Formiran pravni tim za Trgovsku goru i tu se stalo (VIDEO)

Uskoro će se navršiti godinu dana od formiranja Pravnog tima za borbu protiv izgradnje nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori. Dok Hrvatska užurbano provodi aktivnosti na izgradnji deponije u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, ostaje nejasno šta je ovo tijelo konkretno uradilo na zaustavljanju ove gradnje.

Republika Srpska 14.09.2021 | 18:02
Formiran pravni tim za Trgovsku goru i tu se stalo (VIDEO)

Predstavnici ekoloških udruženja upozoravaju da od konkretnih aktivnosti nije urađeno ništa.

Nakon deset mjeseci rada Pravnog tima BiH za Trgovsku goru, nema strategije djelovanja, kao ni pravnih koraka što je bio osnovni zadatak ovog tima, kažu u udruženju "Grin tim" iz Novog Grada, opštine koja bi u najvećoj mjeri bila pogođena izgradnjom deponije radioaktivnog otpada.

Predsjedavajući Pravnog tima Željko Bogut je u kratkom telefonskom razgovoru za BN TV poručio kako ne može da komentariše rad zbog obaveza. Ranije je medijima rekao da je riječ o složenom procesu, da su dugo čekali dostavljanje dokumentacije, koju i dalje prikupljaju kako bi bio izrađen kvalitetan dokument.

Udruženje "Grin tim", međutim, ne smatra da je to tako.

U opoziciji smatraju da je koalicija koju na nivou Bosne i Hercegovine čine HDZ, SDA i SNSD najodgovornija što, osim formiranja pravnog nije urađeno ništa konkretno u pravcu zaustavljanja gradnje deponije radioaktivnog otpada u pograničnom području.

Naši sagovornici koji od početka prate ovu temu kažu da postoje snage u BiH koje neće da se išta konkretno uradi kako bi bila zaustavljena gradnja nuklearne deponije na Trgovskoj gori. To dokazuje, kako navode, i samo izmještanje ovog slučaja iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Savjet ministara.

Hrvatska ubrzano radi na izgradnji deponije radioaktivnog otpada. Fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško provodi istraživanja koja će, prema njihovim očekivanjima potvrditi da je Trgovska gora pogodna za ostvarenje njihovih namjera.  U međuvremenu u Bosni i Hercegovini i dalje se osmišljavaju strategije i prikupljaju dokumenti.

(BN) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Zatrlo se

14.09.2021 16:12

A sto se stalo? Zna se. Nema niko da zastiti srbe u Republici srpskoj. Srbija treba da se ukljuci i stiti srpski narod u RS , pa nece nas valjda Zeljka plluhrvatica stititi od hrvata. Alal vjera dodikovci.

ODGOVORITE
Name

Re

14.09.2021 16:24

Štiti Dodik, tako što opstruise rad institucija BIH, pa neće valjda zbog Trgovske gore i zdravlja par stotina hiljada Srba, da dovede svoj ponos u pitanje.

Name

Flašizam

15.09.2021 08:55

Ako se RS otcjepi, rascjepi ili procjepi, proglasi bankrot ili se pripoji Rusiji, udje ili izadje u/iz EU, hoce li biti manji uticaj tog otpada na zdravlje stanovnika tog podrucja?

Name

Prijedorčanin

14.09.2021 18:31

Nismo mi kadri da tome stanemo u kraj, odlagalište će tu biti! Ta odluka je davno donesena. To će biti deponija u koju će nuklearni otpad dolaziti i iz drugih zemalja Evrope. Ja lično mislim da je tu već deponovano na stotine tona otpada.

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca...

14.09.2021 18:46

Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica i Prijedor, biće na udaru tog otrova, nema ko da nas brani i zastupa, glavni "baja" radi u interesu Hrvatske, veliki je to manipulator, šteta što nije predsjednik neke nama ne prijateljske zemlje, samo nam Bog može pomoći, drugi niko!

ODGOVORITE
Name

Gox

14.09.2021 20:24

Nikakva komisija ne dolazi u obzir dok se ne povuče zakon, pa makar ovi odložili milijardu tona tih govana.Nema ništa od te komisije, samo Vučić može ovo riješiti. On je bog Balkana kome se svi trebaju klanjati.

ODGOVORITE