Prenos duga "Alumine" može da odobri samo NSRS

Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS-a pozvala je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Republike Srpske, Radovana Viškovića da se oglase povodom kupovine potraživanja Fabrike glinice "Birač" od strane preduzeća "Pavgord".

Republika Srpska 05.08.2022 | 16:05
Prenos duga "Alumine" može da odobri samo NSRS

Pandurević tvrdi da su joj izvori iz Vlade Republike Srpske javili da je “Pavgord” uplatio Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi Srpske polovinu novca od 42 miliona КM za kupovinu potraživanja od FG Birač.

Dodaje da njeni izvori još otkrivaju da je Poreska uprava Republike Srpske potpisala ugovor sa “Pavgordom” još prije 180-te sjednice Vlade RS o prodaji potraživanja “Pavgordu”.

Pandurevićeva je pozvala direktora Poreske uprave Republike Srpske, Gorana Maričića i ministarku finansija RS, Zoru Vidović da objave ugovore sa “Pavgordom” o prenosu potraživanja.

"Tražimo od direktora Fonda PIO, FZO, Voda Srpske i Elektro-Bijeljine da kažu da li su i oni potpisali ugovore i ako jesu da ih objave. Tražimo od pravobranioca RS, Milimira Govedarice da objavi svoje mišljenje na osnovu kojeg je potpisan ugovor o prenosu potraživanja na “Pavgord”. Tražimo od Milorada Dodika i Radovana Viškovića da konačno guknu i prestanu se praviti mrtvi u slučaju pljačke “Alumine”, poslednjeg resursa u zvorničkoj regiji", napisala je Pandurevićeva na svom Fejsbuk profilu.

On poziva i Tužilaštvo BiH da kaže da li postupaju po prijavama vezano za nezakonito ustupanje potraživanja i prodaje “Alumine” i da donesu privremenu mjeru zabrane raspolaganja garancijom, depozitom i prodajom potraživanja.

Prema njenim riječima pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica nije se mogao saglasiti sa ugovorima kojima država ustupa poreze i doprinose jer je to nezakonito i do sada nezabilježeno u svijetu.

Porezi su, kako kaže, primarni budžetski prihod i Poreska uprava RS je ovlašćena da za račun državnog budžeta vrši naplatu ovih potraživanja.

"Poreska uprava RS nema ovlašćenja da naplatu prenese na nekog “Pavgorda”, posebno jer on nije imalac javnih ovlašćenja. Zakon o obligacionim odnosima, njegov član 436. zabranjuje prenos potraživanja koje se po svojoj prirodi protivi prenošenju na drugog, a to su porezi, doprinosi i druga davanja. Takav prenos potraživanja ne može odobriti ni pravobranilac, niti ugovr smiju potpisati direktori preduzeća", pojasnila je.

Takav prenos potraživanja, eventualno, može jedino odobriti Narodna skupština RS kao zakonodavac, dodala je.

Pandurevićeva naglašava da preduzeće vrijedno preko 500 miliona, čiji će izvoz ove godine biti veći od 200 miliona evra, na krajnje netransparentan i nezakonit način, prepušta se za 42 miliona КM firmi koja nema nikakvog iskustva u vrsti poslova kojima se bavi “Alumina” i koje iza sebe ima opustošena semberska preduzeća.

"Postoje firme, kao što je “Alumina” koje ni za milijardu ne smijete prodati onima koji nisu dokazani u tom poslu. Odgovorne vlade, svakako, dva mjeseca pred izbore ne prodaju strateške resurse. To rade samo korumpirane vlade latinoameričkih država koje gledaju da pokupe pare i bježe što dalje iz zemlje. Iz “Alumine” se itekako ima šta pokupiti. U ovom momentu oni imaju 50-60 miliona КM zaliha i još toliko nenaplaćenih, a naplativih, potraživanja", zaključila je.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Sima

05.08.2022 14:56

Samo hapsiti bagru

ODGOVORITE
Name

Bogdan

05.08.2022 14:58

Gdje je opozicija jedino Aleksandra se oglašaca,sta je svi ste uzeli pare

ODGOVORITE
Name

Zvornik

05.08.2022 15:31

Samo BN, Vukana i Aleksandru nisu kupili. Kapa dole, zaustavite bagru

Name

Sagitarius

05.08.2022 15:15

Najzad se u ovu " transakciju" ukljućila i SIPA, pa ćemo uskoro imati valjda nekakav epilog, a latinoameričke "kartel" vlade su mala maca za vladu RS!!

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

05.08.2022 15:53

Opozicija u Zvorniku spava, nema je već godinama. Dragomir Vasić se sakrio. Izađi i podrži, radnike Birača. Izaći ćeš u Oktobru da traži glas, e neće da može Šojiću. Šuruješ godinama sa Zoranom. Moi svi glasovi idu, za Jelenu, Mirka, Aleksandru i Vukanov pokret.Nemaš glasova ni u Brnjicu, Ekonomiji. Čestitam kako si srozao stranku, SRAMOTA!!!

ODGOVORITE
Name

Milan

05.08.2022 17:28

Za Jelenu, Mirka, Vukana i Aleksandru je i Kostadin Vasić mila majka a Dragomir Vasić je sunce sa neba jer ti nemaš pojma koja su stoka ovi koje ti hvališ.

Name

Re Milan

05.08.2022 18:39

E,bas si stoka. Drzi se ti majkicke.

Name

Lunar

05.08.2022 16:08

Ma oružje u ruke i bagru rastjerati i sve im oduzeti. Vrijeme je

ODGOVORITE
Name

Milan

05.08.2022 17:33

Pošto si velika junačina ali samo na tastaturi idi uzmi ti oružje u ruke i rastjeruj i nemoj nagovarati druge.

Name

Karakaj

05.08.2022 17:30

Sramota je sta rade nakupci i lopuze ali je jos veca sramota sto debelog i druge lopuze birate godinama Sramno je sto rukovodstvo Alumine deset godina nije izaslo iz stecaja, a tolike pare se obrcu Oni su i doveli do ovog statusa, a sebe bogate i ljude oko sebe

ODGOVORITE
Name

Василије

05.08.2022 17:39

Ради се о фирми и криминалној организацији која се бави недозвољеном трговином.

ODGOVORITE