Немица поседује највећу колекцију Барбика (Барби) лутака на свету!

Беттина Дорфманн из Немачке поседује највећу колекцију Барби ( Барбика) лутака на свету! Уједно је најпознатија колекционарка барбика у свету.

Занимљивости 18.01.2022 | 16:30
Немица поседује највећу колекцију Барбика (Барби) лутака на свету!

Ова  највећа на свету колекција Барби (Барбика) лутака налази се у Дизелдорфу у Немачкој…

Беттина је почела да их скупља пре 26 година, а данас њена колеција броји 18.000 барбика. Бетина Дорфман је имала шест година када су њени родитељи далеке 1967. поклонили својој кћерци њену прву Барби лутку.

“Ни она није била само лутка, вец́ и пријатељ“, сец́а се Дорфман. Како се испоставило, она је била пријатељ за цео живот“, рекала је Дорфман за Дојче Веле.

Данас, колекционарка из Диселдорфа је ушла и у Гинисову књигу рекорда и то пет пута до сад, као особа која поседује највише Барбика готово 18.000 лутака! Такође она је и поносна власница оригиналне (и веома ретке) Барбике лутке из 1959.године!

Средином 1980-их Дорфман је изложила Барбике у својој новоотвореној радњи женске моде. Испоставило се да су њене муштерије биле више заинтересоване за лутке него за одец́у, па је била приморана да затвори радњу. Неке од лутака премештене су на полице у њеној дневној соби пре него што су коначно постављене у просторију намењену само за њих. Други, остављени у својим кутијама, били су наслагани и спремљени на тавану  тј складишту.

“Моја колекција  је настала када сам извадила лутке с тавана и да, оне су јако лепа успомена из детињства. Хтела сам да их поклоним својој ц́ерци, али она их није желела. Онда сам схватила да су лутке одраз нашег времена. Мало по мало, почела сам да обнављам и састављам своје лутке, обилазила сам бувље пијаце, распитивала се и почела да ширим колекцију” испричала је за медије Бетина.

“Није тако лако очистити велику колекцију, јер је са барби луткама као са поштанским маркама. Чим се оштети неки део она је некомплетна. Стварно све мора да је у одличном стању, а морате пазити да винилне смесе не оштети прашина. Онда морате водити рачуна како их чувате и увек требате да их проверавате. Вец́ постоје приањања на пластици и тако даље ” објаснила је једном приликом новинарима.

Дорфман је почела да поправља и лутке у јединој немачкој радионици за поправку Барби, “Барбие Цлиниц”. Поред тога, почела је да организује изложбе на тему Барби које су биле веома успешне у Немачкој и шире. Спаковала је своје лутке и отишла на турнеју девет година, прво по Кини две и по године, а потом и по Европи.

Бетина Дорфман воли да организује изложбе, од којих је најновија “Заузета девојка — Барби напредује” са фокусом на то како се пластична лутка променила током њене 60-годишње историје.

Данас Дорфман ради у Музеју лутака и играчака у граду Ратингену на западу Немачке. Она позајмљује ретке Барби (Барбике) лутке за разне догађаје, написала је пет књига и много чланака у стручним часописима, и свеобухватни је ауторитет за Барби лутку.

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/ННб_кwХХ0yY" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар