Stari Brod: Obilježeno 80 godina od stravičnog zločina nad Srbima

Parastosom i polaganjem ruža u Drinu u Starom Brodu kod Višegrada obilježena je 80 godišnjica od ustaškog zločina u martu i aprilu 1942.godine kada su ustaške legije u tom selu  pobile i u Drinu bacile 6.000 srpske nejači.

Republika Srpska 28.05.2022 | 19:15
Stari Brod: Obilježeno 80 godina od stravičnog zločina nad Srbima

Milorad Ćebić je imao 13 godina kad je preživio pokolj u Starom Brodu tako što je njegov otac platio njemačkim vojnicima da porodicu preveze čamcem  preko Drine odakle je s druge obale gledao ustaško divljanje nad golorukim narodom. Danas su njegove emocije pomiješane.

„Srce mi je na ovom mjestu tužno a ujedno i veselo. Teške uspomene me vezuju za ove obale  gdje su  stradali mnogi iz moje rodbine i to nanajstrašniji mogući način. A srećan sam kad vidim ovolike ljude u Starom Brodu gdje se za vladavine komunista nije smjelo pomenuti šta se ovdje dogodilo  a kamoli da kažeš da su ustaše ovdje zaklale 6.000 Srba uglavnom žena i djece", rekao je Ćebić.

Oni koji brinu o muzeju žrtvama sa Starog Broda, Miloševića i sela sokolačke, rogatičke i drugih opština koje su ustaše pobile instalirale su sistem tako da se klikom na računaru mogu dobiti podacii i ubijenim  po imenima, selima i starosnom dobi.

„ Frapantan je podatak da je samo djece do godinuu dana starosti  ubijeno na zvjerski način u Starom Brodu 124, 408 od dvije do pet godina i od pet do 14 godina 941 dijete što je ukupno 1.470 djece", rekao je sveštenik Dragan Vukotić koji je bio nosilac svih radova na izgradnji Spomen-kompleksa na obali Drine.

O zločinu u Starom Brodu komunističke vlasti su ćutale punih 50 godina.

„Onaj sistem bivše Jugoslavije je nastojao da ove događaje stavi u zaborav zbog lažnog bratstva i jedinstva o čemu svjedoči rasprad Jugoslavije i ratovi na ovim prostorima. Vlasti su pokušale da sakriju srpske žrtve i vrlo često su ih izjednačavali i zlikovca i žrtvu", rekao je ministar rada i boračko invalidske zaštine Duško Milunović.

Spomen- kompleks posvećen pobijenim srpskim civilima sadržu kapelu, veliki krst  i muzej a nedavno je otvoren i put od Višegrada  do ovog mjesta koje posjećuje veliki broj građana.

(BN/R.Tasić)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bora sindikalac

28.05.2022 18:09

Milunović priča o komunizmu. Kako te nije stid, sad si se setio i obradatio. Zašto ne pozvaste prve donatore i momke koji podigoše prvi kamen na tom spomen obilježju stradalnika..

ODGOVORITE
Name

Паук

28.05.2022 20:25

Бог душу да им опрости и нек почивају у миру, а злочинци у пакао.Шта је ово него геноцид, убијати редом ништа друго него геноцид.Недозволимо да се икад понови убијање српске нејачи.

ODGOVORITE
Name

SRĐAN

28.05.2022 23:23

Милуновић је исти као и Додик. Били заклети комунисти и гребаторски партијски секретари. Да би данас пљували по комунизму и представљали се као наводно велики Срби и заштитнци српства. У складу са (новом) народном клетвом- Не дао ти Бог да те Милуновић и Додик бране и спашавају од усташа. Горе би прошао и од страдалих у Броду на Дрини и - Францетићевих кољача срспког народа.

ODGOVORITE