Друг писао Додику: "Ђе си земо, што се правиш луд"!?

-Здраво земо! Сјећаш се тог пријатељског ословљавања? Тако су мене, за вријеме студија у Новом Саду, а и тебе, сигуран сам, док си студирао у Београду, звали наши земљаци...

Република Српска 28.09.2020 | 17:55
Друг писао Додику: "Ђе си земо, што се правиш луд"!?

"Господине Предсједниче,

Признајем да сам дуго размишљао како да насловим ово писмо дубоко свјестан да наслов у многоме одређује тон писма. Не можеш се некоме обратити са Поштована ексцеленцијо па му писати како је крао кромпир од сељака и продавао га накупцима на пијаци. Или шверцовао цигаретама. Или нафтом. Или, шта ја знам, продавао право на бесправну градњу. У том случају мораш писмо почети са, рецимо, Лажни узваниче или Врли лиферанту или тако некако.

Обраћам ти се са предсједниче зато што мислим да та именица понајвише паше уз тебе. Од кад те знам, а има томе више од 30 година, ти си нечему предсједник. Од предсједника општинске владе у Лакташима, преко предсједника странке до предсједника владе, републике, друге републике... Ти, међутим, не предсједаваш, јер би то подразумијевало и неко давање.

Ти си више пресједник како те и зове дио твог бирачког тијела. 'Онај што сједи и ништа не ради. К’о пресјед!', каже наш народ (којег ћу се такође овдје докачити, ал' касније) за такве неке. Ни оно господине у наслову немој схватати као израз поштовања: то му дође као нека поштапалица, придјевска именица која паше и уз судију и уз оптуженог, као нека помоћна дрвена нога која се подмеће под климав астал. За сваки случај.

Ми смо, заправо, више знали један за другог него што смо се лично познавали. Крајем осамдесетих ти си био реформски оријентисан шеф општинске владе у Лакташима, а ја уредник регионалне новине у Бањалуци и дописник реформски оријентисаног недјељника Време из Београда. Биће да је та реформска оријентација оно што нас је, идеолошки, једно вријеме спајало.

Ти ћеш се касније у политици прикључити реформистима Анте Марковића, а ја ћу гласати за њих. Изгубили смо, обојица, с тим што си ти напустио идеју да би остао у политици, а ја напустио земљу да се не бих одрекао идеје.

С обзиром на садржај поруке коју ти желим пренијети учинило ми се у једном тренутку да би најбоље било да писмо започнем са: Здраво земо! Сјећаш се тог пријатељског ословљавања? Тако су мене, за вријеме студија у Новом Саду, а и тебе, сигуран сам, док си студирао у Београду, звали наши земљаци.

Колеге из Босне. Срби, Хрвати, Муслимани. 'Ђе си, земо', одзвањало је студентским домовима седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека, а чуло се, богами, и на београдској Скадарлији или у Дунавској улици у Новом Саду. И на загребачкој Илици, али то припада некој другој причи. Студенти из других република нас су звали Босанцима, док смо се ми, међусобно, земали. 

Ето, ријеч по ријеч и дођох до оног што сам овим писмом хтио да ти кажем. А све поводом једне твоје изјаве око које се у, како ти волиш рећи, „сарајевским политичким круговима“, дигла граја. Није то, додуше, ништа ново, сваки пут кад ти нешто лупиш дигне се граја. Кад лупиш шаком по столу најављујући да ћеш расписати овај или онај референдум, дигне се граја.

Кад причаш вицеве о томе како твоји момци ломе ребра опозицијским политичарима или кад кажеш како прислушкујеш приватне разговоре својих политичких противника, опет се дигне граја. Уз грају дигне се, богами и прашина кад узлетиш хеликоптером који си присвојио са све екипом хеликоптерског сервиса Републике Српске.

Па са скупштинске говорнице као из хеликоптера подвикнеш, онако баш „српски“, да ти се „јебе за (нечије) поштење“ и да ћеш ти и даље радити шта и како хоћеш јер си ти „изабрани функционер“. 

Као што турбо-фолк пјевачи(це) изазивају скандале јер то иде уз имаге естрадне звијезде тако ти изваљујеш скандале јер то иде уз имаге естрадног политичара. Свеједно је да ли са скупштинске говорнице поручујеш народу да ти се „јебе за (нечије) поштење“ или том истом народу под вашарском шатром запјеваш: „Не може нам нико ништа…“ ти сваки пут, као какав фолк-инфлуенсер, непогрешиво учвршћујеш имаге естрадног политичара.

Ивица (Дачић) ти није ни до кољена! Не само физички! Могу замислити да га љубомора гризе сваки пут кад види како поцупкују Давидови насљедници док с цајкама пјеваш под змијањским шатрама! Нема таквог мајстора политичке естраде у цијеломе српском роду. Све до Вучића. Али, он је виши ниво. Велемајстор. Са њим се никоме није мјерити. Мада…

Елем, ти недавно рече да „ми нисмо босански Срби. Ми смо, једноставно, Срби“. Ни босански ни црногорски ни ови ни они. Једноставно, Срби. Ајде, добро, хрватски Срби би још можда и могло, али о том тек треба да се договориш са колегом Милановићем.

Говорио си ти то и раније, није да ниси. Сад си додао још и то да ће Бошњаци за тебе бити Муслимани док год Бакир (Изетбеговић) тебе односно Србе у Босни зове 'босанским' Србима. Свака част, предсједниче. Ала си им се наговорио. Онима из 'сарајевских политичких кругова'.  

Можда ће ти изгледати чудно, можда у први мах и невјероватно, али ја се у овоме потпуно слажем с тобом. Ниси ти босански Срби. Нисам ни ја. А, с нама, ни ових нешто мање од милион душа у Републици Српској и диљем Босне. 

Ти то осјећаш у дубини своје српске душе. Коју болно, као ножем, засијече увреда коју чујеш сваки пут кад дођеш у Београд. Кад ти твоји Срби, они с којима те веже и вјера и језик и, шта ја знам, љубав према Русима или Трампу, кажу „Миле Босанац“. Ја разумијем да ти волиш да идеш у Београд.

Тамо си студирао, на Дедињу имаш кућу и имање, тамо те дочекују као правог предсједника. Види се и на телевизији да си у Београду као код куће. Нарочито пред Патријаршијом. Није ни чудо, па сам патријарх ти је на славу долазио. Све ти је, види се, тамо потаман само ти једно смета: кад те зову Босанцем.

Џаба је што им сваки пут кажеш: 'Нисам ја Босанац, ја сам, бре, Србин.' Они те гледају, мало се смјешкају и климају сумњичаво главама. 'Знамо ми, Миле, да си ти Србин, али ниси Србијанац! Зато си, за нас, Миле Босанац. И, немој, бре, да се љутиш. Волимо ми Босанце, и међу вама има људи.' 

Док се ти у Босни из петних жила напињеш да докажеш да ниси босански Србин, у Београду те прави Срби сваки пут на ђон дочекају трпајући те тамо гдје стварно и припадаш: међу Босанце!

За утјеху ни твом другу Бакиру није лако. Он упорно мути воду да се неби  видјела разлика између Бошњака и Босанца. Па међу Бошњаке гура и Србе и Хрвате. Као православне и католичке Босанце. Мијешајући у босанском лонцу тако и религију и нацију и етничко поријекло. Ако настави овако Бакир би се могао ненадано наћи тамо гдје никако не би желио: међу босанским Бошњацима! Јер ако су Срби и Хрвати у Босни босански онда су, истом логиком, и Бошњаци у Србији србијански, а у Црној Гори црногорски.

Ето Миле предсједниче, довде се слажем с тобом кад је ријеч о босанским Србима. Одавде, мени је јасно да је национални придјев испред етничког имена увијек, а не само у Босни, бесмислен! А, теби?

Ја, наиме, јасно видим да ти као и твоји политички партнери Драган Човић и Бакир Изетбеговић себе представљате као политичке представнике три народа који живе у Босни. Не једног народа, босанског, већ три народа: бошњачког, српског и хрватског. Иако се међусобно држите на сигурном одстојању како би, ту и тамо, могли да један другоме под ноге баците какву политичку петарду као варку за народ, међу вама ипак све одлично функционише.

Док год своја крда држите сваки у свом тору хранећи га истим националистичким смећем, ни један од вас неће пристати да буде - Босанац. Да буде јасно, да Босанаца у Босни има само три одсто (према подацима са пописа стновништва у Босни, 2013. године) није никакво чудо: заједно сте их протјерали ти и твоји политички компањони. 

Ма колико се упирао, ти у Београду, а они у Загребу односно Сарајеву, да негирате свој као и национални идентитет етничких група којима клептократски владате, у пасошу којим прелазите торове својих етнија под ставком националност стоји Босна и Херцеговина. 

Дакле, Миле Србине, да би знао шта да одговориш својим београдским пријатељима кад те, поспрдно или не, поздраве са:“Где си, бре, Босанац!“ као и да својим другарима, Бакиру и Драгану, знаш рећи ко су, шта су и како да се понашају у вези са властитим идентитетом: 

Ти си, Милораде, Србин али не по националности него по родовској или етничкој припадности. По националности ти си - Босанац. По религијском одређењу се вичеш православним илити ортодоксним хришћанином из пастве Српске православне цркве. Свој матерњи језик зовеш српским. 

