Tužba protiv Hrvatske jedino rješenje za Trgovsku goru

Stanić ističe da je tužba protiv Hrvatske jedino rješenje i da bi sve drugo bilo davanje prećutne saglasnosti da se uspostavi odlagalište nuklearnog otpada u blizini vodozahvata iz kojeg se vodom snabdijeva Novi Grad.

Republika Srpska 29.09.2020 | 19:36
Tužba protiv Hrvatske jedino rješenje za Trgovsku goru

Na Trgovskoj Gori u blizini Novog Grada, ne samo da će biti odlagalište nuklearnog otpada, nego je plan Hrvatske da tu uništava i odlaže visokoradioaktivni otpad, što se do sada krilo od javnosti.

I dok saradnici člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika tvrde da je tokom nedavne posjete Zagrebu radio na rješavanju ovog problema, činjenice govore drugačije.

Bivši ministar zdravlja RS Slobodan Stanić smatra da je jedini izlaz za BiH u ovom slučaju tužba protiv Republike Hrvatske i da su to vlasti RS i BiH odavno trebale da učine. 

Hrvatska ne namjerava odustati od odlaganja otpada na području Trgovske gore, opština Dvor, na samoj granici sa BiH, odnosno Republikom Srpskom, nedaleko od Novog Grada. To potvrđuje i zvanični dokument koji je u posjedu BN televizije - Program rada i finansijski plan za 2020.godinu, iz juna ove godine.

Plan je izradio Fond za finansiranje razgradnju i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško". Hrvatska je obezbijedila više od 300 miliona evra za ovu namjenu i namjerava da izgradi poseban Centar za zbrinjavanje nuklearnog otpada na području opštine Dvor u Hrvatskoj.

„Kada se taj plan prouči, vidi se da je Hrvatska spremila 329 miliona evra da ima spremnih za rješavanje tih pitanja otpada iz nuklearne elektrane Krško, ali isto tako se vidi da taj novac misli usmjeriti na gradnju centra u Dvoru, tačnije na Trgovskoj gori u Vojnom kompleksu Čerkezovac. Međutim, to nisu uopšte nisu nove stvari“, kaže bivši ministar zdravlja RS Slobodan Stanić.

Prema  Programu rada i finansijskom planu, vidljivo je da se već vrše ispitivanja i istraživanja terena na kojima će se vršiti odlaganje visoko radioaktivnog otpada (VRAO), iako je do sada bilo riječi samo o srednjem i nisko radioaktivnom otpadu. Takođe, u planu je navedeno da će se vršiti istraživanje tla, da bi se otpad odlagao direktno u zemlju iskopavanjem dubokih bušotina.  

„Ovdje upozoravam cijelu Krajinu, jer ako se to desi tu nam neće biti života, da se planira odlaganje visokoradiokaktivnog otpada, kroz bušenje u stijeni rupa, ispitivanja geološka, gdje bi se otpad stavljao u zemlju i zatvarao betonom ti otvori. To do sada nigdje nije spomenuto, to je novi momenat. Još jedan novi momenat je da su potpisali i naručili još jednu studiju, to je da se vidi mogućnost dovođenja mobilnog postrojenja koje bi na licu mjesta u kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori, obrađivalo, kondicioniralo, spaljivalo nuklearni otpad“, dodaje Slobodan Stanić.

Vidljivo je da je Hrvatska, čak i tokom pandemije virusa korona, u velikom mjeri pripremala teren da početak odlaganja nuklearnog otpada.

Stanić ističe da je tužba protiv Hrvatske jedino rješenje i da bi sve drugo bilo davanje prećutne saglasnosti da se uspostavi odlagalište nuklearnog otpada u blizini vodozahvata iz kojeg se vodom snabdijeva Novi Grad.

Iz Ministarstva građevinarstva i ekologije RS i iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nismo dobili odgovor na pitanja šta planiraju preduzeti u vezi sa ovim problemom. Ono što se za sada zna, jeste da je krajem novembra najavljen sastanak državnih zvaničnika BiH i Hrvatske na temu ordlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. 

BN TV

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Peljeski Most

29.09.2020 18:07

Pored tuzbe ostaje jos mogcnost da Burle proglasi nacionalni interes ..

ODGOVORITE
Name

most

29.09.2020 18:57

Sad mu dolazi Pljesevacki most na naplatu..

Name

EU-put

29.09.2020 18:20

Banane jos mogu samo da sluze za odlaganje opasnog otpada (Hrvatska, radioaktivni - BiH tekstilni otpad u Drvaru itd.)

ODGOVORITE
Name

Boki

29.09.2020 18:22

Gdje je tu ministarka Golić (ministarstvo za EKOLOGIJU, građevinarstvo) da se oglasi kada treba nema je nigdje, a ovamo na sva zvona brani i sebe i šefa joj Burlita.

ODGOVORITE
Name

Blokada institucija

29.09.2020 18:42

Nema druge nego da narod sa prostora Novog Grada i Kozarske Dubice krene prema Banja Luci i zajedno sa veteranima rata blokira institucije u BL

ODGOVORITE
Name

Novljanka

29.09.2020 20:03

Ima,imya koja crna Banja Luka ma prego grane i u svijet.Sta mi imamo u ovom jadnom Novom i jos jadnijoj drzavi

Name

mo

29.09.2020 19:00

Šta čekate izrode od vlasti? Ima li iko sposoban da nešto učini????

ODGOVORITE
Name

Hari

29.09.2020 19:06

Kako tuziti Hrvatsku. Probalo se vec zbog Peljaskog mosta ali je Dodik to sprijecio i svi u Skupstini RS su ga podrzali. Kako sad da tuzimo Hrvatsku a onda to nisu Srbi iz RS dozvolili. Kako?

ODGOVORITE
Name

075

29.09.2020 19:07

Trgovska Gora u Hrvatskoj je vitalni nacionalni interes Srba iz BiH zar ne Milorade?

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

29.09.2020 19:09

Da BiH tuži Hrvatsku? Što reče Mile u raspravi o Pelješkom mostu, interes je Bosne i Hercegovine da ima dobrosusjedske odnose s Hrvatskom. U to ime, siguran sam da će predstavnici Bošnjaka biti protiv takve tužbe. Na kraju, Una se ulijeva u Savu...

ODGOVORITE
Name

ja nije

29.09.2020 21:25

sto bi bili protiv sve je to bih

Name

Duplo golo

29.09.2020 20:01

"Slobodan Stanić smatra da je jedini izlaz za BiH u ovom slučaju tužba protiv Republike Hrvatske i da su to vlasti RS i BiH odavno trebale da učine" gospodine Staniću, osim što se navodno borite za ovaj problem vi dezinformišete javnost, vlast RS-a ne može pokretati međunarodne pravne sporove, prestanite sa dezinformacijama, nismo mi pali s marsa.

ODGOVORITE
Name

xxxxx

30.09.2020 09:59

Ne otkrivaj istinu 95% raje misli da može.

Name

ja nije

29.09.2020 21:27

odmah poceti pravit skladiste kod dubrovnika

ODGOVORITE
Name

koss

29.09.2020 22:28

jedan za jedan, ako ista bosnje pamte trebaju biti protiv tuzbe

ODGOVORITE
Name

KIKI

30.09.2020 01:25

PROLEM TREBA DA RESI REPUBLIKA SRPSKA , A AKO NE MOZE ONDA SRBIJA A NA KRAJU BIH . NARAVNO DA CE TO IPAK BITI DRZAVA BIH . NE TREBA MNOGO SANJATI .

ODGOVORITE
Name

granicar

30.09.2020 01:46

Pod hitno razmatrati povlacenje priznanja granica sa HR i EU .

ODGOVORITE
Name

Mirko

30.09.2020 09:40

To se neće desiti dok je njihov agent na vlasti u Banjaluci.

ODGOVORITE
Name

prijedor

30.09.2020 09:54

Pa tužite ih burle stalno priča da je RS država i izaziva sve redomAl pošto entitet nema pravo tužbe treba BIH da tuži A tu sjedi DŽaferovič kojeg progčlašavate ratnim zločincem i naravno izrada za Pečlješki mostZnači obratite se Dodiku možda on riješi

ODGOVORITE