Balkanski lideri u Briselu: Na stolu politička slika

Šef diplomatije EU Žozep Borel kazao je da je organizovao večeru za šest lidera Zapadnog Balkana kako bi obnovio tradiciju redovnih razgovora “o regionu sa regionom” i kako bi se na otvoren način razmotrile situacija i izazovi Zapadnog Balkana.

Region 18.05.2021 | 20:14
Balkanski lideri u Briselu: Na stolu politička slika

"Cilj je da se povežemo sa našim partnerima u regionu, da ih saslušamo, razumijemo njihove brige i ideje i vidimo kako bolje da radimo zajedno na zajedničkoj budućnosti", rekao je Borrell.

On je dolazeći na večeru koju je organizovao za šest zapadnobalkanskih lidera podsjetio da su ministri spoljnih poslova EU prošle sedmice ocijenili da je Zapadni Balkan jedan od navećih prioriteta EU.

"Mi smo spremni da pojačamo našu privrženost regionu, što se ne dovodi u pitanje, ali moramo da to učinimo vidljivijim. Ova večera sa šest lidera sa Zapadnog Balkana će to učiniti vidljivim", kazao je Borrell, prenio je Tanjug.

On podsjetio da su šefovi diplomatija EU na sastanku Savjeta podržali širok politički angažamana sa regionom koji ide preko okvira proširenja i dodao da će večeri prisustvovati i komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

Večeras moramo da razmotrimo široku političku sliku regiona, ne samo sa pozicije proširenja i članstva u EU, već i sa geopolitičkog pristupa cijelom region, dodao je Borrell.

On je izrazio nadu da će večerašnji razgovori u Briselu pomoći da se bolje razumije dinamika regiona i odrede načini za bolju saradnju na geopolitičkim izazovima dašnjice.

(Klix)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

General

18.05.2021 18:48

Majstore oni bi morali svako dan da provode u teretani koliko jedu

ODGOVORITE
Name

Ma kakvi

18.05.2021 20:54

Lideri majko moja a sve lopov do lopova. Balkan je svjetska rupa za korupciju i kriminal.

ODGOVORITE
Name

Manojlo

18.05.2021 21:02

Znači, noge pod sto i udri.

ODGOVORITE