Ovo drvo je uhapšeno pre više od jednog veka i još izdržava kaznu?!

Svet je čudno mesto u kome često nailazimo na stvari koje su bez ikakve logike našle svoje utočište. Jedno od takvih je drvo banjana u Pakistanu, okovano lancima, koje bi vrlo verovatno bilo na vrhu liste apsurdnosti.

Zanimljivosti 01.12.2021 | 16:35
Ovo drvo je uhapšeno pre više od jednog veka i još izdržava kaznu?!

Drvo je uhapšeno pre više od jednog veka, 1898. godine, kada je oficir britanske vojske Džejms Skvid, pod dejstvom alkohola, umislio da se drvo kreće ka njemu. Ugrožen navodnom pretnjom, tražio je da se stablo obavije lancima.

 

I dok je drvo banjana za turiste predmet zabave, za meštane je surovi podsetnik na vreme kada je u Britaniji na snagu stupio jedan od najstrožijih zakona o graničnim prelazima, kako bi sprečio nerede u zemlji. Zakon je dozvoljavao vladi da kazni plemena ili čitave porodice za eventualne otpore koje bi činili.

Iako je Pakistan stekao nezavisnost 1947. godine drvo do danas nije oslobođeno lanaca. I dalje sa njegove grane visi tabla na kojoj piše „Uhapšen sam“.

Ovo drvo je uhapšeno pre više od jednog veka i još izdržava kaznu

Za mnoge koji ovde žive okovani banjan ostaje simbol ugnjetavanja koje su trpeli tokom britanske vladavine.

Šta god da je bio pravi razlog ovog suludog čina, uhapšeno drvo učinilo je ovo područje popularnim među turistima koji dolaze sa svih strana sveta da pogledaju jednu od najneverovatnijih prilika ikada.

Više od sto godina kasnije, drvo banjana i dalje služi svoju kaznu.

 

(24sedam.rs)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nemaju

05.12.2021 12:18

Pametnijeg posla.

ODGOVORITE