Šest razloga zašto bi trebalo da jedete smokve

Ovo voće prava je riznica vitamina i minerala, koje zadržava i u suvoj formi

Zdravlje 03.09.2021 | 07:29
Šest razloga zašto bi trebalo da jedete smokve

Smokve su izuzetno  zdravo voće koje ima jedinstven, sladak ukus i teksturu, i pune su hrskavih semenki. Sveže smokve su veoma delikatne; zato se često suše i od njih se prave džemovi i slatka.

U suvim smokvama možete uživati tokom cele godine i lako su dostupne, dok je sa svežima situacija  drugačija, pa bio zato trebalo iskoristiti vreme dok ih ima.

Karakteristične su za područje Bliskog istoka i Mediterana, gde su toliko cenjene da su Grci zakonom zabranili njihov izvoz.

Smokve su bogate prirodnim šećerima, mineralima i upijajućim vlaknima. Minerali koji preovladavaju u ovom voću su kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i bakar. Veoma su bogat izvor antioksidanata, vitamina A i K, te pospešuju opšte zdravlje organizma.

Smokve se često preporučuju kao veoma delotvorno, prirodno laksativno sredstvo zbog količine vlakana koju sadrže.

Većina nas u ishrani koristi veće količine natrijuma koji vodi do nedostatka kalijuma, a neravnoteža između ova dva minerala može dovesti do povišenog krvnog pritiska.

Ishrana bogata svežim voćem i povrćem među kojima su i sveže smokve prirodnim putem podiže nivo kalijuma i time utiče na snižavanje krvnog pritiska.

Zbog dijetalnih vlakana, smokve mogu biti sjajna poslastica ukoliko ste na dijeti i želite da smršate. Hrana bogata vlaknima obezbeđuje osećaj sitosti, sprečava glad i želju za slatkišima.

Nutricioniti navode šest prednosti ovog voća zbog kojih bi ga trebalo što češće konzumirati.

1. Visok nivo magnezijuma

Magnezijum je jedan od osnovnih elemenata koji štite naš nervni sistem od stresa. Vrlo je bitan za kosti, imunitet i zdravlje mozga. Podstiče zdravlje i vitalnost, leči brojne bolesti i znatno usporava proces starenja. Suve smokve sadrže trostruko više magnezijuma nego sveže.

Obiluju i kalijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, bakrom, vitaminima B6, C i betakarotenom.

Vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego bilo koje drugo voće i povrće jedan su od razloga zašto bi smokvu trebali konzumirati svakodnevno. Pektin je topivo vlakno koje smanjuje holesterol u krvi, dok triptofan pomaže kod problema s cirkulacijom i kod nesanice.

2. Visok nivo prirodnih šećera

Visok nivo fruktoze osiguraće da vaš mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije. Naravno, kod dijabetičara bi trebalo da postoji oprez prilikom konzumacije suvih smokava, jer one sadrže više šećera nego sveže.

3. Suve smokve izvrstan su izvor brojnih nutrijenata

Ujedno su praktičan i nutritivno vredan obrok za sportiste rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji s orašastim plodovima mogu da budu izvanredna užina. Čaj od smokve leči bolesti jetre, grla, disajnih organa, žučnog kamenca...

4. Sadrže biljne sterole

Dokazano je povoljno delovanje konzumiranja smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vezuju se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

5. Antikancerogeno dejstvo

Brojna istraživanja otkrila su vezu sa potencijalnim antikarcinogenim delovanjem smokve. Ispitivane veze u naučnim istraživanjima pokazala su obećavajuće rezultate, posebno kada je reč o karcinomu prostate i kože.

6. Visok procenat vode

Plod sveže smokve sadrži 80 odsto vode. Zato je dobrobit konzumiranja smokve mnogostruka, baš kao i načini konzumiranja. Slatkasti bogati ukus smokve savršeno se slaže sa slanim ukusima, poput ovčijeg ili kozijeg sira, možemo je dodati raznim kompotima ili jelima od pilećeg ili ćurećeg mesa. Od sveže smokve možemo napraviti kompot, pekmez i fermentisana pića.

(Telegraf.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar