Формиран правни тим за Трговску гору и ту се стало (ВИДЕО)

Ускоро ће се навршити годину дана од формирања Правног тима за борбу против изградње нуклеарног одлагалишта на Трговској гори. Док Хрватска ужурбано проводи активности на изградњи депоније у близини границе са Босном и Херцеговином, остаје нејасно шта је ово тијело конкретно урадило на заустављању ове градње.

Република Српска 14.09.2021 | 18:02
Формиран правни тим за Трговску гору и ту се стало (ВИДЕО)

Представници еколошких удружења упозоравају да од конкретних активности није урађено ништа.

Након десет мјесеци рада Правног тима БиХ за Трговску гору, нема стратегије дјеловања, као ни правних корака што је био основни задатак овог тима, кажу у удружењу "Грин тим" из Новог Града, општине која би у највећој мјери била погођена изградњом депоније радиоактивног отпада.

Предсједавајући Правног тима Жељко Богут је у кратком телефонском разговору за БН ТВ поручио како не може да коментарише рад због обавеза. Раније је медијима рекао да је ријеч о сложеном процесу, да су дуго чекали достављање документације, коју и даље прикупљају како би био израђен квалитетан документ.

Удружење "Грин тим", међутим, не сматра да је то тако.

У опозицији сматрају да је коалиција коју на нивоу Босне и Херцеговине чине ХДЗ, СДА и СНСД најодговорнија што, осим формирања правног није урађено ништа конкретно у правцу заустављања градње депоније радиоактивног отпада у пограничном подручју.

Наши саговорници који од почетка прате ову тему кажу да постоје снаге у БиХ које неће да се ишта конкретно уради како би била заустављена градња нуклеарне депоније на Трговској гори. То доказује, како наводе, и само измјештање овог случаја из Предсједништва Босне и Херцеговине у Савјет министара.

Хрватска убрзано ради на изградњи депоније радиоактивног отпада. Фонд за финансирање разградње Нуклеарне електране Кршко проводи истраживања која ће, према њиховим очекивањима потврдити да је Трговска гора погодна за остварење њихових намјера.  У међувремену у Босни и Херцеговини и даље се осмишљавају стратегије и прикупљају документи.

(БН) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Затрло се

14.09.2021 16:12

А сто се стало? Зна се. Нема нико да застити србе у Републици српској. Србија треба да се укљуци и стити српски народ у РС , па неце нас ваљда Зељка пллухрватица ститити од хрвата. Алал вјера додиковци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2021 16:24

Штити Додик, тако што опструисе рад институција БИХ, па неће ваљда због Трговске горе и здравља пар стотина хиљада Срба, да доведе свој понос у питање.

Name

Флашизам

15.09.2021 08:55

Ако се РС отцјепи, расцјепи или процјепи, прогласи банкрот или се припоји Русији, удје или изадје у/из ЕУ, хоце ли бити мањи утицај тог отпада на здравље становника тог подруцја?

Name

Приједорчанин

14.09.2021 18:31

Нисмо ми кадри да томе станемо у крај, одлагалиште ће ту бити! Та одлука је давно донесена. То ће бити депонија у коју ће нуклеарни отпад долазити и из других земаља Европе. Ја лично мислим да је ту већ депоновано на стотине тона отпада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

14.09.2021 18:46

Нови Град, Костајница, Козарска Дубица и Приједор, биће на удару тог отрова, нема ко да нас брани и заступа, главни "баја" ради у интересу Хрватске, велики је то манипулатор, штета што није предсједник неке нама не пријатељске земље, само нам Бог може помоћи, други нико!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоx

14.09.2021 20:24

Никаква комисија не долази у обзир док се не повуче закон, па макар ови одложили милијарду тона тих гована.Нема ништа од те комисије, само Вучић може ово ријешити. Он је бог Балкана коме се сви требају клањати.

ОДГОВОРИТЕ