Тајно припремају систематизацију и запошљавају раднике

„Поште Српске“ у тајности припремају нову систематизацију због које су запослени у овом јавном предузећу у страху од отпуштања, док истовремено управа не престаје да запошљава нове раднике. Најновији примјер је „трансфер“ бивше министарке и замјенице градоначелника Бањалуке Јасне Бркић из Градске управе у ово предузеће, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 09.06.2021 | 10:28
Тајно припремају систематизацију и запошљавају раднике

Управа „Пошта“ је половином маја донијела закључак којим је тражила именовање представника предузећа у радну групу за израду нове систематизације.

„Управа предузећа, у циљу реализације Акционог плана за провођење мјера за побољшање финансијског резултата предузећа и именовања радне групе за израду нове организације рада, систематизације радних мјеста и правилника о разврставању радних мјеста по коефицијентима сложености, даје сљедећа задужења: да све области предузећа, радне јединице, синдикат и пословни кабинет директора доставе имена представника који ће бити чланови радне групе“, наведено је у закључку управе „Пошта“, који је у посједу ЦАПИТАЛ-а.

Сазнајемо да се новом систематизацијом, која је још у фази припреме, између осталог, заговара и повећање броја извршних директора са садашњих четири на шест или седам како би се задовољили страначки апетити.

Како бисмо провјерили да ли планирају смањење броја радника и у којој је фази израда нове систематизације, упутили смо питања „Поштама“, али нам је без било каквог објашњења речено да одговор нећемо добити.

И док у тајности припрема нову систематизацију, управа „Пошта“ исто тако тајно наставља да запошљава нове раднике.

Тако је само у прва трри мјесеца ове године број запослених у овом јавном предузећу повећан за 59 и на крају марта их је било укупно 2.510.

Посљедњи примјер је запошљавање Јасне Бркић којој нови градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић није продужио уговор о раду, па је „уточиште“ нашла у „Поштама“.

Да „Поште Српске“ оптерећује прекомјерно запошљавање показује и анализа Транспаренцy Интернатионала БиХ у којој је наведено да „Поште Српске“ данас имају око 130 запослених више него „БХ Пошта“ која има готово 30 милиона веће приходе.

„Прекомјерна запошљавања и раст трошкова на плате довели су у финансијске проблеме ово јавно предузеће. Иако се баве истим послом „Поште Српске имају и знатно веће износе сумњивих и спорних потраживања (745.000 КМ) од „БХ Пошта“ (160.033 КМ), а ради се о потраживањима чија наплата није извјесна“, наводи се у анализи.

(Цапитал)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Миле

09.06.2021 08:40

Ко нема партијску..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

09.06.2021 08:55

Док је слицних директора као сто је у РЈ Зворник на целу Социјалиста коме СНСД управља нема напретка.Он само погодне привлаци и ухљебљује на најбоље функције,од цега су вецина најблиза фамилија,прикрива сеx афере на радном мјесту јер се ради о блиској фамилији,а остали који нису та партија су излозени тортури као робови,стање је катастрофа и расуло опсте да је матори зрео за пензије одавно јер његов систем рада који форсира је далеко од модерног,јос се ради као у доба Тита,али гура и даље униставајуци све људско немајуци слуха за модерне технике и велики обим посла....Одавно би неко из управе требао да се позабави тим питањем и да се систематски ресавају проблеми и све се постави на своје место,да овакви добију ногу и иду у пензију да младји који прате трендове преузму и онда би мога напредак се видјети,овако и због таквих цео систем је у дјаволу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУД

09.06.2021 09:03

Треба се дрзати конкретних ствари,повецан обим посла око брзе посте трази нову систематизацију и реорганизацију јер долази до загусења и колапса сто се тице посла,нема довољно возила и радника на терену да би се то оправдало и испостовало,зато је потребна та систематизација и требају ти из канцеларија да се брину....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нр

09.06.2021 09:03

Примиће још до избора бар 1.000 радника. Пада им популарност у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марта

09.06.2021 17:40

Шта очекивати када директор поста у интервјуу, чита одговоре на унапред припремљена питања.

Name

Маја

09.06.2021 09:17

Али зато радници плешу

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

09.06.2021 10:21

Јасмина Кривокуца и Сребренка Голиц, ста реци, а не заплакати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

09.06.2021 12:06

Тако исто је било у ЕлектроБијељини. Намирили су снсд ухљебе на плате од 2000 км. Постене раднике су растерали а сад примају поново оне који су сами напустили фирму. Примили су и Арсена Тесица на мјесто тех. Еxперта. Плата 2000 км. Не долази на посао никако. Јад и биједа. Арсен је економиста а тех. еxперт треба да буде дипл.инз.ел.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родјак

09.06.2021 13:48

Све је то одавно изокренута прица.Сто неписменији,то на вецој позицији.Сваки дан неког систематизују у складу са родјацким и политицким везама.У Француској је ,рецимо,Макрон донио закон да се непотизам казњава са 3 године затвора и 45000 еура казне.Код нас би у том слуцају требало ставити ресетке око фирми ,а вецина директора би била дозивотно у њему.Али ,ко те пита,нема правде,нема дрзаве,одох мало у Пионирску у сетњу.Воздра раја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

09.06.2021 14:11

Тосу све лопови скојим додик управља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др но

09.06.2021 14:15

Тако је и у ад град наградују се главни лопови ратко радициц и горан зиваниц осумњицени код јавног тузиоца за проневјеру и краду а и даље раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

09.06.2021 15:06

Ста раде тужилаштва у БиХ.засто више не процесуирају Стевандица за црвену марицу и Котор Варош.такозвана уједињена Српска то ради.он умјесто да будне процесуиран он запошљава.страсно.од Тривицке направи Министра.у постама ради шта хоће......страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

?️

09.06.2021 16:24

Чуј коб реко :) Овдје у БиХ се припрема нешто у тајности, неке процедуре у тјаности, нема ни запошљавања у тајности ни отпуштања...овдје је све јавно и правично...Бог вам помогао кад сте последњи пут видјели неки конкурс у свим јавним и државним фирмамам...и што буде будеобјављено да се запосле они који ту већ раде па некако искамчили стални радни однос...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контраш

10.06.2021 15:29

А г директор једва завршио основну школу!

ОДГОВОРИТЕ