Наређена мобилизација - Руси укопали тенкове на граници

Око 50 тенкова и друге војне опреме из руских војних база у Таџикистану, стационираних код Душанбеа и Бохтара, пребачено је на полигон Харб-Мајдон.

Свијет 20.07.2021 | 20:00
Наређена мобилизација - Руси укопали тенкове на граници

Полигон се налази на на авганистанској граници.

Тенкови Т-72 укопали су се и заузели обрамбене позиције, пише московски лист Комерсант.

Русија је након одлуке САД и НАТО да се повуку из Авганистана те напредовања талибана на свим правцима објавила да ће заштитити своје савезнике и спречити могући рат или утицај талибана на државе Средње Азије које граниче с том земљом, а Москва их сматра сфером свог утицаја.

Таџикистан је у склопу војног проруског савеза ОДБК (Организација договора о колективној сигурности) затражио војну помоћ због напетости у Авганистану.

Осим тога, председник Таџикистана Емомали Рахмон објавио је, засад, делимичну мобилизацију резервног састава војске и на границу послао још око 20 хиљада резервиста.

Русија користи ситуацију па је појачала своје војно и политичко присуство у Таџикистану и целој регији.

Ових дана у Узбекистану, у Сурхандаринској области, руска и узбекистанска војска почети војне вежбе уз јужну границу с Авганистаном, а почетком августа већ су најављене и руско-узбекистанско-таџикистанске војне вежбе.

Последњих дана многи Авганистанци, међу којима је и пуно војника лојалних власти у Кабулу, пред налетом талибана траже уточиште у Таџикистану, што изазива избегличку и хуманитарну кризу.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров најавио је помоћ "средњоазијским савезницима", али уз опасност од талибана и утицаја Исламске државе, рекао је како се уз "радикално исламску опасност" повећава и "наркоопасност".

Наиме, Таџикистан је на путу авганистанског опијума, а то је талибанима један од главних извора финансирања.

Лавров повлачење америчких снага из Авганистана проглашава "америчким поразом и фијаском", а на спекулације о могућој руској интервенцији двосмислено је рекао како је "одговор на то питање очигледан".

(Б92/Индеx.хр)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Адвокат

20.07.2021 19:33

Каква држава - такви и савезници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

21.07.2021 12:12

Засто Лавров не казе да су талибани америцки продукт? Зато сто су исти манијаци као и ови.

Name

Хе Хе

20.07.2021 20:14

Ко би рекао , "Талибани" поново постају Амерички савезници. Курвалук је превише поштен посао у односу на политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2021 20:16

Ево Русима врућ кромпир опет. Први су побјегли из Афганистана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

20.07.2021 21:01

ЕУ је извукла руду која им је требала,сад опет Русима уваљују белај са још једне стране

Name

Ре Ре

21.07.2021 04:55

Па Америка је створила и финансирала талибане за вријеме хладног рата, управо зато да застпају њихове интересе на руској граници.

Name

Цуј

21.07.2021 03:46

Руса кад год изведу војску на своје границе увијек је одбрамбено хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Цуј

21.07.2021 17:02

Шта ти није јасно? Симпатични Амери окупирали Авганистан 20 година и прогањали Талибане. Амери опљачкали Авганистан, изгубили интерес и побјегли, остали Талибани, који ће завладати цијелом територијом, па су у Руси ту у слачају да Талибани крену у авантуру напада на сусједне државе. Зар није у функцији одбране тих државица?