Шест разлога зашто би требало да једете смокве

Ово воће права је ризница витамина и минерала, које задржава и у сувој форми

Здравље 03.09.2021 | 07:29
Шест разлога зашто би требало да једете смокве

Смокве су изузетно  здраво воће које има јединствен, сладак укус и текстуру, и пуне су хрскавих семенки. Свеже смокве су веома деликатне; зато се често суше и од њих се праве џемови и слатка.

У сувим смоквама можете уживати током целе године и лако су доступне, док је са свежима ситуација  другачија, па био зато требало искористити време док их има.

Карактеристичне су за подручје Блиског истока и Медитерана, где су толико цењене да су Грци законом забранили њихов извоз.

Смокве су богате природним шећерима, минералима и упијајућим влакнима. Минерали који преовладавају у овом воћу су калијум, калцијум, магнезијум, гвожђе и бакар. Веома су богат извор антиоксиданата, витамина А и К, те поспешују опште здравље организма.

Смокве се често препоручују као веома делотворно, природно лаксативно средство због количине влакана коју садрже.

Већина нас у исхрани користи веће количине натријума који води до недостатка калијума, а неравнотежа између ова два минерала може довести до повишеног крвног притиска.

Исхрана богата свежим воћем и поврћем међу којима су и свеже смокве природним путем подиже ниво калијума и тиме утиче на снижавање крвног притиска.

Због дијеталних влакана, смокве могу бити сјајна посластица уколико сте на дијети и желите да смршате. Храна богата влакнима обезбеђује осећај ситости, спречава глад и жељу за слаткишима.

Нутриционити наводе шест предности овог воћа због којих би га требало што чешће конзумирати.

1. Висок ниво магнезијума

Магнезијум је један од основних елемената који штите наш нервни систем од стреса. Врло је битан за кости, имунитет и здравље мозга. Подстиче здравље и виталност, лечи бројне болести и знатно успорава процес старења. Суве смокве садрже троструко више магнезијума него свеже.

Обилују и калијумом, калцијумом, гвожђем, фосфором, бакром, витаминима Б6, Ц и бетакаротеном.

Врло низак садржај масноћа и већи садржај влакана него било које друго воће и поврће један су од разлога зашто би смокву требали конзумирати свакодневно. Пектин је топиво влакно које смањује холестерол у крви, док триптофан помаже код проблема с циркулацијом и код несанице.

2. Висок ниво природних шећера

Висок ниво фруктозе осигураће да ваш мозак ради брже, боље прима и разврстава информације. Наравно, код дијабетичара би требало да постоји опрез приликом конзумације сувих смокава, јер оне садрже више шећера него свеже.

3. Суве смокве изврстан су извор бројних нутријената

Уједно су практичан и нутритивно вредан оброк за спортисте рекреативце и професионалце, а у комбинацији с орашастим плодовима могу да буду изванредна ужина. Чај од смокве лечи болести јетре, грла, дисајних органа, жучног каменца...

4. Садрже биљне стероле

Доказано је повољно деловање конзумирања смокава на ниво холестерола у крви. Биљни стероли попут стигмастерола и ланостерола, које садрже смокве везују се на молекуле холестерола у цревима и тако ометају његову апсорпцију.

5. Антиканцерогено дејство

Бројна истраживања открила су везу са потенцијалним антикарциногеним деловањем смокве. Испитиване везе у научним истраживањима показала су обећавајуће резултате, посебно када је реч о карциному простате и коже.

6. Висок проценат воде

Плод свеже смокве садржи 80 одсто воде. Зато је добробит конзумирања смокве многострука, баш као и начини конзумирања. Слаткасти богати укус смокве савршено се слаже са сланим укусима, попут овчијег или козијег сира, можемо је додати разним компотима или јелима од пилећег или ћурећег меса. Од свеже смокве можемо направити компот, пекмез и ферментисана пића.

(Телеграф.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар