Potvrđeno: Darku Elezu oduzeto državljanstvo Srbije

Senad Kreho, advokat Darka Eleza, potvrdio je da ga je njegov branjenik obavijestio da je dobio rješenje iz Srbije da mu je oduzeto državljanstvo te zemlje.

Srbija 18.05.2021 | 18:22
Potvrđeno: Darku Elezu oduzeto državljanstvo Srbije

Sutra ću ga posjetiti i vidjeti o čemu je riječ – rekao je Kreho.

Kreho je ocijenio da je to neka nova vrsta psihološkog pritiska na njegovog klijenta.

– Nakon ovog rješenja, uslijediće drugi upravni spor oko toga zašto se Darku Elezu oduzima državljanstvo Srbije i ići će se od onih koji su mu oduzeli državljanstvo do viših sudskih instanci, kako bi se pojasnilo zbog čega mu se ukida državljanstvo baš sada – dodao je Kreho.

Kreho je naveo da se sada otvara nova mogućnost da se Darku Elezu u BiH sudi i u predmetu “Lutka”, ali da će te stvari biti jasnije kada se otklone sve dileme u vezi državljanstva.

Elez se trenutno nalazi u pritvoru u trajanju od dva mjeseca na osnovu rješenja Suda BiH, nakon što mu je istekao pritvor od mjesec dana.

Darko Elez je 3. marta isporučen BiH iz Srbije.

Elez je bio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, gdje je živio i radio duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Tužilaštvo BiH je nakon hapšenja Eleza u Beogradu tražilo njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao “Lutka”, kao i radi istrage koju zajedno sprovodi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih lica sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Roki

18.05.2021 18:48

Nije samo da mu oduzmu drzavljanstvo Srbije, nego njemu i takvi kao on treba oduzeti i drzavljanstvo BiH i nepustati takve likove iz zatvora dok su zivi.

ODGOVORITE
Name

borac

18.05.2021 19:17

bilo bi im pametno da i baji oduzmu drzavljanstvo.

ODGOVORITE
Name

Lutak

18.05.2021 19:39

Steceno drzavljanstvo se moze oduzeti ako je ta osoba teski krimimalac.Vecina zemalja na svijetu ima takav zakon.

ODGOVORITE