Naređena mobilizacija - Rusi ukopali tenkove na granici

Oko 50 tenkova i druge vojne opreme iz ruskih vojnih baza u Tadžikistanu, stacioniranih kod Dušanbea i Bohtara, prebačeno je na poligon Harb-Majdon.

Svijet 20.07.2021 | 20:00
Naređena mobilizacija - Rusi ukopali tenkove na granici

Poligon se nalazi na na avganistanskoj granici.

Tenkovi T-72 ukopali su se i zauzeli obrambene pozicije, piše moskovski list Komersant.

Rusija je nakon odluke SAD i NATO da se povuku iz Avganistana te napredovanja talibana na svim pravcima objavila da će zaštititi svoje saveznike i sprečiti mogući rat ili uticaj talibana na države Srednje Azije koje graniče s tom zemljom, a Moskva ih smatra sferom svog uticaja.

Tadžikistan je u sklopu vojnog proruskog saveza ODBK (Organizacija dogovora o kolektivnoj sigurnosti) zatražio vojnu pomoć zbog napetosti u Avganistanu.

Osim toga, predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon objavio je, zasad, delimičnu mobilizaciju rezervnog sastava vojske i na granicu poslao još oko 20 hiljada rezervista.

Rusija koristi situaciju pa je pojačala svoje vojno i političko prisustvo u Tadžikistanu i celoj regiji.

Ovih dana u Uzbekistanu, u Surhandarinskoj oblasti, ruska i uzbekistanska vojska početi vojne vežbe uz južnu granicu s Avganistanom, a početkom avgusta već su najavljene i rusko-uzbekistansko-tadžikistanske vojne vežbe.

Poslednjih dana mnogi Avganistanci, među kojima je i puno vojnika lojalnih vlasti u Kabulu, pred naletom talibana traže utočište u Tadžikistanu, što izaziva izbegličku i humanitarnu krizu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov najavio je pomoć "srednjoazijskim saveznicima", ali uz opasnost od talibana i uticaja Islamske države, rekao je kako se uz "radikalno islamsku opasnost" povećava i "narkoopasnost".

Naime, Tadžikistan je na putu avganistanskog opijuma, a to je talibanima jedan od glavnih izvora finansiranja.

Lavrov povlačenje američkih snaga iz Avganistana proglašava "američkim porazom i fijaskom", a na spekulacije o mogućoj ruskoj intervenciji dvosmisleno je rekao kako je "odgovor na to pitanje očigledan".

(B92/Index.hr)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Advokat

20.07.2021 19:33

Kakva država - takvi i saveznici

ODGOVORITE
Name

Doboj

21.07.2021 12:12

Zasto Lavrov ne kaze da su talibani americki produkt? Zato sto su isti manijaci kao i ovi.

Name

He He

20.07.2021 20:14

Ko bi rekao , "Talibani" ponovo postaju Američki saveznici. Kurvaluk je previše pošten posao u odnosu na politiku.

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2021 20:16

Evo Rusima vruć krompir opet. Prvi su pobjegli iz Afganistana

ODGOVORITE
Name

Ipe

20.07.2021 21:01

EU je izvukla rudu koja im je trebala,sad opet Rusima uvaljuju belaj sa još jedne strane

Name

Re Re

21.07.2021 04:55

Pa Amerika je stvorila i finansirala talibane za vrijeme hladnog rata, upravo zato da zastpaju njihove interese na ruskoj granici.

Name

Cuj

21.07.2021 03:46

Rusa kad god izvedu vojsku na svoje granice uvijek je odbrambeno hahahaha

ODGOVORITE
Name

Re Cuj

21.07.2021 17:02

Šta ti nije jasno? Simpatični Ameri okupirali Avganistan 20 godina i proganjali Talibane. Ameri opljačkali Avganistan, izgubili interes i pobjegli, ostali Talibani, koji će zavladati cijelom teritorijom, pa su u Rusi tu u slačaju da Talibani krenu u avanturu napada na susjedne države. Zar nije u funkciji odbrane tih državica?