Vučić odbio prijedlog Kvinte: Sit sam politike svršenog čina

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je predsjedavao sjednicom Savjeta za nacionalnu bezbjednost, obraćajući se javnosti je rekao da je dobio juče prijedlog za rešenje situacije na prelazima Jarinje i Brnjak, ali da je on to odbio.

Republika Srpska 21.09.2021 | 12:44
Vučić odbio prijedlog Kvinte: Sit sam politike svršenog čina

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je predsjedavao sjednicom Savjeta za nacionalnu bezbjednost, obraćajući se javnosti je rekao da je dobio juče prijedlog za rešenje situacije na prelazima Jarinje i Brnjak, ali da je on to odbio.

Kazao je da je za to dobio danas podršku Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Govoreći o prijedlogu Kvinte, Vučić je rekao da je to trebalo da izgleda „tobož kompromisno rešenje“.

"Odbio sam ga jer nije kompromis i jer to unazađuje Srbiju. Ukratko – to je rješenje po kom 70 odsto onoga što su Albanci namjeravali da rade, da bi na to zaboravili, ali bi uveli 20 do 30 odsto mjera, gde bi kao mi uspjeli više nego oni“, objasnio je predsjednik Srbije.

Prosto,kaže on, odbio sam jer sam sit politike svršenog čina i jer tako ne možete.

Dešavanja na KiM, Vučić je rekao da je to "kriminalna akcija Prištine i šesti po redu upad na sjever KiM, uz korišćenje oklopnih vozila, dugih cijevi i maltretiranja građana“.

„Došli smo do zaključaka, Srbija će nastaviti da institira na očuvanju mira i pune sigurnosti za Srbe na KiM. Nepreimjerene su izjave u kojima nas izjednačavaju i govore da su obje zemlje krive“, rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše izjavu potpredsjednika Vlade tzv. Kosova Besnika Bisljimija koji je rekao da Priština neće uspostaviti Zajednicu srpskih opština sve dok se smatra da je ona štetna za institucije i teritorijalni integritet Kosova, Vučić je rekao da je Besljimi ključni čovek uz Kurtija.

„Inače mu ništa nije za vjerovati, ali ako govori o namjeri protiv Srbije tu mu je vjerovati, tolika mu je mržnja protiv Srba i Srbije“, rekao je Vučić.

On je dodao da čeka da to čuje od EU, jer su oni garanti Briselskog sporazuma.

"I mi smo to pitanje uputuli EU, jer što mi da dolazimo u Brisel ako ne možete da garantujete i ako taj sporazum ne može da se sprovede“, kazao je Vučić.

Tu dolazimo, kako kaže predsednik Srbije, do suštine o čemu je juče pričao sa predstavnicima EU,a danas s članicama Kvinte, ali i EU ponovo, postavivši i pitanje – šta je Srbija učinila loše juče?

Napravite fusnotu, kada napišete da smo krivi da treba da zaštitite svoje čedo od agresora Srbije.

Pozvao je i međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu kako Srbija ne bi morala da provodi bilo kakve mjere. Vučić je poručio Srbima sa Kosova i Metohije, posebno onima na sjeveru južne pokrajine, da ne nasjedaju na provokacije Prištine.

(BN/B92)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

prijedor

21.09.2021 11:03

Bit če ZSO al bez izvrčnih ovlaštenjaRS je kompromitovala Dejtonski sporaum i samo blokira državu i Albanci nikada neče pristati na takvo neštoFina je zamišljen Dejtonski sporzum dato entitetima ekonomija od koje se živi što je najglavnije al je srbima i to lo.....

ODGOVORITE
Name

Kemo

21.09.2021 11:38

Ispada kao i uvijek . Neko ga napada a on se ko biva brani

ODGOVORITE
Name

Djoka

21.09.2021 12:47

Republika Srpska ce biti nezavisna a ti se pojedi od muke i ostali srbomrzci u pederaciji

Name

Ej Djoka

21.09.2021 13:45

Ta nasa Rs je leglo zlikovaca i kriminalaca. Sta ce tek biti ako postane nezavisan, s. Koreja?

Name

Elizabeta Grande

21.09.2021 12:05

Gledajte predsjednice svoj interes, EU je skupina supljih politikanata!

ODGOVORITE
Name

Kosovo nije svrbija

21.09.2021 12:09

Pozivaju se na sporazum iz Brisela..samo je problem što ga EU i Kosovo tumače na 1 isti način,a Srbija nešto sasvim kontra..i onda se čude što je EU "uz Kosovo"...neznaju ni šta podpisuju,samo nek EU im da para..

ODGOVORITE
Name

Yu

21.09.2021 12:58

Sve ce to Milokrad pozlatiti.

ODGOVORITE
Name

Istina

21.09.2021 14:17

Gdje je sad Rusija?

ODGOVORITE
Name

Đoka

21.09.2021 14:20

Bitno je da se Lajčak obratio na tviter-u "spustite tenzije" čuj na tviteru . Kao da ne postoji zvanična procedura za obraćanje diplomatskih predstavika eu. Kako ga nije sram vuče nas srbe za nos 20 godina

ODGOVORITE
Name

Cpba

21.09.2021 17:11

ЕУ са овом губицом само губи вријеме.Србија никада неће бити у ЕУ.Признао је Косово својим потписима на разне документе онда се повлачи јер не смије рећи истину.Ову власт и режим треба одмах мијењати .

ODGOVORITE
Name

Nikad pameti

21.09.2021 19:53

Je li istina da su Albanci pri ulasku u Srbiju uzimali te privremene registarske tablice..?? I da su Srbi sa Kosova isto tako trebali ali nisu, već prolazili sa srpskim tablicama. Tolerisalo im se. To je sporazum obavezivao i jedne i druge. Reciprično. Prvi je donesen 2011-e, a drugi sporazum 2016-e i sad je isticao. Ispada da Srbi ovdje nisu poštovali obostrano prihvaćen spotrazum. Sve je ovo sad igranka koja ne obećava ništa dobro ni za koga. A ponajmanje za one koji su u manjini.

ODGOVORITE