Овце и козе прошетале улицама Мадрида! (ВИДЕО)

На улицама Мадрида у недељу, уместо уобичајене вреве и аутомобилских сирена, чуло се мекетање, звона и глас пастира који су своја стада водили главним градским улицама, пратећи древне стазе којима је њихово стадо ишло вековима. Поред 2.000 мерино оваца на градским улицама било је и око 100 коза, преноси Ројтерс.

Занимљивости 27.10.2021 | 15:28
Овце и козе прошетале улицама Мадрида! (ВИДЕО)

Овај обичај је уведен 1994. године и пастирима је омогућено да се крећу традиционалним рутама, из смера севера Шпаније ка јужним пашњацима који им служе за зимску испашу. Прошле године, због пандемије, шетња овчица је отказана. 

Пре неколико стотина година тај је правац пролазио кроз нетакнуту природу, али су у међувремену на тим местима никли градови, међу којима је и главни град Шпаније.

Сваке године се симболично плаћа накнада у замену за безбедан пролаз животиња, на церемонији између градоначелника и главног сточара у градској кући.

Деца су била одушевљена јер немају често прилику да виде овце, да им се приближе и помилују их. Они су са занимањем посматрали стада и слушали звоњаву њихових звона.

Посебна атракција су били пастири одевени у народну ношњу који су своја стада пратили уз традиционалне народне песме и плес а то се нарочито допало туристима који су се ту затекли.
 
 
Како је то изгледало погледајте:
 
(24седам.рс Фото: Тањуг/АП Пхото/Ману Фернандез)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ОВЦЕ

27.10.2021 14:49

Милорад Додик потрпо своје гласаче и одвео на излет хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

27.10.2021 14:57

Бас лијеп обицај и јединстве прилика за такав дозивљај. Подрска свему томе.

ОДГОВОРИТЕ