Стари Брод: Обиљежено 80 година од стравичног злочина над Србима

Парастосом и полагањем ружа у Дрину у Старом Броду код Вишеграда обиљежена је 80 годишњица од усташког злочина у марту и априлу 1942.године када су усташке легије у том селу  побиле и у Дрину бациле 6.000 српске нејачи.

Република Српска 28.05.2022 | 19:15
Стари Брод: Обиљежено 80 година од стравичног злочина над Србима

Милорад Ћебић је имао 13 година кад је преживио покољ у Старом Броду тако што је његов отац платио њемачким војницима да породицу превезе чамцем  преко Дрине одакле је с друге обале гледао усташко дивљање над голоруким народом. Данас су његове емоције помијешане.

„Срце ми је на овом мјесту тужно а уједно и весело. Тешке успомене ме везују за ове обале  гдје су  страдали многи из моје родбине и то нанајстрашнији могући начин. А срећан сам кад видим оволике људе у Старом Броду гдје се за владавине комуниста није смјело поменути шта се овдје догодило  а камоли да кажеш да су усташе овдје заклале 6.000 Срба углавном жена и дјеце", рекао је Ћебић.

Они који брину о музеју жртвама са Старог Брода, Милошевића и села соколачке, рогатичке и других општина које су усташе побиле инсталирале су систем тако да се кликом на рачунару могу добити подации и убијеним  по именима, селима и старосном доби.

„ Фрапантан је податак да је само дјеце до годинуу дана старости  убијено на звјерски начин у Старом Броду 124, 408 од двије до пет година и од пет до 14 година 941 дијете што је укупно 1.470 дјеце", рекао је свештеник Драган Вукотић који је био носилац свих радова на изградњи Спомен-комплекса на обали Дрине.

О злочину у Старом Броду комунистичке власти су ћутале пуних 50 година.

„Онај систем бивше Југославије је настојао да ове догађаје стави у заборав због лажног братства и јединства о чему свједочи распрад Југославије и ратови на овим просторима. Власти су покушале да сакрију српске жртве и врло често су их изједначавали и зликовца и жртву", рекао је министар рада и борачко инвалидске заштине Душко Милуновић.

Спомен- комплекс посвећен побијеним српским цивилима садржу капелу, велики крст  и музеј а недавно је отворен и пут од Вишеграда  до овог мјеста које посјећује велики број грађана.

(БН/Р.Тасић)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бора синдикалац

28.05.2022 18:09

Милуновић прича о комунизму. Како те није стид, сад си се сетио и обрадатио. Зашто не позвасте прве донаторе и момке који подигоше први камен на том спомен обиљежју страдалника..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паук

28.05.2022 20:25

Бог душу да им опрости и нек почивају у миру, а злочинци у пакао.Шта је ово него геноцид, убијати редом ништа друго него геноцид.Недозволимо да се икад понови убијање српске нејачи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРЂАН

28.05.2022 23:23

Милуновић је исти као и Додик. Били заклети комунисти и гребаторски партијски секретари. Да би данас пљували по комунизму и представљали се као наводно велики Срби и заштитнци српства. У складу са (новом) народном клетвом- Не дао ти Бог да те Милуновић и Додик бране и спашавају од усташа. Горе би прошао и од страдалих у Броду на Дрини и - Францетићевих кољача срспког народа.

ОДГОВОРИТЕ