Nemica poseduje najveću kolekciju Barbika (Barbi) lutaka na svetu!

Bettina Dorfmann iz Nemačke poseduje najveću kolekciju Barbi ( Barbika) lutaka na svetu! Ujedno je najpoznatija kolekcionarka barbika u svetu.

Zanimljivosti 18.01.2022 | 16:30
Nemica poseduje najveću kolekciju Barbika (Barbi) lutaka na svetu!

Ova  najveća na svetu kolekcija Barbi (Barbika) lutaka nalazi se u Dizeldorfu u Nemačkoj…

Bettina je počela da ih skuplja pre 26 godina, a danas njena kolecija broji 18.000 barbika. Betina Dorfman je imala šest godina kada su njeni roditelji daleke 1967. poklonili svojoj kćerci njenu prvu Barbi lutku.

“Ni ona nije bila samo lutka, već i prijatelj“, seća se Dorfman. Kako se ispostavilo, ona je bila prijatelj za ceo život“, rekala je Dorfman za Dojče Vele.

Danas, kolekcionarka iz Diseldorfa je ušla i u Ginisovu knjigu rekorda i to pet puta do sad, kao osoba koja poseduje najviše Barbika gotovo 18.000 lutaka! Takođe ona je i ponosna vlasnica originalne (i veoma retke) Barbike lutke iz 1959.godine!

Sredinom 1980-ih Dorfman je izložila Barbike u svojoj novootvorenoj radnji ženske mode. Ispostavilo se da su njene mušterije bile više zainteresovane za lutke nego za odeću, pa je bila primorana da zatvori radnju. Neke od lutaka premeštene su na police u njenoj dnevnoj sobi pre nego što su konačno postavljene u prostoriju namenjenu samo za njih. Drugi, ostavljeni u svojim kutijama, bili su naslagani i spremljeni na tavanu  tj skladištu.

“Moja kolekcija  je nastala kada sam izvadila lutke s tavana i da, one su jako lepa uspomena iz detinjstva. Htela sam da ih poklonim svojoj ćerci, ali ona ih nije želela. Onda sam shvatila da su lutke odraz našeg vremena. Malo po malo, počela sam da obnavljam i sastavljam svoje lutke, obilazila sam buvlje pijace, raspitivala se i počela da širim kolekciju” ispričala je za medije Betina.

“Nije tako lako očistiti veliku kolekciju, jer je sa barbi lutkama kao sa poštanskim markama. Čim se ošteti neki deo ona je nekompletna. Stvarno sve mora da je u odličnom stanju, a morate paziti da vinilne smese ne ošteti prašina. Onda morate voditi računa kako ih čuvate i uvek trebate da ih proveravate. Već postoje prianjanja na plastici i tako dalje ” objasnila je jednom prilikom novinarima.

Dorfman je počela da popravlja i lutke u jedinoj nemačkoj radionici za popravku Barbi, “Barbie Clinic”. Pored toga, počela je da organizuje izložbe na temu Barbi koje su bile veoma uspešne u Nemačkoj i šire. Spakovala je svoje lutke i otišla na turneju devet godina, prvo po Kini dve i po godine, a potom i po Evropi.

Betina Dorfman voli da organizuje izložbe, od kojih je najnovija “Zauzeta devojka — Barbi napreduje” sa fokusom na to kako se plastična lutka promenila tokom njene 60-godišnje istorije.

Danas Dorfman radi u Muzeju lutaka i igračaka u gradu Ratingenu na zapadu Nemačke. Ona pozajmljuje retke Barbi (Barbike) lutke za razne događaje, napisala je pet knjiga i mnogo članaka u stručnim časopisima, i sveobuhvatni je autoritet za Barbi lutku.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar