Može li Srpska podnijeti nova zaduženja u iznosu od 1,5 milijardi KM?!

"Standard u Republici Srpskoj raste, ekonomija cvjeta, privreda je u usponu, manje je nezaposlenih…, a da bi još efikasnije funkcionisali potrebno je da ovaj bh. entitet vrati izgubljene nadležnosti" -  barem to tako predstavljaju lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministrica finansija RS Zora Vidović.

Republika Srpska 13.01.2022 | 10:31
Može li Srpska podnijeti nova zaduženja u iznosu od 1,5 milijardi KM?!

Iako opterećeni starim dugovanjima, Vlada Republike Srpske i u ovoj godini planira nova zaduženja u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi KM. Ekonomski stručnjaci upozoravaju da nije dobro ići u nova dugovanja, ali ministrica Zora Vidović je uporna da "Republika Srpska nije prezadužena". Dodik sanja o prenosu nadležnosti, te obećava poslove ljudima iz Republike Srpske zaposlenim u institucijama BiH, dok njegova ministrica finansija istovremeno najavljuje da Republika Srpska svodi javni sektor na najoptimalniju mjeru.

"Standard u Republici Srpskoj raste, ekonomija cvjeta, privreda je u usponu, manje je nezaposlenih…, a da bi još efikasnije funkcionisali potrebno je da ovaj bh. entitet vrati izgubljene nadležnosti" -  barem to tako predstavljaju lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministrica finansija RS Zora Vidović.

No, realnost je znatno drugačija: Republika Srpska grca u dugovima i finansijski ne bi mogla podnijeti razdvajanje iz BiH. S obzirom na sankcije SAD-a prema Dodiku, situacija bi mogla biti još gora.

Maksimalan dugoročni dug do 611 miliona KM

Prema posljednjim objavljenim zvaničnim podacima, ukupan dug Republike Srpske 30. septembra 2021. iznosio je 6,093 milijarde KM ili 52,5 posto BDP-a, dok je dug FBiH u istom periodu iznosio 5.969.964.899 KM (podatak sa 287. sjednice Vlade FBiH).  

Dakle, Republika Srpska je po glavi stanovnika dvostruko zaduženija od FBiH koja ima i veći broj stanovnika.

Iako opterećeni starim dugovanjima, Vlada Republike Srpske i u ovoj godini planira nova zaduženja u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi KM.

Odlukom Narodne skupštine RS iz decembra prošle godine, definisano je da se Republika Srpska dugoročno zaduži maksimalno do 611 miliona KM, kroz emisije obveznica na domaćem i mađunarodnom finansijskom tržištu, te kreditima kod međunarodnih kreditora i stranih vlada. Za kratkoročni dug planirano je emitovanje ukupno 40 miliona KM šestomjesečnih trezorskih zapisa tokom januara i februara u iznosima po 20 miliona KM.

Planirali su i dodatni teret – izdavanje garancija do 700 miliona KM.

I dok ekonomski stručnjaci upozoravaju da nova zaduženja mogu dovesti do ekonomskog kolapsa, ministrica Zora Vidović ne dijeli njihovo mišljenje. Njeno viđenje je da Republika Srpska nije prezadužena uz objašnjenje da „ukupan dug iznosi 53,10 odsto bruto domaćeg proizvoda“.

„Javni dug RS je 43,8 posto bruto domaćeg proizvoda, dok je prosječna kamatna stopa zaduženja 2,15 posto“, poručila je Vidović s govornice na posebnoj sjednici NSRS održanoj 15. decembra. U izjavama za pojedine medije iz Republike Srpske hvalila je uspon privrede, te najavljivala rast BDP-a:

“Smatramo da je to realno, a budžet ostaje likvidan i izmirivaće se sve obaveze”.

Novim zaduženjem vraćaju stari dug

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović napominje da nema dovoljno informacija o strukturi i namjeni planiranih zaduženja:

“Praktično se pokušava novim zaduženjem vratiti stari dug što nije plan koji bi trebao funkcionisati. Nejasno mi je kako je moguće da su se u prošloj godini vršili reprogrami s ciljem potrošnje većih prihoda nego što su planirani, a u cijeloj priči imamo takva zaduženja da se dugovi ne vraćaju”.

Dodao je i to da je osnovni problem taj što nemamo precizne informacije o stanju duga i zaduženja Republike Srpske. On tvrdi da je Vlada Republike Srpske sebi napravila takav mehanizam da nije pod kontrolom Skupštine Republike Srpske koja bi im nekada morala odobravati nova zaduženja, već je to samo zakon o zaduženju i budžetu, te definisani okviri koji su za tu godinu predviđeni.

