Teška situacija: U Hrvatskoj se uvodi novi režim

Na jučerašnjem sastanku ekspertne grupe pri Ministarstvu zdravstva, osim povećanja kapaciteta testiranja, dogovoren je i novi režim za bolnice.

Region 28.10.2021 | 10:05
Teška situacija: U Hrvatskoj se uvodi novi režim

Posljedica je to velikog rasta korona brojki.

Juče je u Hrvatskoj bio 4.571 novi slučaj zaraze koronom, 1.207 hospitalizovanih, od toga na respiratoru 153 pacijenta te 26 preminulih.

Po novom režimu, koji se uvodi zbog pogoršane epidemiološke situacije, sve najveće zagrebačke bolnice postaju kovid bolnice.

To prvenstveno znači otvaranje novih kapaciteta za kovid pacijente, i to u KB-u Dubrava, KBC-u Zagreb i u KBC-u Sestre Milosrdnice.

Povećanje kapaciteta bolnice moraju u potpunosti realizovati najkasnije u ponedjeljak.

Postignut je i dogovor za povećanje izolacijskih kapaciteta u svim bolnicama, a predloženo je i otvaranje kapaciteta za kovid pacijente u Merkuru i na Svetom duhu.

Dogovoren je i dispečer u zagrebačkoj Hitnoj, koji će 24 sata nadzirati smještajne kapacitete, i kad je riječ o Objedinjenom hitnom medicinskom prijemu (OHBP) i kad je riječ o hospitalizovanima.

Dogovoreno je i da bolnice obavezno prijavljuju stanje u osam, 14, 19 i 24 sata.

Moguć je novi sastanak ekspertne grupe iduće sedmice, zavisno od epidemiološke situacije.

Inače, na sastanku se govorilo i o kovid ambulantama koje bi takođe trebalo da se pojačano koriste, u cijeloj zemlji.

Grad Zagreb juče je mobilisao kovid ambulante kao dodatna mjesta na kojima se građani mogu testirati. U Zagrebu je juče svaki drugi testirani bio pozitivan, a na testiranju se već danima stvaraju velike gužve. O novim punktovima je bila riječ i na sastanku Ekspertne grupe, i to ne samo o novim punktovima u Zagrebu nego i u drugim županijama.

(Index)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Nole

28.10.2021 08:26

Kako im ne dosadi stalno donositi nove neke mjere i odluke koje nikakvog uticaja nemaju na situaciju s korona virusom.Jesen je,zima je,vrijeme je virusa,tu se svaka prica zavrsava...

ODGOVORITE
Name

Re

28.10.2021 10:46

Tu se vrte pare. Gripe vise nema? Krizni stab je zabranio zbog plandemije. Zaglupljuju nas, a ljude pogresno lijece. Ivermektin je najjeftiniji i najucinkovitiji. Ne daju ga! Nije im u interesu.

Name

0lja

28.10.2021 11:00

Kako kod nas nema nikakvih mjera dobro i prolazimo

Name

Evropski Sokak

28.10.2021 15:06

Danke Deutschland!

ODGOVORITE
Name

mikula mali

30.10.2021 11:22

Oce to kad prodje ljetna sezona;)

ODGOVORITE