Vlada po hitnom postupku povećava limit IRB kredita

Vlada Republike Srpske uputila je po hitnom postupku u skupštinsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje RS kojim se značajno povećava procenat sredstava Fonda koji Investiciono-razvojna banka (IRB) može odobriti kroz kredit jednom korisniku.

Republika Srpska 23.05.2022 | 21:19
Vlada po hitnom postupku povećava limit IRB kredita

Predloženim izmjenama procenat sredstava Fonda koji IRB može uložiti kod jednog korisnika kredita ili emitenta hartije od vrijednosti, uključujući i s njim povezana lica, povećava se sa 10 odsto do najviše 30 odsto tih sredstava.

Ovakav potez u Vladi Srpske opravdavaju potrebom „intenzivnije podrške preduzećima u RS za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata“.

„Imajući u vidu u opredijeljenost Republike Srpske i privrednih društava iz RS za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata, a usljed inflacije i negativnih međunarodnih dešavanja koja utiču na enorman rast cijena energenata i sirovina koje služe za njihovu realizaciju, predlažemo usvajanje ovog zakona po hitnom postupku“, navodi se u obrazloženju prijedloga.

Na ovaj način, dodaju, osiguraće se dodatna finansijska podrška realizaciji razvojnih projekata preduzeća putem kreditnih plasmana, ulaganja u hartije od vrijednosti i izdavanja garancija.

Među najvećim investicionim projektima u RS za koje se već duže vrijeme traže izvori finansiranja su oni u energetskom sektoru, poput hidroelektrana „Dabar“ i „Bistrica“.

Krajem prošle godine Vlada RS je potpisala sa Kinezima ugovor o finansiranju i izgradnji hidroelektrane „Dabar“ težak 190 miliona dolara.

Prema ugovoru, hidroelektranu će graditi kineska kompanija „China Energy Gezhouba Group“, a kreditiraće je kineska državna banka „Eksim“, na osnovu garancija Republike Srpske.

Međutim, kako je ukupna vrijednost HE „Dabar“ procijenjena na oko 660 miliona KM i znatno je veća od zaduženja kod kineske banke, može se očekivati i novi kredit kod domaćih banaka, a što je i sama Vlada RS priznala kada je krajem prošle godine od Narodne supštine RS tražila saglasnost za povećanje iznosa garancija koje može izdati u toj godini za čak 250 miliona KM.

„Za finansiranje izgradnje HE „Dabar“ biće potrebno izdati garanciju i za kreditno zaduženje na domaćem tržištu u iznosu od 78,2 miliona КM“, navela je Vlada u Odluci koju je tada uputila NSRS, a koju su poslanici prihvatili.

(Capital)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

IRB-paljevina

23.05.2022 22:22

Idemo dalje!

ODGOVORITE
Name

Aaaa

24.05.2022 02:31

Boze sacuvaj sta rade od drzave

Name

MUPetShou

24.05.2022 05:59

Malo su nam cekovi garavi, ali je vazan potpis!

Name

Prijedorcanin M.

24.05.2022 06:15

Nista ne vjerujem sto se irb tice.ovo hitno je treba neko od tajkuna da dobije veliku lovu.vlada je izgubila povjerenje kod gradjana sta sledece gori...

ODGOVORITE
Name

055

24.05.2022 07:22

Sve poskupilo,da se djeca ne drogorajz!

ODGOVORITE
Name

OPET???

24.05.2022 07:53

Najbolje bi bilo,da RS-u preimenuje te u KREDIT ENTITET,A MOŽE I KRIMINAL ENTITET. Uspavani narode,ima li mozga u ovoj PROKLETOJ AVLIJI,ili su sve sami klimoglavci?!Aplaudiramo svom krahu,poniženi i uvrijeđeni,ubijeđeni da živimo dobro!!!Pa,hajde da ozvaničimo to naše robovlasničko društvo,u skladu sa stvarnim stanjem,čemu iluzije!!!

ODGOVORITE