Štraparsko nadmetanje kao Liga šampiona

„I ovdje je stvar potpuno jasna: rezultat nije najbolji, ali nije ni najgori! Dok se spremaju novi konji da vas podsjetim: petog juna smo u Driniću, a dvanaestoga kod Vlade Grubora! Vidimo da se obavljaju posljednje pripreme! A auta samo pristižu i pristižu! Ljudi moji, da li je moguće da će nas biti ovoliko?“

Republika Srpska 23.05.2022 | 21:14
Štraparsko nadmetanje kao Liga šampiona

Ovo je samo dio voditeljskog repertoara Stanislava Jakice bez koga se ne može zamisliti nijedna štraparijada u Bosni i Hercegovini, ali ni u regionu. Jakica nerijetko i po sedam-osam sati prenosi štraparska nadmetanja i to kao da prenosi finale Lige šampiona.

„Imamo sjajan pregled situacije na terenu. Ovo je događaj za pamćenje. Evo ga i Piljug! Stiže Piljug! Mnogi su mislili da neće doći, ali on je tu! Eeeeej, čuvaj te konje, odoše u kuruze! Ljuti đemovi su stavljeni i sad ćemo da vidimo šta ovi konji mogu! Uh, ovo ne valja, ovo nije dobro! Pukla je štranjga“, prenosi Jakica koji istovremeno radi kao novinar, snimatelj, voditelj i montažer.

Među štraparima je od 2006. godine. Tada je vodio prvu štraparijadu koja je održana u Driniću. U tom periodu je radio kao novinar na javnom servisu i pozvali su ga da bude voditelj na tom neobičnom događaju.

„Tako sam počeo. Nisam ništa znao o konjima. Bio sam amater. Ali sam se za 16 godina izgradio i postao sam istinski brend ovih dešavanja. U godini vodim preko 55 ovakvih ili sličnih manifestacija. Radim u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji“, priča Jakica.

Poznaje sve štrapare i svi štrapari poznaju njega. Kaže da ima fotografsko pamćenje i da sve štrapare upamti nakon što ih vidi prvi put. Osnovao je i stranicu posvećenu štraparijadama na Fejsbuku koju prati 120.000 ljudi.

„Prenosim kao Milojko Pantić. Dajem se maksimalno. Drago mi je kad pobijede novi i mladi, jer znači da će ovo da živi. Ja sam, u neku ruku, treći kočijaš. Postoje dva kočijaša na stazi koja gone konje, a ja sam treći. Nisam nikad bio kočijaš, ali sam se vozio na kolima, kočijama i fijakerima“, kazao je Jakica.

Najveća štraparijada se održava u Žarkovcu pored Rume. Nju posjeti 15.000 ljudi. Održava se 21. avgusta, a organizuje je Udruženje „Vranac“ kojeg čine izbjeglice iz BiH. Srbija je, smatra Jakica, lider u regionu po organizacionim sposobnostima.

Na štraparijadama i zborovima bude svega, pa i tuča. Ali, kaže Jakica, sve se ugasi na vrijeme. Posljednjih godina organizatori štraparijada angažuju i obezbjeđenje, pa se svi incidenti brzo završavaju.

„Najdraža štraparijada je ona drinićka u Kozilima pod planinom Klekovačom. Tu je sve počelo i tu svi dolaze. Sam ambijent daje boju više na toj slici. Konji u perolakoj kategoriji vuku bukove klade do kubik i dvadeset, u lakoj do kubik i šezdeset, u srednjoj do kubik i osamdeset, a u teškoj dva kubika i preko“, rekao je Jakica.

(eTrafika)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Milojko Pantić!?!?!

23.05.2022 19:36

Hahahahaha! Neki dan se pojavio lik pod imenom Srećko Šojić... Karikatura od naroda smo...

ODGOVORITE
Name

T39842288

23.05.2022 20:05

Zakonom zabraniti mučenje životinja, nek zakače ti kreteni za sebe kladu pa nek vuku, šta im je životinja kriva

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

24.05.2022 04:23

Ispravan predlog.ovo je skrnavljenje zivotina.sta nam je kultura stidim se...

Name

Ducelja

23.05.2022 22:08

Duceljini konji odvukose najdalje ...

ODGOVORITE
Name

Sokolac

24.05.2022 05:16

Kod nas vise nema kubicnog trupca da zakace za takmicenje,moramo u Han Pijesak ici da kupimo

ODGOVORITE
Name

XxL

24.05.2022 06:05

Ja krkanluka na olimpijadi.

ODGOVORITE
Name

Srdic

24.05.2022 11:17

Veliki pozdrav za Jakicu, veeliko ljudstvo. Tekst sam procitao u dahu.

ODGOVORITE