Између тебе и Новака Ђоковића или било којег Србина у Србији или било гдје на кугли земаљској, нема етничке разлике! Али националне - има. И те какве. То знају сви Србијанци који те зову Босанцем, а то знаш и ти само се правиш луд. 

Бакир Изетбеговић је твој земо и, као и ти, он је по националности Босанац. По линији рода односно према етничкој припадности он је Бошњак, а по религијском убјеђењу сунитски муслиман као и већина Бошњака. Бакир свој матерњи језик, који се ни по чему не разликује од твога, зове босанским. Између Бошњака Бакира и било којег Бошњака из Санџака, Црне Горе или Америке…по етничкој припадности нема разлике. По националној - има. И те какве. Бакир то добро зна али се, као и ти, прави луд.

Драган Човић је, као и вас двојица, по националности Босанац. По етничкој припадности он је Хрват, а по религијском убјеђењу се вика римокатоликом. Он свој матерњи језик, који је исти као и твој и Бакиров, зове хрватским. Између њега и етничких Хрвата из Хрватске, Србије или Аустралије нема етничке разлике. Има националне. Драган Човић то, такође, добро зна. Али се, као и вас двојица, прави луд.

За разлику од вас тројице огромна већина Босанаца ово не зна. Они бркају појмове нације, етноса, религије, народа. Вама то, очигледно, одговара или, како би ти то сочно рекао: јебе се вама што је народ глуп док ви убирете порез на ту глупост.

Горан Тркуља, новинар

28-09-2020

'с-Хертогенбосцх, Холандија"

Коментари / 98

Оставите коментар
Name

Ето

28.09.2020 16:18

Тркуља да се и за тебе цује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Свима

28.09.2020 17:02

Није у праву за националност, Босанац је територијална одредница а не национална, ако је како тврди Горан Тркуља ја сам Херцеговац.

Name

Ма

28.09.2020 17:03

Добро је рекао да је Додик класицан тип Босанца - глуп, сиров, неотесан, лопов, необразован, једном ријецју КРЕТЕН.

Name

Ре

28.09.2020 17:13

Нешто је,тај Тркуља,хтио да каже али ни сам не зна шта...јер шта ћемо са херцеговцима..откуд њима босански пасош... Јеб*м ти овај Балкан

Name

ре

28.09.2020 17:40

Ово су будаластине.Ми смо Срби и етницки и национално наса отадзбина је Република Српска Маните се овог оспоравња Срба,овим дајте вјетар у ледја криминалном резиму Дајте да русимо ову власт која се задузује код ММФ и лопова који су опљацаклаи насу дрзаву РС

Name

КАЛИНИЦАПИЈАЦА

28.09.2020 18:22

Ово сто цовјек казе о националности је потпуно тацно Неки коментари овде и не заслузују да се појаве јер су одраз примитивизма Нацинално и етницко су разлицити сто је оцито у САД сви су амери али етницки припадају Порториканци талијани итд Зато комсије срби узмите србијанско дрзављанство и дуса це вам бити испуњена /исписе те се из БИХ/ дрзављанства или из РС дрзављанства.

Name

Милидраг

28.09.2020 18:48

Коментар за 10

Name

Ванземаљац

28.09.2020 18:57

Е све тачно,браво и треба га опрати и све рећи како јесте.За Србијанце смо ми Босанци а право да кажем за мене су они Цигани,горе мраке нема има оно Шумадије а остало говнари,кич,риалити,једино Звијезду волим а служио ЈНА у Београду али као Србин могу рећи да смо као народ два свијета а који то не виде у заблуди су.

Name

Сербо64

28.09.2020 19:08

На моју а и Тркуљину жалост....оволики труд, узалуд. Намам коментар, смислен коментар. Хвала

Name

Херцеговина

28.09.2020 20:15

Па да се појаснимо. Име Херцеговина су додали Аустријанци окупацијом Босне. Донијетим законима, са промјеном имена укинут је Босански језик, као и јос неке одредбе. О њима мозете јос цитати.

Name

РЕ КАЛИНИЋА ПИЈАЦА

28.09.2020 21:02

Имам пасош Босне и Херцеговине, у родном листу пише да сам држављанин Републике Српске - Босне и Херцеговине. Узео сам двојно држављанство и пише да имам држављанство Србије. Крстио сам се у СПЦ. Шта ћеш ми сад? Да се не бих селио у Србију. Како ћу кад сам свој на своме. Сретно теби срећко у Турској одакле си исламизацијом српског народа и постао реметилачки фактор већ 500 година.

Name

Несо за све земљаке

29.09.2020 06:43

Хвала БН за овај добар теxт. А Хвала и госп Тркуљи на једном покусају да отвори оци и дусу свим земама , не би ли покусали направити ста боље од ове насе БЕИХА.. Каква је таква је, а засто не би могла бити боља? Нису овдје само 3 религије, па није фер ни друге одмакнути, али ето морамо удовољити овим 3 сто рад ко је ко одузесе не 28 год , вец 200 год нас вратисе у амбис из којег нема излаза док крвна зрнца се непотребно броје. Дзес ми земо , и поздрав за тебе и твоје у далекој Холандији.

Name

Гојко

29.09.2020 07:15

Реце људина правду и истину од Адо З и бас све је тако али глупи Миле то не свата он само види своје циљеве као коњ зобницу али свему додје крај па и његовој владавини и насилству једном мора кад тад..

Name

Јанез

29.09.2020 16:37

АФЕРИМ Горане, нек'си им рек'о, све тројици националиста! Имаш кафу у БЛ, кад'те видим!

Name

Ха ха

30.04.2021 12:43

Ех кад би се миле због ове просте али тацне анализе знао бар мало застидјети

Name

Босанаццц

28.09.2020 16:20

Тако је и мене пописивацица те 2013. године блентаво гледала кад сам јој рекао да сам Босанац, вјера ислам, а језик српскохрватски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамара

28.09.2020 17:02

Признајем,овај ме је пост разњезио...због оног срспкохрватског..на трен сам се вратила у нека,мени и многим ЉУДИМА, боља времена. Поздрав од бањалуцке Босанке, јер то јесам и тако се осјецам.

Name

Царе

28.09.2020 17:11

Рођен у Тузли, одрастао у Тузли, Србин, православне вјероисповјести. Рођен у Југослабији, значи Југословен, никада нити ћу икада бити Босанац. Гдје год да сам кад ме неко ослови са Босанац боље да ти не кажем какав одговор од мене добије. (Јеб.... ти Бос... ...тер - аутоматски добије одговор).

Name

Ре царе

28.09.2020 20:14

Босанци су добри и постени људи,а тебе царе требају звати магарцем,јер би ти то наљепсе пристајало,са таквим мозгом нецес далеко догурати,царе-магаре

Name

БЛ

28.09.2020 20:21

који пасос имас Царе? Лицну? Возацку? То де јуре јеси. Како се ти осјецас, то је друга ствар.

Name

Ма

28.09.2020 16:20

Ма звали су се они друже смрадови комуњарски.Додик је завршио политичке науке у Београду.И данас црвена секта користи термине друже као и они у ДНС,социјалистичкој партији,дрпосу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

28.09.2020 16:24

На насу срецу велика вецина народа босанског мисли као и овај господин. Велики поздрав у Холанд царе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

28.09.2020 17:59

Имају људи у странци "ИЗВРШНИ КОМИТЕТ" катастрофа.Све голи удбаш до удбаша шљам и олош који је научио на фотеље и псламудјење. Министар полиције полицајац курсиста Министар индустрије вјечни полицајац курсиста Премијер диспечер Предсједница РС наставница енглеског Министар правде новинар стампар Ист вјецни И тако редом све купљене дипломе скуп послушника и партијских војника који ово сто сте написали не могу да разумију.

Name

Постено

28.09.2020 16:29

Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И то је тако

28.09.2020 16:32

Паметном доста а остали који не зеле да разумију нек је Бог на помоци. Нека их Додик и његова 2 јарана дрзи на поводцу кад могу а надати се да це ови избори отворити оци слијепима и глухима. Сретно нам свима драги Босанци и Херцеговци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја

28.09.2020 16:39

Е свака ти цаст....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фашизму

28.09.2020 16:44

Браво Горане капа до земље коначно један новинарско-човјечански текст !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.10.2020 07:44

Како може без оног скандалозно, нечувено, мистериозно, бизарно...а у ствари ништа.