“Lično mislim da nije dobro ići na nova zaduženja osim ako je to za servisiranje obaveza koje dolaze”, zaključuje Pavlović.

Dodikova “šuplja” obećanja

Ipak, sva priča o novim zaduženjima u Republici Srpskoj prolazi u sjeni sve teže situacije u BiH, stalnim Dodikovim najavama o izdvajanju Republike Srpske iz BiH, te sve češćim “zveckanjem oružja”. Vlast u Republici Srpskoj uporno zatvara oči pred masovnim egzodusom koji je zahvatio i Republiku Srpsku, i niko ne spominje kako to spriječiti.

Istovremeno, Dodik svakodnevno spominje prenos nadležnosti, te uspostavljanje vojske, policijskih agencija, pravosudnih institucija, uprave za indirektno oporezivanje, RAK-a… Obećao je i, za oko 7.000 građanima iz Republike Srpske, koji su zaposleni u institucijama na nivou BiH, zaposlenje u institucijama i organizacijama u Republici Srpskoj.

Pavlović i ekonomistica Svetlana Cenić još prošle godine su za Žurnal izjavili da “za to nema para”.

“Njihova budžetska rupa je već sada milijardu, otprilike. Tih 7.000 je neproduktivnih i njih treba sada nejaka privreda da izdržava? To je van svake pameti, jer to budžet Republike Srpske, ni rebalansiran, ni nikakav, ne može izdržati i nije predviđeno“, upozorila je Cenić.

Pavlović je naveo da je javna administracija svakako već enormno velika s lošim rezultatima rada.

Dodikova prošlogodišnja obećanja su u koliziji sa najavama njegove ministrice Vidović da „RS svodi javni sektor na najoptimalniju mjeru i da su zaustavljena nova zapošljavanja“.

U prilogu BNTV iz decembra 2021. spominje se da statistički podaci govore da se u prošloj godini u javnoj administraciji skrasilo 2.232 zaposlenih, te da radnici i stručnjaci upozoravaju da taj nivo javne potrošnje ne može da izdrži privreda.

Nisu planirali sredstva za institucije kojima žele vratiti nadležnost

Podsjetimo da je i budžet za 2022. usvojen u decembru i iznosi 4,024 milijarde KM i za osam miliona KM je veći od prošlogodišnjeg. Ali, budžetom nisu predviđena sredstva za finansiranje institucija koje bi, prema Dodikovim najavama, trebale biti prenesene u nadležnost Republike Srpske.

Ministrica finansija je izjavila da su “ostavili određene rezerve na određenim pozicijama” ukoliko dođe do određenih stvari. Iako Zora Vidović tvrdi da je “sa aspekta resornog ministarstva već osmišljen plan osnivanja uprave Srpske za indirektno oporezivanje u skladu sa vraćanjem nadležnosti” stručnjaci smatraju da je to ekonomski neprovodivo.

Da su zbog Dodikove retorike i urušavanja rada UIOBiH zabrinuti i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) dokazuje i pismo koje su u decembru uputili na sedam adresa u BiH.

Zanima ih ko će servisirati dug. Ne samo onaj iz Republike Srpske nego i iz Federacije BiH.

(Zurnal.info)

Komentari / 49

Ostavite komentar
Name

&&&&

13.01.2022 10:51

Njima se naj lakše. Zadužiti. A narod. Svaki dan u većoj. Bjedi.

ODGOVORITE
Name

banja luka

13.01.2022 12:53

Nema više zaduživanja pipe su zavrnute, vidjet ćeš da neće niko kupiti obveznice koje uskoro emituju, sad ide rasprodaja ERS-a hidrocentrale prve idu na bubanj i to će kupiti Srbija samo zato što to vučiću odgovara.

Name

unit 1

13.01.2022 14:57

Zaduzuj, samo zaduzuj,...pa dokle mogne,..i prodaj ERS Novalic kupuje dionice,...propast nasa potpuna.

Name

Laktasi

13.01.2022 15:49

Bagru treba tužiti za veleizdaju.

Name

Ana

14.01.2022 16:59

Pa treba svakoga onog ko je glasa za Dodika kazniti jer tim cinom je izdao sebe svoju vjeru, svoj narod i svoju drzavu a obogatio dinastiju Duduk.

