Ovce i koze prošetale ulicama Madrida! (VIDEO)

Na ulicama Madrida u nedelju, umesto uobičajene vreve i automobilskih sirena, čulo se meketanje, zvona i glas pastira koji su svoja stada vodili glavnim gradskim ulicama, prateći drevne staze kojima je njihovo stado išlo vekovima. Pored 2.000 merino ovaca na gradskim ulicama bilo je i oko 100 koza, prenosi Rojters.

Zanimljivosti 27.10.2021 | 15:28
Ovce i koze prošetale ulicama Madrida! (VIDEO)

Ovaj običaj je uveden 1994. godine i pastirima je omogućeno da se kreću tradicionalnim rutama, iz smera severa Španije ka južnim pašnjacima koji im služe za zimsku ispašu. Prošle godine, zbog pandemije, šetnja ovčica je otkazana. 

Pre nekoliko stotina godina taj je pravac prolazio kroz netaknutu prirodu, ali su u međuvremenu na tim mestima nikli gradovi, među kojima je i glavni grad Španije.

Svake godine se simbolično plaća naknada u zamenu za bezbedan prolaz životinja, na ceremoniji između gradonačelnika i glavnog stočara u gradskoj kući.

Deca su bila oduševljena jer nemaju često priliku da vide ovce, da im se približe i pomiluju ih. Oni su sa zanimanjem posmatrali stada i slušali zvonjavu njihovih zvona.

Posebna atrakcija su bili pastiri odeveni u narodnu nošnju koji su svoja stada pratili uz tradicionalne narodne pesme i ples a to se naročito dopalo turistima koji su se tu zatekli.
 
 
Kako je to izgledalo pogledajte:
 
(24sedam.rs Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

OVCE

27.10.2021 14:49

Milorad Dodik potrpo svoje glasače i odveo na izlet hahaha

ODGOVORITE
Name

Ilija

27.10.2021 14:57

Bas lijep obicaj i jedinstve prilika za takav dozivljaj. Podrska svemu tome.

ODGOVORITE