Штрапарско надметање као Лига шампиона

„И овдје је ствар потпуно јасна: резултат није најбољи, али није ни најгори! Док се спремају нови коњи да вас подсјетим: петог јуна смо у Дринићу, а дванаестога код Владе Грубора! Видимо да се обављају посљедње припреме! А аута само пристижу и пристижу! Људи моји, да ли је могуће да ће нас бити оволико?“

Република Српска 23.05.2022 | 21:14
Штрапарско надметање као Лига шампиона

Ово је само дио водитељског репертоара Станислава Јакице без кога се не може замислити ниједна штрапаријада у Босни и Херцеговини, али ни у региону. Јакица неријетко и по седам-осам сати преноси штрапарска надметања и то као да преноси финале Лиге шампиона.

„Имамо сјајан преглед ситуације на терену. Ово је догађај за памћење. Ево га и Пиљуг! Стиже Пиљуг! Многи су мислили да неће доћи, али он је ту! Еееееј, чувај те коње, одоше у курузе! Љути ђемови су стављени и сад ћемо да видимо шта ови коњи могу! Ух, ово не ваља, ово није добро! Пукла је штрањга“, преноси Јакица који истовремено ради као новинар, сниматељ, водитељ и монтажер.

Међу штрапарима је од 2006. године. Тада је водио прву штрапаријаду која је одржана у Дринићу. У том периоду је радио као новинар на јавном сервису и позвали су га да буде водитељ на том необичном догађају.

„Тако сам почео. Нисам ништа знао о коњима. Био сам аматер. Али сам се за 16 година изградио и постао сам истински бренд ових дешавања. У години водим преко 55 оваквих или сличних манифестација. Радим у Србији, БиХ, Хрватској, Македонији и Словенији“, прича Јакица.

Познаје све штрапаре и сви штрапари познају њега. Каже да има фотографско памћење и да све штрапаре упамти након што их види први пут. Основао је и страницу посвећену штрапаријадама на Фејсбуку коју прати 120.000 људи.

„Преносим као Милојко Пантић. Дајем се максимално. Драго ми је кад побиједе нови и млади, јер значи да ће ово да живи. Ја сам, у неку руку, трећи кочијаш. Постоје два кочијаша на стази која гоне коње, а ја сам трећи. Нисам никад био кочијаш, али сам се возио на колима, кочијама и фијакерима“, казао је Јакица.

Највећа штрапаријада се одржава у Жарковцу поред Руме. Њу посјети 15.000 људи. Одржава се 21. августа, а организује је Удружење „Вранац“ којег чине избјеглице из БиХ. Србија је, сматра Јакица, лидер у региону по организационим способностима.

На штрапаријадама и зборовима буде свега, па и туча. Али, каже Јакица, све се угаси на вријеме. Посљедњих година организатори штрапаријада ангажују и обезбјеђење, па се сви инциденти брзо завршавају.

„Најдража штрапаријада је она дринићка у Козилима под планином Клековачом. Ту је све почело и ту сви долазе. Сам амбијент даје боју више на тој слици. Коњи у перолакој категорији вуку букове кладе до кубик и двадесет, у лакој до кубик и шездесет, у средњој до кубик и осамдесет, а у тешкој два кубика и преко“, рекао је Јакица.

(еТрафика)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Милојко Пантић!?!?!

23.05.2022 19:36

Хахахахаха! Неки дан се појавио лик под именом Срећко Шојић... Карикатура од народа смо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

23.05.2022 20:05

Законом забранити мучење животиња, нек закаче ти кретени за себе кладу па нек вуку, шта им је животиња крива

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

24.05.2022 04:23

Исправан предлог.ово је скрнављење зивотина.ста нам је култура стидим се...

Name

Дуцеља

23.05.2022 22:08

Дуцељини коњи одвукосе најдаље ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

24.05.2022 05:16

Код нас висе нема кубицног трупца да закаце за такмицење,морамо у Хан Пијесак ици да купимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

XxЛ

24.05.2022 06:05

Ја крканлука на олимпијади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдиц

24.05.2022 11:17

Велики поздрав за Јакицу, веелико људство. Текст сам процитао у даху.

ОДГОВОРИТЕ