Stručnjaci tvrde: Urme najzdravije voće na svijetu

Urme imaju širok spektar zdravstvenih vrednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na svetu. Prema svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska bomba koju mogu koristiti deca i odrasli.

Zdravlje 02.04.2022 | 15:16
Stručnjaci tvrde: Urme najzdravije voće na svijetu

Prirodni izvor vitamina

Bogate vitaminima i mineralima, urme su idealan izbor za jutarnje snabdevanje ovim nutrijentima. Svaka porcija urmi pruža preko 3 odsto preporučene doze vitamina A, K, tiamina i folne kiseline. Jedan su od najbogatijih izvora gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i fosfora. Sadrže gotovo sve vitamine B kompleksa, i bogat su izvor fito-hranjivih materija poput karotenoida i flavonoida.

Poboljšavaju funkciju mozga

Urme su bogat izvor jednostavnih prirodnih šećera. Ovi šećeri osiguravaju telu važnu glukozu i pomažu u stabilizaciji šećera u krvi. Na ovaj način doprinose poboljšanju moždanih aktivnosti, boljoj spoznaji i koncentraciji.

Regulišu telesnu težinu

Urma je jedna od retkih namirnica koja može pomoći u gubitku kilograma, ali i njihovom gomilanju, zavisno od vrste drugih namirnica s kojima se jede. Bogat je izvor jednostavnih šećera i rezervi energije. Kada se konzumira s drugom visokokaloričnom hranom poput mleka, urma pomaže u povećanju telesne težine. Istovremeno, urme su bogate prehrambenim vlaknima, pružaju osjećaj sitosti, a ne sadrže ni mnogo masti. Konzumiranje nekoliko urmi u jutarnjim satima, zajedno s toplom vodom pomaže u suzbijanju nezdravih prehrambenih navika, a doprinosi i smanjenju telesne težine.

Sprečavaju kardiovaskularna oboljenja

Iako su bogat izvor kalijuma, urme sadrže vrlo male količine natrijuma. To se smatra idealnim elektrolitskim sastavom za održavanje zdravog kardiovaskularnog sistema. Takođe pomažu i u snižavanju LDL holesterola. Istraživanje je pokazalo da redovna konzumacija urmi kao deo zdrave uravnotežene ishrane pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja čak i kod populacija s većom izloženošću ovim bolestima.

Štite kosti

200 gr urmi pruža više od 6,5 odsto od preporučene doze kalcijuma i fosfora zajedno sa 14 odsto magnezijuma – važnog minerala za izgradnju kostiju i održavanje odgovarajuće koštane strukture. Kalijum, vitamin K i mangan u urmama takođe su važni za zdravlje kostiju. Redovna jutarnja konzumacija urmi poboljšava gustinu kostiju i može sprečiti osteoporozu.

Povoljne za trudnice i dojilje

Redovna konzumacija urmi pomaže u jačanju mišića materice i pomaže telu u pripremi za završnu fazu trudnoće. Nakon porođaja, deluju kao povoljno sredstvo za dojilje i obezbeđuju bolju laktaciju. Takođe pomažu i kod brže kontrakcije mišića materice, te omogućavaju brži oporavak.

(Agencije  Foto:Foto: Profimedia)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ah

02.04.2022 13:52

Platio uvoznik reklamu....jeftina fora

ODGOVORITE
Name

Аха

02.04.2022 14:11

Зато је Бисера онолико широка

ODGOVORITE
Name

Kiki

02.04.2022 14:18

Mora da su poskupile i slabo idu, pa uvoznici plaćaju reklamu!

ODGOVORITE