti držati predavanje o vjeri, naciji i pripadnosti.

ODGOVORITE
Name

Vječiti opozicionar

28.09.2020 18:19

E moj Trkulja, zemo ti je glavni ( najveći) kriminalac u Republici Srpskoj, a u otadžbinskom ratu najveći švercer, dok je narod ginuo i stvarao Republiku Srpsku. Ratni profiter i poratni krimos.

ODGOVORITE
Name

Milan

18.09.2021 11:13

Pa šta čekate poniženi ratnici?

Name

Zarko

28.09.2020 18:26

Bravi, odličan tekst.

ODGOVORITE
Name

Goran

28.09.2020 18:34

Evo novoga kvazi naucnog radnika koji se latio coravoga posla da ljude uci ko su i sta su. Nije krajnji primitivizam uciti covjeka sta je, nego i pokusaj da mu se to nametne. Zelja da izvrgne ruglu njegovo vlastito nacionalno osjecanje i uz to da mu nametne osjecaj stida zbog toga . Covjek je ono sto osjeca, a ne ono sto mu neko pokusava nametnuti. Zamislite situaciju da neko Albance, Bosnjake, Madjare i ine druge pocne da naziva Srbijancima... neka se zamisli onaj ko ovako elaborira osjecaj nacionalnoga identiteta, kako bi oni to prihvatili. Voli i cijeni ljude po onome kakvi jesu, a ne po tome, koja im je vjera i koji im je nacionalni identitet. Kada bi bilo tako kako ti napisa...pitam javno sta bi po nacionalnosti bio Srbin, Bosnjak ili Hrvat iz Trebinja, Stoca, Bilece, Capljine....? Mozda vi, zajedno sa onima koji su vasi istomisljenici, gluvo bilo, zelite da se odreknete pola meni drage i lijepe drzave koja se zove BOSNA i HERCEGOVINA. Nazdravlje i manite se toga da ucite nekoga sta je, ko je i odakle je. Ruzno je to i primitivno.

ODGOVORITE
Name

Posteno

28.09.2020 20:48

Gorane,ako zive u Srbiji jesu SRBIJANCI ali nisu SRBI,a ja BOSANAC ali nisam BOSNJAK,HRVAT,SRBIN nego etnicki Rom,recimo...neki nas zovu Cigani,al mi vjeruj u Parizu sam BOSANAC. Pasos je BiH.

Name

Ja

29.09.2020 06:48

Tako je!Osjećaj se kako zeliš i budi čovjek.Sve su ovo šuplje priče .Trkulja misli da samo on nešto zna,pa kao treba i sve nas da nauči .

Name

Goran

29.09.2020 14:40

Posteno veoma cijenim i postujem tvoje nacionalno osjecanje. Jedino mi zao sto nisi iskren u tretiranju u inostranstvu. Nigdje ti u zvanicnim papirima i evidenciji nisi upisan tamo kao Bosanac, nego kao drzavljanin Bosne i Hercegovine. To je i logicno posta se nasa drzava ne zove Bosna, nego Bosna i Hercegovina. Sto se tice odrednice Srbijanac, mozda oni to i jesu ali je valjda znas i sam Srbijanac jezicka izvedenica a ne pripadnost...oni su drzavljani drzave Srbije kao i mi drzave BiH. I jos samo nesto znam neke ljude drugih nacijalnosti koji su rodjeni i zive u Srbiji i niko se od njih ne bi osjecao prijatno kad bi ga neko nazvao Srbijancem. Kad je vec tako zasto bismo onda to cinili. Zaista je primitivno to ciniti u 21. vijeku, kao sto to cini ovaj kvazi intelektualac i lazni kosmopolita Trkulja Srbima rodjenim i koji zive u drzavi Bosni i Hercegovini. Mi smo zaista samo Srbi!

Name

Miamia

28.09.2020 18:43

A više i ovih pisama preko glave, koga ovo zanima, nek se dopisujući njihov problem

ODGOVORITE
Name

Re care

28.09.2020 18:57

Ti si se rodio u Tuzli. Ti si pravoslavac iz Bosne ali si i kreten.

ODGOVORITE
Name

Горан

28.09.2020 18:58

Тата ти је Босанац,лакше би нам било да си своје мишљење задржао за себе.

ODGOVORITE
Name

logicno

28.09.2020 19:01

E moj Gorane lako je to iole pametnom covjeku objasniti,doduse nije ni potrebno ali nekom je lakse utjerati metar u g. nego cenat u glavu ali staces..

ODGOVORITE
Name

gde si zemo

28.09.2020 19:24

Gde si zemo dodice.

Name

Anja

28.09.2020 19:01

"...a ja napustio zemlju da se ne bih odrekao ideje." Ne znam sto reci osim kapa dolje, gospodine Trkulja.

ODGOVORITE
Name

Re anja

28.09.2020 20:07

Jest gospodin, kao sto mislis i sam da si.

Name

Posteno

28.09.2020 20:51

Najbolji dio teksta...Pozdrav Anja

Name

Mala korekcija

29.09.2020 06:09

Dopuna: Krajišnik je još i odrednica za Momčila, pokoj duši njegovoj grešnoj.

Name

deda

28.09.2020 19:22

Dragi moj Gorane! Ja mislim da ovoj trojici niko do sada nije bolje ocitao "bukvicu" ali dragi moj zemo ja mislim da ce se oni i dalje praviti ludim sve dotle dok se mi ne opametimo .Da si mi ziv i zdrav i posalji jos koji ovako pametan komentar...aj zdravo

ODGOVORITE
Name

Драшко

28.09.2020 20:56

Кад се каже Босанац мисли се на територијалну одредницу, као Семберац, Крајишник, Шумадинац, Херцеговац или Далматинац. Према томе, Додик сигурно није Босанац него је Србин, православне вјере, а говори српским језиком. Његово држављанство је Републике Српске-БиХ како му пише у родном листу. А мој народ у Србији кад ме пита одакле сам, кажем да сам из Републике Српске или Босне и Херцеговине. Сасвим је небитно како мене неко из Србије зове или из Хрватске или федерације БиХ. Ми Срби смо отаџбинским ратом доказали да знамо ко смо, а не да мијењамо нацију и вјероисповјест како нам се прохтје.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

28.09.2020 22:38

Kad vec pomiješa rat , bas smo dokazali ko smo!! Nedaj boze da se tako ni u cemu vise dokazujemo.

Name

Glamoč

28.09.2020 22:17

Možemo mi biti i ovo i ono, ali ako nismo ljudi, džaba nam sve!

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

28.09.2020 23:20

Kad je bio zemljotres u Banjaluci, moj rođak iz Beograda me pokupi i odvede da živim kod njega do kraja te školske godine. Zanimljivo je da me u školi niko nije zvao ni po imenu, niti mi govorio: Gdje si brate Srbine, nego su me svi zvali - Bosanac. Tako oni nas vide i doživljavaju, koliko god mi htjeli biti Srbi.

ODGOVORITE
Name

Mirko

29.09.2020 10:30

Pa što te to toliko pogađa ? Mi i jesmo Bosanci ali smo i Srbi.

Name

Dane

28.09.2020 23:40

Господине Тркуља ја мислим да ви не знате шта сте пошто сте се изгубили у Холандији. Ниси ни скоро био у СРбији. Не зову они Србе Боѕанцима. Ми смо Срби гдје год да смо.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

29.09.2020 09:49

Zovu brate zovu i to na razlicitim jezicims

Name

john smith

29.09.2020 00:34

Svaka cast, odavno nisam pametniju analizu procitao. Nazalost, da bi ovo shvatio i napisao moras zivjeti van Bosne.

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.12.2020 18:31

Ima nas i u Bosni koji razumijemo... ;-)

Name

Savo

29.09.2020 13:56

Druze pogledaj ko je on a ko si ti.ti si nebitan lik.kako te nije sramota pisati o nekome ko je uspjeo u zivotu i ko ima moc koju ti nebi imao da zivis 5 zivota.da je najveci lopov opet je bolje usjeo u zivotu negi ti.on gdje je bio u zivotu i sta je prosao ti ne mozes ni da usanjas.zato si jako glup sto si ovakvu glupost pisao.

ODGOVORITE
Name

majkicka

29.11.2020 04:27

savo, savo, magareca glavo!

Name

NEMAN

29.09.2020 14:07

MILE NIJE NACIONALNO SRBIN IZ BIH VEC ITALIJAN PORIJEKLOM

ODGOVORITE
Name

Lili

29.09.2020 17:19

Ma.. Gluplji od tebe ne moze da bude A sto si ti ZEMO neki pametanjakovic-Zemo Pa sto ti ne dodjes pa se ne kandidujes,a stranku nazovi ZEMO-SBS-stranka bosanskog srbina zeme jbt Zemo

ODGOVORITE
Name

СССС

30.09.2020 15:14

Овај се обраћа онима што не знају своје коријене и не познају историју нити се баш нешто нарочито разумију у логику. Ја нпр знам из ког племена су потекли моји преци и знам гдје смо били у 15ом вијеку. Миграције становништва су нормална појава, али промјеном мјеста пребивалишта не може да се човјеку мијења ни националност ни народност. Ако је нпр неко рођен и одрастао у српској породици у Србији, учио српски језик и ћирилицу, српске обичаје, крштен у српској православној цркви, и затим силом прилика преселио у БиХ, али се није одрекао идентитета ни свега што је научио, и даље се сматра Србином, онда никакав тркуља из холандије НЕМА ПРАВО, да му његов идентитет оспорава оваквим небулозама као у овом тексту. Већу глупост нисам прочитао годинама и заиста сам изненађен да је ртвбн објавио овакву идиотарију. Супер су се провели овакви попут овог тркуље на изборима у Црној Гори. Гласам за коалицију Сдс и ПДП само да знају ови што су се већ репетирали да ме попљују као снсд бота. СССС

ODGOVORITE
Name

slom

30.09.2020 19:50

Nacionalnost je izraz koji u najširem smislu označava pripadnost određenoj naciji. Na srpskohrvatskom govornom području i na srednjoevropskim jezicima se pod "nacijom" obično podrazumijeva etnička zajednica, pa nacionalnost u pravilu predstavlja sinonim za nečiji etnički identitet. U drugim jezicima se, pak, pod pojmom "nacija" podrazumijeva država, pa se ekvivalenti pojma nacionalnosti odnose prije svega na državljanstvo. Ponekad se kao sinonim za nacionalnost koristi i izraz narodnost.

ODGOVORITE
Name

Bejha je propao projekat

01.10.2020 15:05

Uzalud vam trud sviraci

ODGOVORITE
Name

Мркуља

10.12.2020 13:20

Види се да сте ти и додик исти факултет завршили, подједнако сте "интелигентни". Размјена аргумената као туча инвалида. Таман да нас научите и ти и он ко смо и шта смо. Колико би овај народ среће имао да сте обојица уз мотику остали

ODGOVORITE
Name

Rij3c

26.04.2021 10:57

Gdje onda da svrstate osobe u BiH, Srbiji, Hrv koji su agnostici ili ateisti. Uglavnom su Bošnjaci muslimani, Hrvati katolici, a Srbi pravoslavci.

ODGOVORITE
Name

Eror

09.08.2021 19:44

Mala korekcija. Po religijskom određenju, on je ateista, preciznije zakleti, notorni ateista. I tačka.

ODGOVORITE
Name

Staljin

12.08.2021 21:36

Nikako mi nije jasno kako se ovaj tupavi narod na ovakvu vijest ne okupi ispred vlade u brojkama od 100.000 i kaze: Ne mrdamo odavde dok se odluka ne ponisti. Ne razumijem Tita mi.

ODGOVORITE
Name

Labud

04.09.2021 06:33

E moj trkulja ova korona ostavlja opasne posledice,vidim da i tebe nije zaobidla.

ODGOVORITE
Name

Zonir

20.10.2021 10:42

Sjecam se jedne utakmice Rk Borca u Beogradu protiv Zvezde kada je kompletna dvorana skandirala “ GLUPI BOSANCI” . Mozda nismo svi glupi ali smo svi BOSANCI. Tacka.

ODGOVORITE
Name

Nihad

15.11.2021 20:53

Nemoze ba niko uciti pameti narod koji je vec pametan! Pamet, strucnost i prodesionalnost balkana odavno je utvrdjena i dokazana. Uzalud ovako narodno i jednostavno napisan tekst, i da nista nisi napisao osim imena i prezimena mnogi, ogromna vecina bi te svejedno razumjeli. Dokaz su ovi komentari koje citamo.... Zivjela nasa pamet, u mrznji, u ratu, u nacionalizmu, u religijskoj netrpeljivosti,u podrzavanju nasih tlacitelja, prevaranata, lopova, mafijasa.....nek su oni nama zdravi, zivi, veseli, bogati....a mi??? Mi smo naucili jest govna i to nam niko oduzeti ne moze.... volimo se hraniti izobiljem pa to ti je.....

ODGOVORITE
Name

Nijaz

24.01.2022 11:47

Bosna i Hercegovina

ODGOVORITE