Nestašica smrtonosnih injekcija, zatvorenici biraju – streljanje ili stolica!?

Zbog manjka smrtonosnih injekcija, guverner Južne Karoline Henri Makmaster potpisao je zakon po kojem zatvorenici osuđeni na smrtnu kaznu mogu da biraju između streljačkog voda ili električne stolice.

Zanimljivosti 18.05.2021 | 16:30
Nestašica smrtonosnih injekcija, zatvorenici biraju – streljanje ili stolica!?

Glavni razlog donošenja ovakvog zakona je nestašica smrtonosnih injekcija što je dovelo u pitanje sprovođenje smrtne kazne. Južna Karolina nije usmrtila zatvorenika od 2011. godine.

Zatvorenici redom biraju injekciju što je dovelo do zastoja u izvršavanju smrtnih kazni. Novi zakon treba da se pobrine da više nema nikakvih prepreka.

U Južnoj Karolini 37 zatvorenika čeka na smrtnu kaznu.

Pre donošenja novog zakona, senat te države odobrio je 6. maja upotrebu streljačkog voda, čime je Južna Karolina postala četvrta država koja je tako nešto odobrila, pored Misisipija, Oklahome i Jute.

Do manjka smrtonosnih injekcija došlo je zbog sve većeg protivljenja smrtnoj kazni. Mnoge farmaceutske kompanije prekinule su da prodaju komponente koje se koriste za injekcije kojima se ona izvršava.

Primera radi, najveća farmaceutska kompanija na svetu „Fajzer“ 2016. godine je odlučila da osigura da se njeni proizvodi neće koristiti za smrtne kazne.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar