Iskopali najveći i najteži krompir na svetu pa sad moraju da dokažu ispravnost!

Kolin i Dona Kreg-Braun, u blizini Hamiltona, na Novom Zelandu, iskopali su prošlog leta ono što bi moglo da bude najveći i najteži krompir na svetu!

Zanimljivosti 19.01.2022 | 16:26
Iskopali najveći i najteži krompir na svetu pa sad moraju da dokažu ispravnost!

Pre nego što se bude proglasio za najveći i najteži krompir na svetu njegovi vlasnici moraju “suoče” krompir sa DNK testiranjem kako bi potvrdili svoje tvrdnje. Odnosno da se DNK testiranjem dokaže da je to zapravo pravi pravcati krompir.

Kolin i Dona Kreg-Braun otkopali su krompir monstruozne težine od 7,8 kg krompira u svom povrtnjaku avgusta 2021. godine Iskopani krompir koji je dosta veći od prosečnog krompira, te su mu dali su nadimak “Doug“.

Ako se dokaže DNK analiziom da je pravi krompir ovaj krompir će naći svoje mesto u Ginisovj knjizi rekorda.

Kolin je potvrdio da su iz Ginisa zahtevali da se uzorak krompira Douga pošalje u Škotsku uprkos tome što su stručnjaci, agronomi i naučnici na terenu morali da verifikuju nalaz.

Kolin je za medije izjavio: ” Da li misle da sam ga genetski modifikovao? Iako je izuzetno iscrpljujuće, želim da im dokažem da nisu u pravu. Uradićemo sve što traže od nas.”

Deo “najvećeg” krompira na svetu će završiti u istraživačkim labaratorijama za nauku i na savetima za škotsku poljoprivredu (Sasa) koji daju poljoprivredne savete škotskoj vladi.

Oni će genotipizirati Douga da bi potvrdili da je on krompir i možda od koje je sorte. Ginisova knjiga rekorda je potvrdila da su bili u kontaktu sa odeljenjem za biologiju, ali iz Sasa kažu da još nisu primili primio delić krompira Douga piše Miror.

Par je krompir opisao kao svoju “srećnu malu grešku prirode“ na koju su naišli kada je motika udarila u nešto veliko.

Međutim, Kolin je zabrinut koliko će krompir trajati jer je već počeo da gubi na težini jer se suši i postaje buđav. Da bi se obezbedilo malo očuvanja, čuvao ga je svo vreme u zamrzivaču.

Trenutni najteži i najveći krompir pronađen je u Britaniji 2011. godine i težak je samo nešto manje od 5 kg, daleko manje od današnjeg novootkrivenog krompira Douga.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar