Тужба против Хрватске једино рјешење за Трговску гору

Станић истиче да је тужба против Хрватске једино рјешење и да би све друго било давање прећутне сагласности да се успостави одлагалиште нуклеарног отпада у близини водозахвата из којег се водом снабдијева Нови Град.

Република Српска 29.09.2020 | 19:36
Тужба против Хрватске једино рјешење за Трговску гору

На Трговској Гори у близини Новог Града, не само да ће бити одлагалиште нуклеарног отпада, него је план Хрватске да ту уништава и одлаже високорадиоактивни отпад, што се до сада крило од јавности.

И док сарадници члана Предсједништва БиХ Милорада Додика тврде да је током недавне посјете Загребу радио на рјешавању овог проблема, чињенице говоре другачије.

Бивши министар здравља РС Слободан Станић сматра да је једини излаз за БиХ у овом случају тужба против Републике Хрватске и да су то власти РС и БиХ одавно требале да учине. 

Хрватска не намјерава одустати од одлагања отпада на подручју Трговске горе, општина Двор, на самој граници са БиХ, односно Републиком Српском, недалеко од Новог Града. То потврђује и званични документ који је у посједу БН телевизије - Програм рада и финансијски план за 2020.годину, из јуна ове године.

План је израдио Фонд за финансирање разградњу и збрињавање радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране "Кршко". Хрватска је обезбиједила више од 300 милиона евра за ову намјену и намјерава да изгради посебан Центар за збрињавање нуклеарног отпада на подручју општине Двор у Хрватској.

„Када се тај план проучи, види се да је Хрватска спремила 329 милиона евра да има спремних за рјешавање тих питања отпада из нуклеарне електране Кршко, али исто тако се види да тај новац мисли усмјерити на градњу центра у Двору, тачније на Трговској гори у Војном комплексу Черкезовац. Међутим, то нису уопште нису нове ствари“, каже бивши министар здравља РС Слободан Станић.

Према  Програму рада и финансијском плану, видљиво је да се већ врше испитивања и истраживања терена на којима ће се вршити одлагање високо радиоактивног отпада (ВРАО), иако је до сада било ријечи само о средњем и ниско радиоактивном отпаду. Такође, у плану је наведено да ће се вршити истраживање тла, да би се отпад одлагао директно у земљу ископавањем дубоких бушотина.  

„Овдје упозоравам цијелу Крајину, јер ако се то деси ту нам неће бити живота, да се планира одлагање високорадиокактивног отпада, кроз бушење у стијени рупа, испитивања геолошка, гдје би се отпад стављао у земљу и затварао бетоном ти отвори. То до сада нигдје није споменуто, то је нови моменат. Још један нови моменат је да су потписали и наручили још једну студију, то је да се види могућност довођења мобилног постројења које би на лицу мјеста у касарни Черкезовац на Трговској гори, обрађивало, кондиционирало, спаљивало нуклеарни отпад“, додаје Слободан Станић.

Видљиво је да је Хрватска, чак и током пандемије вируса корона, у великом мјери припремала терен да почетак одлагања нуклеарног отпада.

Станић истиче да је тужба против Хрватске једино рјешење и да би све друго било давање прећутне сагласности да се успостави одлагалиште нуклеарног отпада у близини водозахвата из којег се водом снабдијева Нови Град.

Из Министарства грађевинарства и екологије РС и из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ нисмо добили одговор на питања шта планирају предузети у вези са овим проблемом. Оно што се за сада зна, јесте да је крајем новембра најављен састанак државних званичника БиХ и Хрватске на тему ордлагања нуклеарног отпада на Трговској гори. 

БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Пељески Мост

29.09.2020 18:07

Поред тузбе остаје јос могцност да Бурле прогласи национални интерес ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

мост

29.09.2020 18:57

Сад му долази Пљесевацки мост на наплату..

Name

ЕУ-пут

29.09.2020 18:20

Банане јос могу само да слузе за одлагање опасног отпада (Хрватска, радиоактивни - БиХ текстилни отпад у Дрвару итд.)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

29.09.2020 18:22

Гдје је ту министарка Голић (министарство за ЕКОЛОГИЈУ, грађевинарство) да се огласи када треба нема је нигдје, а овамо на сва звона брани и себе и шефа јој Бурлита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блокада институција

29.09.2020 18:42

Нема друге него да народ са простора Новог Града и Козарске Дубице крене према Бања Луци и заједно са ветеранима рата блокира институције у БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новљанка

29.09.2020 20:03

Има,имyа која црна Бања Лука ма прего гране и у свијет.Ста ми имамо у овом јадном Новом и јос јаднијој дрзави

Name

мо

29.09.2020 19:00

Шта чекате изроде од власти? Има ли ико способан да нешто учини????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хари

29.09.2020 19:06

Како тузити Хрватску. Пробало се вец због Пељаског моста али је Додик то спријецио и сви у Скупстини РС су га подрзали. Како сад да тузимо Хрватску а онда то нису Срби из РС дозволили. Како?

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

29.09.2020 19:07

Трговска Гора у Хрватској је витални национални интерес Срба из БиХ зар не Милораде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

29.09.2020 19:09

Да БиХ тужи Хрватску? Што рече Миле у расправи о Пељешком мосту, интерес је Босне и Херцеговине да има добросусједске односе с Хрватском. У то име, сигуран сам да ће представници Бошњака бити против такве тужбе. На крају, Уна се улијева у Саву...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја није

29.09.2020 21:25

сто би били против све је то бих

Name

Дупло голо

29.09.2020 20:01

"Слободан Станић сматра да је једини излаз за БиХ у овом случају тужба против Републике Хрватске и да су то власти РС и БиХ одавно требале да учине" господине Станићу, осим што се наводно борите за овај проблем ви дезинформишете јавност, власт РС-а не може покретати међународне правне спорове, престаните са дезинформацијама, нисмо ми пали с марса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxxx

30.09.2020 09:59

Не откривај истину 95% раје мисли да може.

Name

ја није

29.09.2020 21:27

одмах поцети правит складисте код дубровника

ОДГОВОРИТЕ
Name

косс

29.09.2020 22:28

један за један, ако иста босње памте требају бити против тузбе

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

30.09.2020 01:25

ПРОЛЕМ ТРЕБА ДА РЕСИ РЕПУБЛИКА СРПСКА , А АКО НЕ МОЗЕ ОНДА СРБИЈА А НА КРАЈУ БИХ . НАРАВНО ДА ЦЕ ТО ИПАК БИТИ ДРЗАВА БИХ . НЕ ТРЕБА МНОГО САЊАТИ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

границар

30.09.2020 01:46

Под хитно разматрати повлацење признања граница са ХР и ЕУ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

30.09.2020 09:40

То се неће десити док је њихов агент на власти у Бањалуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

30.09.2020 09:54

Па тужите их бурле стално прича да је РС држава и изазива све редомАл пошто ентитет нема право тужбе треба БИХ да тужи А ту сједи Џаферович којег прогчлашавате ратним злочинцем и наравно израда за Печљешки мостЗначи обратите се Додику можда он ријеши

ОДГОВОРИТЕ