Srbija ograničila cijene hljeba, kod nas duplo skuplji

Dok su vlasti u Srbiji ograničavanjem cijene hljeba na 3 mjeseca zaustavili nekontrolisano poskupljenje ove osnovne životne namirnice, u Republici Srpskoj cijene hljeba ne prestaju da rastu.

Republika Srpska 13.05.2022 | 20:04
Srbija ograničila cijene hljeba, kod nas duplo skuplji

Hljeb posavac u naredna 3 mjeseca u Srbiji neće moći da bude skuplji od 49 dinara što iznosi oko 80 feninga. Uredbom je nastavljeno ograničavanje cijene hljeba.

Za razliku od Srbije gdje su intervencije pšenicom iz robnih rezervi dale rezultat, u Republici Srpskoj koja nema robne rezerve, cijena hljeba ne prestaje da raste pa je ova namirnica višestruko skuplja nego u Srbiji. Za hljeb je potrebno izdvojiti i preko 2 konvertibilne marke.

Građani su ogorčeni.

Pekari u Republici Srpskoj kažu da ograničenja cijene kod nas nema, pa se novi rast cijena ove namirnice se desio zbog poskupljenja pšenice na berzama.

Od  zaustavljanja daljeg rasti ili znižavanja cijene hljeba koja sedmicama ne prestaje da divlja,   prema riječima premijera u Republici Srpskoj za sada nema ništa.

Za razliku od Srbije gdje u robnim rezervama postoje sirovine kojima se može intervenisati i ograničiti cijene osnovnih životnih namirnica, kažu ekonomisti, Republika Srpska je iz godine u godinu sve više nespremna za bilo kakve poremećaje na tržištu, zbog čega su građani, kaže struka, prepušteni sami sebi.

Cijene osnovnih životnih namirnica su dostigle istorijski maksimum. Pored hljeba i brašna, enormna su i poskupljenja mesa, jestivog ulja, goriva.. Iz sedmice u sedmicu cijene probijaju rekorde, pa za isto novca u prodavnicama se svakim danom može kupiti sve manje namirnica.

(BN/M.Kovač)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

001

13.05.2022 18:21

Glasajte još za CRVENE KMERE

ODGOVORITE
Name

Re

13.05.2022 18:57

Tako je. Glasajte opet za ove nakaradne lopurde.

Name

Re

13.05.2022 19:28

Narod prihvata poskupljenja. Nema reakcija. Takođe i opozicija. Zašto bi onda pekari držali cijene. Kao i trgovci i naftaši. Zašto bi vlast onda ukidala akcize i PDV.

Name

Tomo

13.05.2022 18:50

Glasajte zaDodika nećete ni imat hljeba ni s hljebom.

ODGOVORITE
Name

Istina

14.05.2022 05:18

U cemu je problem,politicarima nije skupo.

ODGOVORITE
Name

Realista

14.05.2022 07:00

Srbija može jer ima ogromne rezerve žita. Mi imamo samo kad isprosimo od Srbije.

ODGOVORITE