Протест мјештана Дринског због штете на путу

Група грађана села Мјесне заједнице Дринског код Вишеграда на мирном протесту изразили су незадовољство због тога што тешки камиони са приколицама, са више терета од прописаног, уништавају макадамски и асфалтни пут који им живот значи.

Република Српска 04.07.2022 | 14:20
Протест мјештана Дринског због штете на путу

„Поправљали смо пут прије три године, дио асфалтирали а видите у каквом је сад стању. Натоваре приколицу буковине и пут страда. Овдје неће  нико да изађе из власти и види ово па ни начелник општине, „ каже мјештанин Дринаск аРамо Омербашић.

За Љуба Тешевића пут Вишеград – Дринско је једини прилаз кући а асфалт се проваљује а макадамом ни трактори не могу ићи.

"Пут је доведен у такво стање да је њим ризично ићи путничким аутомобилом. Тражили смо помоћ од општине, тражжили помоћ, саслушали су нас , обећали и од тога ништа", додаје Тешевић.

Његов рођак Радиша Тешевић за штетте на путу оптужује шумска газдинства Рудог и Вишеграда.

"Проблем је што се не поштује прописа превоза и тежине по  једној осовини. Камиони са приколицама се претоваре и ето ти штете на путу", каже Тешевић. 

Мјештани за то оптужују општину Вишеград што не води рачуна о локалним путевима и замјерају шумским газдинствима Рудог и Вишеграда што претоварају камионе обловином од чије тежине пуца алсфалт и ломи се макадам.

У Шумском газдинству Вишеград тврде да њихови камиони возе прописану тежину али да тим путем превозе обловину и превозна средства из Шумског газдинства из Рудог.

Директор вишеградског шумског газдинства „Панос“ Милисав Савић  каже да по Закону о шумама ова фирма од сваког отпремљеног кубног метра обловине издваја за општину 10 одсто средстава па је тако   за два мјесеца прошле и пет мјесеци ове године уплаћено у буџет ове локлане заједнице 120.000 КМ.

"Та средства су намјењена за оправку сеоских путева посебно оних гдје се врши експлоатација шуме. Поред тога наше предузеће је у реконструкцију моста на крушевичком потоку у овом мјесту уложило 10.000 КМ споствених средстава", додао је Савић.

(БН Фото: БН)

Коментари / 0

Оставите коментар