Name

Нецастиви

28.09.2020 16:45

Није у реду, сто нас херцеговце и не спомену, ми ти једини у причи не би били босанци ни по једном основу, а иначе текст је ријетко добар , прави некадасњи “ новинарски”

ОДГОВОРИТЕ
Name

У пролазу

28.09.2020 18:47

Јесте у реду царе мој јер да су политицари радили како су требали да раде онда би прво било да се име дрзаве промјени у "Босна"! Засто? Сасвим једноставно, задњи пут кад смо били стварно самостални била је Краљевина Босна, Па нас турци заузимају и дијеле на Босну и Херцеговину највјероватније да би лаксе могли владати. Ту додају и Сандзак и све то називају Босански Пасалук. Кад нас Аустроугарск "преузе" избацисе Сандзак и од двије "преостале" јединице дадосе назив дрзаве тј тадасње провинције у Босна и Херцеговина....уратко право име дрзаве је Босна, док је Босна и Херцеговина у неку руку заједницки производ Турске и Аустрије...Знаци нема Херцеговаца :-))

Name

драган из швице

28.09.2020 16:46

овдје у швици сви смо земљаци нико се не буни а швицарци причају четири језика и никоме то не смета паметан народ а ви доле само слушајте своје чобане па биће вам још горе живла слобода народу ПА НЕМОЈТЕ СЛУШАТ ЧОБАНЕ ИЛИ БИТ ЋЕ ВАМ ЈОШ ГОРЕЕЕ СРЕТНО !!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рокаљ

28.09.2020 16:50

није истина тосто пису

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Рикаља

28.09.2020 22:31

Није тацно ( тосто) пише . А то сто си ти написао реченицу од пет ријеци (4 ријеци) и сто си направио три грјешке је тацно.

Name

Босанка

09.08.2021 09:43

Браво Драгане такодје И у Њемацкој се говори више језика И одсвуда нас има али смо сви у једном лонцу И супер се разумијем.. уз постовање велика љубав се према сваком биће ствара да нема везе ко си И ста си ал буди човјек сам од себе па ће те И други да цјене.велики поздрав за Сцхwеиз..

Name

Србин БосанацПравославац

28.09.2020 16:53

Свака цаст за телст ,не одавно,него никад боље објасњење насих господара и нас њихових слуга покорних

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

28.09.2020 17:00

Одличнооо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навигатор

28.09.2020 17:01

Лако је из Холандије млатити празну сламу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

28.09.2020 17:13

Земо Горан, на једноставан нацин послози и сортира мисли и цињенице које се сваком од нас са БиХ лицном картом роје у глави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Дудук

28.09.2020 17:17

Ма не правим се ја луд, земо. Ја имам папир!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

28.09.2020 18:38

Хахах

Name

А

28.09.2020 17:24

Ја сам дуго дуго времена имао дојам да су новинари веома бистри и много интилигентнији од осталог слоја друштва. Међутим да ли им то кваре разно разни ини новинарчићи сад, сад се мени чини да сте ви новинари глупљи и од нас самих и Срба и Бошњака и Хрвата и Босанаца и шта ти ја знам. Земо мој, био сам мало краћи од тебе, а резултат је исти. Шупља

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

28.09.2020 17:26

Додику није добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

28.09.2020 17:27

Прстен и златни ланац даће ти Босанац...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.09.2020 17:29

Свака цаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

28.09.2020 17:32

Горане Тркуља, изненађен сам колико си побркао нације и етничку припадност. Мислио сам да се ти у то разумијеш. За нацију се не опредјељујеш, њој припадаш. Можеш све у животу да мијењаш, име, презиме, религију итд.само нацију не можеш, јер њу добијеш рођењем. Ево једно једноставно питање за тебе: обзиром да дуго живиш у Холандији, јеси ли ти по националности Холанђанин или Србин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.09.2020 19:46

100% у праву. Мислим Горан.

Name

Хрмпаллиер

28.09.2020 20:11

Кад одеш у САД, и испуњаваш образац, уписујеш у рубрику "натионалитy" име државе из које долазиш, па ће Албанац из Прешева ( ако има пасош Р. Србије ) фино уписати "Сербиан", а Србин из Хрватске ће фино јел'те, уписати "Цроатиан". Исто тако ће полиција/Интерпол или ко већ, јавити да је предмет мјихове акције особа која има XY НАТИОНАЛИТY. Чланови уједињених нација нису народи, него државе, па се особе не третирају као припадници НАРОДА, већ као припадници ДРЖАВА. Нпр. Србин из Румуније не може гласати у Србији, али може Румун из Србије. Народност ( припадност народу ) и националност нису исто.

Name

Постено

28.09.2020 20:29

Када буде користио пасос ХОЛАНДИЈЕ он је ХОЛАНДЈАНИН на свим границама свијета! Твој границни прелаз БЛ,СА,МО свијету је непознат.Када се будес осјецао ГОЛУБОМ,то је твоја ствар јер сам цовјек,а не ВРАНА. Поздрав за лијепу БЛ.

Name

Дуско

24.11.2020 12:32

У праву си 100 %. Овај Тркуља је негдје нашао своја писана размишљања кад се кандидовао за чланство у "пертији", или тражио стан од фирме 80 година.

Name

добро

28.09.2020 17:36

и ти из Холандије несто брстис,много се ви из иностранства нама сикерате за нас,пустите ви нас ми це мо се рјесити овог зла. Јос ви висе запетљавате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Националност

28.09.2020 19:05

Зивим у Сведској и по националности сам СВЕДЈАНИН, сто ми писе и у пасосу, а не Србин, Босњак, Муслиман, Хрват... Народе мани те се глупости, зар јос нисте увидјели да вас зивота костају?

Name

Босанац

28.09.2020 17:43

Најбоље је било када ме зена у општини пита шта си по националност,а њу гледам,па јој одговори,зависи од ситуације и потребе.Могу бити иСрбин,Хрват и Бошњак по дејтонском споразуму могу бити ста хоцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраво земо

28.09.2020 17:52

Здраво земо, од тебе нис̌та мање од овако препознатљивих “нас̌ких” ријеци, свима разумљивих, ц̌истих, јасних, пос̌тених, бритко и ц̌асно написаних, нисам ни оц̌екивала. Хвала ти на томе, хвала ти сто јеси и сто такав негдје постојис̌ ? Сједим уз ТВ, успут ц̌итам па наидјох и на твој текст на БНТВ вијести и осјетих потребу да те загрлим са сјевера свијета свим срцем и којом рјец̌ју јер уз̌иво нам недају ове нас̌е врле земе. Остај ми з̌ив и здрав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко89

28.09.2020 17:55

Нешто најбоље што сам до сад прочитао.Свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврда линија

28.09.2020 18:47

Све истина а ко не вјерује,нека скокне до Србије,све иједан Србијанац ће за нас Србе рећи Босанац а све остало за нашег Бога је тачно а о оном клену Вучићу тек ће се чути а ви га окивајте у звијезде.

Name

У центар

28.09.2020 17:56

Ви сте стварно оптерецени Додиком ,имате ли другу тему сем додика па 15 година само о њему???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

28.09.2020 18:13

Споменути политичари су прије свега криминалци и лопови, то је за обичан народ најважније. Сви ми добро знамо ко смо, шта смо и коме припадамо. Немојте нам ви реформисти држати предавање о вјери, нацији и припадности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјечити опозиционар

28.09.2020 18:19

Е мој Тркуља, земо ти је главни ( највећи) криминалац у Републици Српској, а у отаџбинском рату највећи шверцер, док је народ гинуо и стварао Републику Српску. Ратни профитер и поратни кримос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

18.09.2021 11:13

Па шта чекате понижени ратници?

Name

Зарко

28.09.2020 18:26

Брави, одличан текст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

28.09.2020 18:34

Ево новога квази науцног радника који се латио цоравога посла да људе уци ко су и ста су. Није крајњи примитивизам уцити цовјека ста је, него и покусај да му се то наметне. Зеља да извргне руглу његово властито национално осјецање и уз то да му наметне осјецај стида због тога . Цовјек је оно сто осјеца, а не оно сто му неко покусава наметнути. Замислите ситуацију да неко Албанце, Босњаке, Мадјаре и ине друге поцне да назива Србијанцима... нека се замисли онај ко овако елаборира осјецај националнога идентитета, како би они то прихватили. Воли и цијени људе по ономе какви јесу, а не по томе, која им је вјера и који им је национални идентитет. Када би било тако како ти написа...питам јавно ста би по националности био Србин, Босњак или Хрват из Требиња, Стоца, Билеце, Цапљине....? Мозда ви, заједно са онима који су васи истомисљеници, глуво било, зелите да се одрекнете пола мени драге и лијепе дрзаве која се зове БОСНА и ХЕРЦЕГОВИНА. Наздравље и маните се тога да уците некога ста је, ко је и одакле је. Рузно је то и примитивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

28.09.2020 20:48

Горане,ако зиве у Србији јесу СРБИЈАНЦИ али нису СРБИ,а ја БОСАНАЦ али нисам БОСЊАК,ХРВАТ,СРБИН него етницки Ром,рецимо...неки нас зову Цигани,ал ми вјеруј у Паризу сам БОСАНАЦ. Пасос је БиХ.

Name

Ја

29.09.2020 06:48

Тако је!Осјећај се како зелиш и буди човјек.Све су ово шупље приче .Тркуља мисли да само он нешто зна,па као треба и све нас да научи .

Name

Горан

29.09.2020 14:40

Постено веома цијеним и постујем твоје национално осјецање. Једино ми зао сто ниси искрен у третирању у иностранству. Нигдје ти у званицним папирима и евиденцији ниси уписан тамо као Босанац, него као дрзављанин Босне и Херцеговине. То је и логицно поста се наса дрзава не зове Босна, него Босна и Херцеговина. Сто се тице одреднице Србијанац, мозда они то и јесу али је ваљда знас и сам Србијанац језицка изведеница а не припадност...они су дрзављани дрзаве Србије као и ми дрзаве БиХ. И јос само несто знам неке људе других нацијалности који су родјени и зиве у Србији и нико се од њих не би осјецао пријатно кад би га неко назвао Србијанцем. Кад је вец тако засто бисмо онда то цинили. Заиста је примитивно то цинити у 21. вијеку, као сто то цини овај квази интелектуалац и лазни космополита Тркуља Србима родјеним и који зиве у дрзави Босни и Херцеговини. Ми смо заиста само Срби!

Name

Миамиа

28.09.2020 18:43

А више и ових писама преко главе, кога ово занима, нек се дописујући њихов проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре царе

28.09.2020 18:57

Ти си се родио у Тузли. Ти си православац из Босне али си и кретен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

28.09.2020 18:58

Тата ти је Босанац,лакше би нам било да си своје мишљење задржао за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

логицно

28.09.2020 19:01

Е мој Горане лако је то иоле паметном цовјеку објаснити,додусе није ни потребно али неком је лаксе утјерати метар у г. него ценат у главу али стацес..

ОДГОВОРИТЕ
Name

где си земо

28.09.2020 19:24

Где си земо додице.

Name

Ања

28.09.2020 19:01

"...а ја напустио земљу да се не бих одрекао идеје." Не знам сто реци осим капа доље, господине Тркуља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ања

28.09.2020 20:07

Јест господин, као сто мислис и сам да си.

Name

Постено

28.09.2020 20:51

Најбољи дио текста...Поздрав Ања

Name

Мала корекција

29.09.2020 06:09

Допуна: Крајишник је још и одредница за Момчила, покој души његовој грешној.

Name

деда

28.09.2020 19:22

Драги мој Горане! Ја мислим да овој тројици нико до сада није боље оцитао "буквицу" али драги мој земо ја мислим да це се они и даље правити лудим све дотле док се ми не опаметимо .Да си ми зив и здрав и посаљи јос који овако паметан коментар...ај здраво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

28.09.2020 20:56

Кад се каже Босанац мисли се на територијалну одредницу, као Семберац, Крајишник, Шумадинац, Херцеговац или Далматинац. Према томе, Додик сигурно није Босанац него је Србин, православне вјере, а говори српским језиком. Његово држављанство је Републике Српске-БиХ како му пише у родном листу. А мој народ у Србији кад ме пита одакле сам, кажем да сам из Републике Српске или Босне и Херцеговине. Сасвим је небитно како мене неко из Србије зове или из Хрватске или федерације БиХ. Ми Срби смо отаџбинским ратом доказали да знамо ко смо, а не да мијењамо нацију и вјероисповјест како нам се прохтје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

28.09.2020 22:38

Кад вец помијеша рат , бас смо доказали ко смо!! Недај бозе да се тако ни у цему висе доказујемо.

Name

Гламоч

28.09.2020 22:17

Можемо ми бити и ово и оно, али ако нисмо људи, џаба нам све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

28.09.2020 23:20

Кад је био земљотрес у Бањалуци, мој рођак из Београда ме покупи и одведе да живим код њега до краја те школске године. Занимљиво је да ме у школи нико није звао ни по имену, нити ми говорио: Гдје си брате Србине, него су ме сви звали - Босанац. Тако они нас виде и доживљавају, колико год ми хтјели бити Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

29.09.2020 10:30

Па што те то толико погађа ? Ми и јесмо Босанци али смо и Срби.

Name

Дане

28.09.2020 23:40

Господине Тркуља ја мислим да ви не знате шта сте пошто сте се изгубили у Холандији. Ниси ни скоро био у СРбији. Не зову они Србе Боѕанцима. Ми смо Срби гдје год да смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

29.09.2020 09:49

Зову брате зову и то на разлицитим језицимс

Name

јохн смитх

29.09.2020 00:34

Свака цаст, одавно нисам паметнију анализу процитао. Назалост, да би ово схватио и написао морас зивјети ван Босне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.12.2020 18:31

Има нас и у Босни који разумијемо... ;-)

Name

Саво

29.09.2020 13:56

Друзе погледај ко је он а ко си ти.ти си небитан лик.како те није срамота писати о некоме ко је успјео у зивоту и ко има моц коју ти неби имао да зивис 5 зивота.да је највеци лопов опет је боље усјео у зивоту неги ти.он гдје је био у зивоту и ста је просао ти не мозес ни да усањас.зато си јако глуп сто си овакву глупост писао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајкицка

29.11.2020 04:27

саво, саво, магареца главо!

Name

НЕМАН

29.09.2020 14:07

МИЛЕ НИЈЕ НАЦИОНАЛНО СРБИН ИЗ БИХ ВЕЦ ИТАЛИЈАН ПОРИЈЕКЛОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лили

29.09.2020 17:19

Ма.. Глупљи од тебе не мозе да буде А сто си ти ЗЕМО неки паметањаковиц-Земо Па сто ти не додјес па се не кандидујес,а странку назови ЗЕМО-СБС-странка босанског србина земе јбт Земо

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

30.09.2020 15:14

Овај се обраћа онима што не знају своје коријене и не познају историју нити се баш нешто нарочито разумију у логику. Ја нпр знам из ког племена су потекли моји преци и знам гдје смо били у 15ом вијеку. Миграције становништва су нормална појава, али промјеном мјеста пребивалишта не може да се човјеку мијења ни националност ни народност. Ако је нпр неко рођен и одрастао у српској породици у Србији, учио српски језик и ћирилицу, српске обичаје, крштен у српској православној цркви, и затим силом прилика преселио у БиХ, али се није одрекао идентитета ни свега што је научио, и даље се сматра Србином, онда никакав тркуља из холандије НЕМА ПРАВО, да му његов идентитет оспорава оваквим небулозама као у овом тексту. Већу глупост нисам прочитао годинама и заиста сам изненађен да је ртвбн објавио овакву идиотарију. Супер су се провели овакви попут овог тркуље на изборима у Црној Гори. Гласам за коалицију Сдс и ПДП само да знају ови што су се већ репетирали да ме попљују као снсд бота. СССС

ОДГОВОРИТЕ
Name

слом

30.09.2020 19:50

Националност је израз који у најширем смислу означава припадност одређеној нацији. На српскохрватском говорном подручју и на средњоевропским језицима се под "нацијом" обично подразумијева етничка заједница, па националност у правилу представља синоним за нечији етнички идентитет. У другим језицима се, пак, под појмом "нација" подразумијева држава, па се еквиваленти појма националности односе прије свега на држављанство. Понекад се као синоним за националност користи и израз народност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бејха је пропао пројекат

01.10.2020 15:05

Узалуд вам труд свираци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мркуља

10.12.2020 13:20

Види се да сте ти и додик исти факултет завршили, подједнако сте "интелигентни". Размјена аргумената као туча инвалида. Таман да нас научите и ти и он ко смо и шта смо. Колико би овај народ среће имао да сте обојица уз мотику остали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риј3ц

26.04.2021 10:57

Гдје онда да сврстате особе у БиХ, Србији, Хрв који су агностици или атеисти. Углавном су Бошњаци муслимани, Хрвати католици, а Срби православци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ерор

09.08.2021 19:44

Мала корекција. По религијском одређењу, он је атеиста, прецизније заклети, ноторни атеиста. И тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стаљин

12.08.2021 21:36

Никако ми није јасно како се овај тупави народ на овакву вијест не окупи испред владе у бројкама од 100.000 и казе: Не мрдамо одавде док се одлука не понисти. Не разумијем Тита ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лабуд

04.09.2021 06:33

Е мој тркуља ова корона оставља опасне последице,видим да и тебе није заобидла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зонир

20.10.2021 10:42

Сјецам се једне утакмице Рк Борца у Београду против Звезде када је комплетна дворана скандирала “ ГЛУПИ БОСАНЦИ” . Мозда нисмо сви глупи али смо сви БОСАНЦИ. Тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нихад

15.11.2021 20:53

Немозе ба нико уцити памети народ који је вец паметан! Памет, струцност и продесионалност балкана одавно је утврдјена и доказана. Узалуд овако народно и једноставно написан текст, и да ниста ниси написао осим имена и презимена многи, огромна вецина би те свеједно разумјели. Доказ су ови коментари које цитамо.... Зивјела наса памет, у мрзњи, у рату, у национализму, у религијској нетрпељивости,у подрзавању насих тлацитеља, превараната, лопова, мафијаса.....нек су они нама здрави, зиви, весели, богати....а ми??? Ми смо науцили јест говна и то нам нико одузети не мозе.... волимо се хранити изобиљем па то ти је.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нијаз

24.01.2022 11:47

Босна и Херцеговина

ОДГОВОРИТЕ