Protest mještana Drinskog zbog štete na putu

Grupa građana sela Mjesne zajednice Drinskog kod Višegrada na mirnom protestu izrazili su nezadovoljstvo zbog toga što teški kamioni sa prikolicama, sa više tereta od propisanog, uništavaju makadamski i asfaltni put koji im život znači.

Republika Srpska 04.07.2022 | 14:20
Protest mještana Drinskog zbog štete na putu

„Popravljali smo put prije tri godine, dio asfaltirali a vidite u kakvom je sad stanju. Natovare prikolicu bukovine i put strada. Ovdje neće  niko da izađe iz vlasti i vidi ovo pa ni načelnik opštine, „ kaže mještanin Drinask aRamo Omerbašić.

Za Ljuba Teševića put Višegrad – Drinsko je jedini prilaz kući a asfalt se provaljuje a makadamom ni traktori ne mogu ići.

"Put je doveden u takvo stanje da je njim rizično ići putničkim automobilom. Tražili smo pomoć od opštine, tražžili pomoć, saslušali su nas , obećali i od toga ništa", dodaje Tešević.

Njegov rođak Radiša Tešević za štette na putu optužuje šumska gazdinstva Rudog i Višegrada.

"Problem je što se ne poštuje propisa prevoza i težine po  jednoj osovini. Kamioni sa prikolicama se pretovare i eto ti štete na putu", kaže Tešević. 

Mještani za to optužuju opštinu Višegrad što ne vodi računa o lokalnim putevima i zamjeraju šumskim gazdinstvima Rudog i Višegrada što pretovaraju kamione oblovinom od čije težine puca alsfalt i lomi se makadam.

U Šumskom gazdinstvu Višegrad tvrde da njihovi kamioni voze propisanu težinu ali da tim putem prevoze oblovinu i prevozna sredstva iz Šumskog gazdinstva iz Rudog.

Direktor višegradskog šumskog gazdinstva „Panos“ Milisav Savić  kaže da po Zakonu o šumama ova firma od svakog otpremljenog kubnog metra oblovine izdvaja za opštinu 10 odsto sredstava pa je tako   za dva mjeseca prošle i pet mjeseci ove godine uplaćeno u budžet ove loklane zajednice 120.000 KM.

"Ta sredstva su namjenjena za opravku seoskih puteva posebno onih gdje se vrši eksploatacija šume. Pored toga naše preduzeće je u rekonstrukciju mosta na kruševičkom potoku u ovom mjestu uložilo 10.000 KM spostvenih sredstava", dodao je Savić.

(BN Foto: BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar