Tajno pripremaju sistematizaciju i zapošljavaju radnike

„Pošte Srpske“ u tajnosti pripremaju novu sistematizaciju zbog koje su zaposleni u ovom javnom preduzeću u strahu od otpuštanja, dok istovremeno uprava ne prestaje da zapošljava nove radnike. Najnoviji primjer je „transfer“ bivše ministarke i zamjenice gradonačelnika Banjaluke Jasne Brkić iz Gradske uprave u ovo preduzeće, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 09.06.2021 | 10:28
Tajno pripremaju sistematizaciju i zapošljavaju radnike

Uprava „Pošta“ je polovinom maja donijela zaključak kojim je tražila imenovanje predstavnika preduzeća u radnu grupu za izradu nove sistematizacije.

„Uprava preduzeća, u cilju realizacije Akcionog plana za provođenje mjera za poboljšanje finansijskog rezultata preduzeća i imenovanja radne grupe za izradu nove organizacije rada, sistematizacije radnih mjesta i pravilnika o razvrstavanju radnih mjesta po koeficijentima složenosti, daje sljedeća zaduženja: da sve oblasti preduzeća, radne jedinice, sindikat i poslovni kabinet direktora dostave imena predstavnika koji će biti članovi radne grupe“, navedeno je u zaključku uprave „Pošta“, koji je u posjedu CAPITAL-a.

Saznajemo da se novom sistematizacijom, koja je još u fazi pripreme, između ostalog, zagovara i povećanje broja izvršnih direktora sa sadašnjih četiri na šest ili sedam kako bi se zadovoljili stranački apetiti.

Kako bismo provjerili da li planiraju smanjenje broja radnika i u kojoj je fazi izrada nove sistematizacije, uputili smo pitanja „Poštama“, ali nam je bez bilo kakvog objašnjenja rečeno da odgovor nećemo dobiti.

I dok u tajnosti priprema novu sistematizaciju, uprava „Pošta“ isto tako tajno nastavlja da zapošljava nove radnike.

Tako je samo u prva trri mjeseca ove godine broj zaposlenih u ovom javnom preduzeću povećan za 59 i na kraju marta ih je bilo ukupno 2.510.

Posljednji primjer je zapošljavanje Jasne Brkić kojoj novi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nije produžio ugovor o radu, pa je „utočište“ našla u „Poštama“.

Da „Pošte Srpske“ opterećuje prekomjerno zapošljavanje pokazuje i analiza Transparency Internationala BiH u kojoj je navedeno da „Pošte Srpske“ danas imaju oko 130 zaposlenih više nego „BH Pošta“ koja ima gotovo 30 miliona veće prihode.

„Prekomjerna zapošljavanja i rast troškova na plate doveli su u finansijske probleme ovo javno preduzeće. Iako se bave istim poslom „Pošte Srpske imaju i znatno veće iznose sumnjivih i spornih potraživanja (745.000 KM) od „BH Pošta“ (160.033 KM), a radi se o potraživanjima čija naplata nije izvjesna“, navodi se u analizi.

(Capital)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Mile

09.06.2021 08:40

Ko nema partijsku..

ODGOVORITE
Name

Zvornik

09.06.2021 08:55

Dok je slicnih direktora kao sto je u RJ Zvornik na celu Socijalista kome SNSD upravlja nema napretka.On samo pogodne privlaci i uhljebljuje na najbolje funkcije,od cega su vecina najbliza familija,prikriva sex afere na radnom mjestu jer se radi o bliskoj familiji,a ostali koji nisu ta partija su izlozeni torturi kao robovi,stanje je katastrofa i rasulo opste da je matori zreo za penzije odavno jer njegov sistem rada koji forsira je daleko od modernog,jos se radi kao u doba Tita,ali gura i dalje unistavajuci sve ljudsko nemajuci sluha za moderne tehnike i veliki obim posla....Odavno bi neko iz uprave trebao da se pozabavi tim pitanjem i da se sistematski resavaju problemi i sve se postavi na svoje mesto,da ovakvi dobiju nogu i idu u penziju da mladji koji prate trendove preuzmu i onda bi moga napredak se vidjeti,ovako i zbog takvih ceo sistem je u djavolu...

ODGOVORITE
Name

SUD

09.06.2021 09:03

Treba se drzati konkretnih stvari,povecan obim posla oko brze poste trazi novu sistematizaciju i reorganizaciju jer dolazi do zagusenja i kolapsa sto se tice posla,nema dovoljno vozila i radnika na terenu da bi se to opravdalo i ispostovalo,zato je potrebna ta sistematizacija i trebaju ti iz kancelarija da se brinu....

ODGOVORITE
Name

Nr

09.06.2021 09:03

Primiće još do izbora bar 1.000 radnika. Pada im popularnost u BL.

ODGOVORITE
Name

Marta

09.06.2021 17:40

Šta očekivati kada direktor posta u intervjuu, čita odgovore na unapred pripremljena pitanja.

Name

Maja

09.06.2021 09:17

Ali zato radnici plešu

ODGOVORITE
Name

BL

09.06.2021 10:21

Jasmina Krivokuca i Srebrenka Golic, sta reci, a ne zaplakati..

ODGOVORITE
Name

Niko

09.06.2021 12:06

Tako isto je bilo u ElektroBijeljini. Namirili su snsd uhljebe na plate od 2000 km. Postene radnike su rasterali a sad primaju ponovo one koji su sami napustili firmu. Primili su i Arsena Tesica na mjesto teh. Experta. Plata 2000 km. Ne dolazi na posao nikako. Jad i bijeda. Arsen je ekonomista a teh. expert treba da bude dipl.inz.el.

ODGOVORITE
Name

Rodjak

09.06.2021 13:48

Sve je to odavno izokrenuta prica.Sto nepismeniji,to na vecoj poziciji.Svaki dan nekog sistematizuju u skladu sa rodjackim i politickim vezama.U Francuskoj je ,recimo,Makron donio zakon da se nepotizam kaznjava sa 3 godine zatvora i 45000 eura kazne.Kod nas bi u tom slucaju trebalo staviti resetke oko firmi ,a vecina direktora bi bila dozivotno u njemu.Ali ,ko te pita,nema pravde,nema drzave,odoh malo u Pionirsku u setnju.Vozdra raja.

ODGOVORITE
Name

Boban

09.06.2021 14:11

Tosu sve lopovi skojim dodik upravlja

ODGOVORITE
Name

Dr no

09.06.2021 14:15

Tako je i u ad grad nagraduju se glavni lopovi ratko radicic i goran zivanic osumnjiceni kod javnog tuzioca za pronevjeru i kradu a i dalje rade

ODGOVORITE
Name

Ja

09.06.2021 15:06

Sta rade tužilaštva u BiH.zasto više ne procesuiraju Stevandica za crvenu maricu i Kotor Varoš.takozvana ujedinjena Srpska to radi.on umjesto da budne procesuiran on zapošljava.strasno.od Trivicke napravi Ministra.u postama radi šta hoće......strasno

ODGOVORITE
Name

?️

09.06.2021 16:24

Čuj kob reko :) Ovdje u BiH se priprema nešto u tajnosti, neke procedure u tjanosti, nema ni zapošljavanja u tajnosti ni otpuštanja...ovdje je sve javno i pravično...Bog vam pomogao kad ste poslednji put vidjeli neki konkurs u svim javnim i državnim firmamam...i što bude budeobjavljeno da se zaposle oni koji tu već rade pa nekako iskamčili stalni radni odnos...

ODGOVORITE
Name

Kontraš

10.06.2021 15:29

A g direktor jedva završio osnovnu školu!

ODGOVORITE