Name

Prointer

13.01.2022 10:52

To Baja samo zaduzuj da imamo projekata i gradimo nasu voljenu i jedinu RS. Volimo je najvise na svijetu.

ODGOVORITE
Name

Stane

13.01.2022 12:58

Kazu da sve cvijeta. Pa ako u kontejner posadis cvijece ono ce procvijetati.

Name

Gojko

15.01.2022 13:54

Samo zaduzuj dok je ovaca vune mora da bidne a kod nas ovaca za sisanje koliko hoces..

Name

Penzioner

13.01.2022 10:54

Kako je Federacija BiH mogla dati penzionerima 50 KM za novu godinu a Republika Srpska nije ???

ODGOVORITE
Name

laki

13.01.2022 12:09

Zar niko ne vidi da se Rep.Srska ekonomski uništava,a potom htjeli ne htjeli nestaće je,to im je zadatak jer da su htjeli dosad su ove kriminalce mogli smjeniti i pohapsiti.

Name

🐑🐑🐑

13.01.2022 12:29

Kod nas ima više trave

Name

Brcco

14.01.2022 17:02

BASME BRIGA SRBUJTE I GLADUJTE KAD VOLITE DODIK A ON PROSI OD VUCICA.A JA JA RADIM U DIJASPORI ZA 2200 EURICA..

Name

Re

14.01.2022 17:03

Sad je malo potesko trave nema jos hladno je a kad ugrije nek marva brsti sumu i navija za Prointer.

Name

IRB

13.01.2022 11:03

Može samo šaljite pare

ODGOVORITE
Name

Ipe

13.01.2022 11:09

Sjećam se kad je Dodik prodao TelekomRS,pa se zaje*avao,da ce on,Dodik,kao veliki "Džek" ako treba i kredite FBIH da vrati,proćerdao sve,sad mu FBiH izgleda kao Švicarska. BAGRO

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

13.01.2022 12:51

Pojma ti nemas sta je Svajcarska.

Name

Bora

13.01.2022 11:09

Te rezerve sa strane ostavite u robne rezerve , tamo je sigurno.

ODGOVORITE
Name

Fenix

13.01.2022 11:10

Ma neće Dodik ni osjetiti grejs i na kamatu i glavnicu 30 godina a sad mu je 62 +30 =92 god. 😏

ODGOVORITE
Name

Bl

13.01.2022 11:15

Ma moze svi cemo se potruditi da vratimo bitno je da djeca imaju kad vec nemaju posla narode RS moramo pomoci bolje nego da se drogiraju a vole bijelo vise nego ista na svijetu al ako svi zapnemo mozda ih spasimo

ODGOVORITE
Name

Ma ajde

13.01.2022 11:17

Prosto rečeno jebe lud zbunjenog a i radi šta ko hoće. Opsta anarhija u cijeloj BiH. Ni portiri više ne fermaju nikog a sudjenja Novalići i Zeljkovicu idu u nedogled i zastaru. Ko nas je kleo nije dangubio.

ODGOVORITE
Name

Nije nego

13.01.2022 11:19

A jesu nas uništili, svaka im čast. A ti narode glupi ješćeš pomije uskoro, ako i toga bude. To si i zaslužio.

ODGOVORITE
Name

NE

13.01.2022 11:21

NEMOŽE!!!

ODGOVORITE
Name

Vukota

13.01.2022 11:24

Sutra neradni dan u Republici Srpskoj a u federaciju na poso se Mora ici.

ODGOVORITE
Name

ReVukota

13.01.2022 13:19

Neradni dan u RS za pojedine a za pojedine ne

Name

mislim

13.01.2022 11:25

Vazno je da je i sutra neradni dan.

ODGOVORITE
Name

Savjet

13.01.2022 11:26

Drama pocinje tek onda kada supalj zub pocne da boli..

ODGOVORITE
Name

Poznavalac prilika

13.01.2022 11:26

Dokle su lopovi dotjerali, da nas uvaljuju za čak 1,5 milijardi. Kakvi su to prevaranti i izdajnici. Da mi je znati šta ovaj narod ima u glavi, možda nema baš ništa, šupljo.

ODGOVORITE
Name

KA...TA...STRO...FA

13.01.2022 11:29

KAKO NE. TITANIK MOZE I 5 PUTA PO MILIJARDU I PO.

ODGOVORITE
Name

hhhahaha

13.01.2022 11:35

ministrica Zorka...nema nista gore nego kad se nepismena, poluobrazovana babuskara, s rjecnikom seoske tračare...uzdigne...nisko ces da padnes Zorka...

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

13.01.2022 11:38

PAPCI SU POSKUPILI A SAD ĆE IZBORI VRATIĆE TO ZORKA LAKO A MOGUĆE DA ZAIGRA I LOTO I DOBIJE ETO PARA ZA VRAĆANJE KREDITA TAKO ONI RAZMIŠLJAJU.,

ODGOVORITE
Name

Yu

13.01.2022 11:45

Ma samo se zaduzujte necete vi vracati.

ODGOVORITE
Name

Može

13.01.2022 11:50

Ma kako ne može , haaaa

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

13.01.2022 11:53

Ovakva strašna devastacija svega može lako dovesti do građanskog rata.

ODGOVORITE
Name

Srpska propada

13.01.2022 11:56

Vecina mojih prijatelja i porodice iz Srpskog Sarajeva ide u Federalno sarajevo da radi... tamo se i izlazi, ide u kupovinu, u restorane i klubove. Dodik ljudima prica bajke, ali cinjenica je da je federacija puno razvijenija od srpske. Mene boli sto ovo moram napisati, jer ne znam za sta smo se borili, ali ovo su samo cinjenice.

ODGOVORITE
Name

Lopovi

13.01.2022 12:20

Snsd sve pokradose.

ODGOVORITE
Name

Istina

13.01.2022 13:15

Ljudi ove stvari ne znaju jer ne dolaze u Sarajevo. Ja poslovno cesto idem. Ruku na srce, grad je dosta razvijen u europski izgleda. Ostatak federacije kaska, to jeste, ali opet... Sarajevo je za Banja Luku New York. Ne treba osudjivati ljude koji tamo idu radi posla ili provoda, da ima sadrzaja u Srpskom Sarajevu ne bi oni nigde isli. Prvenstveno vlast u Srpskoj treba da se stidi sto je tako. Nas mladi narod ide u Beograd i Sarajevo (i u Njemacku, naravno) a Srpska pusta.

Name

Borac

13.01.2022 14:18

Najluđi su borci koji godinama trpe i ćute.

Name

Rade

13.01.2022 12:30

Opet zaduženje pa dokle više.

ODGOVORITE
Name

Stvarnost

13.01.2022 12:52

Može izdržati, hahaaaa. Da nije žalosno bilo bih smiješno.

ODGOVORITE
Name

Denzel

13.01.2022 12:55

Ali zastava je najduža

ODGOVORITE
Name

Re

13.01.2022 13:21

...i ako se izreže na puno komadića, može se kusati do mjesec dana, neslana. Najukusniji je onaj crveni dio.

Name

Xxx

13.01.2022 13:33

Bitno je srbovati a dall cese ljeba imati manje vise. E moj GLUPI narode.

Name

banja luka

13.01.2022 13:04

Spin je to obični ta centrala ima akumulirani minus, ne znam samo što im je u interesu da plasiraju ovo njesra, EPBiH ima dovoljno problema sa rudnicima, ova investicija joj ne treba.

ODGOVORITE
Name

Naravno

13.01.2022 13:23

Ljudi samo slobodna i smostalan Republika Srpska, pustite komentare oko kredita, Dodik zna šta radi vidjećete, samo uz SNSD svi smo uz Predsjednika!!

ODGOVORITE
Name

Eh

13.01.2022 13:53

Svesu to teski lopovi i kriminalci a neznaju koliko su bogati i sta imaju.

ODGOVORITE
Name

Istina

13.01.2022 17:16

Moze tako svako ziv vladat,sam se zaduzuj i bice para a narod ce da vraca.Mogul ista te mozgonje bez zaduzivanja da urade.

ODGOVORITE
Name

Miso

14.01.2022 01:27

Teško onom ko preuzme vlast od njih ko če vraćati ovolike dugove koje su napravili a pola od toga ide za plate uhljeba koji ne rade već pola mjeseca a ne moraju ni raditi ovako se bar uštedi ne troše struju.Bjeda kod privatnika radnik radi od jutra do sutra da bi se punio bubžet da ti neradničli primaju platu.Fuj lopovi sa Vukanom do pobjede i lopove smjestiti u zatvor gdje im je mjesto oduzeti imovinu prodati i bar dio duga vratiti.

Name

Borac

14.01.2022 09:54

Sada je sve jasno, ako bude rata nista se ne mora vratiti, a od kredita ce se elita namiriti i pobjeci

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca...

14.01.2022 20:52

Baja i tajfuni mogu podnijeti a krezubi glasači ne mogu!

ODGOVORITE