Пренос дуга "Алумине" може да одобри само НСРС

Александра Пандуревић, члан Главног одбора СДС-а позвала је члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и премијера Републике Српске, Радована Вишковића да се огласе поводом куповине потраживања Фабрике глинице "Бирач" од стране предузећа "Павгорд".

Република Српска 05.08.2022 | 16:05
Пренос дуга "Алумине" може да одобри само НСРС

Пандуревић тврди да су јој извори из Владе Републике Српске јавили да је “Павгорд” уплатио Министарству финансија и Пореској управи Српске половину новца од 42 милиона КМ за куповину потраживања од ФГ Бирач.

Додаје да њени извори још откривају да је Пореска управа Републике Српске потписала уговор са “Павгордом” још прије 180-те сједнице Владе РС о продаји потраживања “Павгорду”.

Пандуревићева је позвала директора Пореске управе Републике Српске, Горана Маричића и министарку финансија РС, Зору Видовић да објаве уговоре са “Павгордом” о преносу потраживања.

"Тражимо од директора Фонда ПИО, ФЗО, Вода Српске и Електро-Бијељине да кажу да ли су и они потписали уговоре и ако јесу да их објаве. Тражимо од правобраниоца РС, Милимира Говедарице да објави своје мишљење на основу којег је потписан уговор о преносу потраживања на “Павгорд”. Тражимо од Милорада Додика и Радована Вишковића да коначно гукну и престану се правити мртви у случају пљачке “Алумине”, последњег ресурса у зворничкој регији", написала је Пандуревићева на свом Фејсбук профилу.

Он позива и Тужилаштво БиХ да каже да ли поступају по пријавама везано за незаконито уступање потраживања и продаје “Алумине” и да донесу привремену мјеру забране располагања гаранцијом, депозитом и продајом потраживања.

Према њеним ријечима правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица није се могао сагласити са уговорима којима држава уступа порезе и доприносе јер је то незаконито и до сада незабиљежено у свијету.

Порези су, како каже, примарни буџетски приход и Пореска управа РС је овлашћена да за рачун државног буџета врши наплату ових потраживања.

"Пореска управа РС нема овлашћења да наплату пренесе на неког “Павгорда”, посебно јер он није ималац јавних овлашћења. Закон о облигационим односима, његов члан 436. забрањује пренос потраживања које се по својој природи противи преношењу на другог, а то су порези, доприноси и друга давања. Такав пренос потраживања не може одобрити ни правобранилац, нити уговр смију потписати директори предузећа", појаснила је.

Такав пренос потраживања, евентуално, може једино одобрити Народна скупштина РС као законодавац, додала је.

Пандуревићева наглашава да предузеће вриједно преко 500 милиона, чији ће извоз ове године бити већи од 200 милиона евра, на крајње нетранспарентан и незаконит начин, препушта се за 42 милиона КМ фирми која нема никаквог искуства у врсти послова којима се бави “Алумина” и које иза себе има опустошена семберска предузећа.

"Постоје фирме, као што је “Алумина” које ни за милијарду не смијете продати онима који нису доказани у том послу. Одговорне владе, свакако, два мјесеца пред изборе не продају стратешке ресурсе. То раде само корумпиране владе латиноамеричких држава које гледају да покупе паре и бјеже што даље из земље. Из “Алумине” се итекако има шта покупити. У овом моменту они имају 50-60 милиона КМ залиха и још толико ненаплаћених, а наплативих, потраживања", закључила је.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Сима

05.08.2022 14:56

Само хапсити багру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан

05.08.2022 14:58

Гдје је опозиција једино Александра се оглашаца,ста је сви сте узели паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

05.08.2022 15:31

Само БН, Вукана и Александру нису купили. Капа доле, зауставите багру

Name

Сагитариус

05.08.2022 15:15

Најзад се у ову " трансакцију" укљућила и СИПА, па ћемо ускоро имати ваљда некакав епилог, а латиноамеричке "картел" владе су мала маца за владу РС!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

05.08.2022 15:53

Опозиција у Зворнику спава, нема је већ годинама. Драгомир Васић се сакрио. Изађи и подржи, раднике Бирача. Изаћи ћеш у Октобру да тражи глас, е неће да може Шојићу. Шурујеш годинама са Зораном. Мои сви гласови иду, за Јелену, Мирка, Александру и Вуканов покрет.Немаш гласова ни у Брњицу, Економији. Честитам како си срозао странку, СРАМОТА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.08.2022 17:28

За Јелену, Мирка, Вукана и Александру је и Костадин Васић мила мајка а Драгомир Васић је сунце са неба јер ти немаш појма која су стока ови које ти хвалиш.

Name

Ре Милан

05.08.2022 18:39

Е,бас си стока. Дрзи се ти мајкицке.

Name

Лунар

05.08.2022 16:08

Ма оружје у руке и багру растјерати и све им одузети. Вријеме је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.08.2022 17:33

Пошто си велика јуначина али само на тастатури иди узми ти оружје у руке и растјеруј и немој наговарати друге.

Name

Каракај

05.08.2022 17:30

Срамота је ста раде накупци и лопузе али је јос веца срамота сто дебелог и друге лопузе бирате годинама Срамно је сто руководство Алумине десет година није изасло из стецаја, а толике паре се обрцу Они су и довели до овог статуса, а себе богате и људе око себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

05.08.2022 17:39

Ради се о фирми и криминалној организацији која се бави недозвољеном трговином.

ОДГОВОРИТЕ