Ko pita partije gdje potroše milion iz budžeta?

Iako je propisano, u ovom trenutku niko ne kontroliše kako političke partije u parlamentu BiH troše novac koji im se dodijeli iz budžeta, a radi se o milion maraka godišnje.

Bosna i Hercegovina 08.08.2022 | 08:47
Ko pita partije gdje potroše milion iz budžeta?

Naime, Odlukom o raspodjeli finansijskih sredstava za finansiranje političkih stranaka iz budžeta institucija BiH iz 2013. godine, definisano je da kontrolu namjenskog korištenja sredstava vrši Jedinica za internu reviziju parlamenta BiH koja to nikada nije u radila.

Sa druge strane, u samoj Jedinici za internu reviziju za "Nezavisne novine" su rekli da je ta odluka iz 2013. godine suprotna zakonu te da posao interne revizije nije da kontroliše utrošak tih sredstava.

"Zakonom o internoj reviziji jasno je propisano šta možemo, a šta ne možemo raditi. Revizija nije kontrola i ta odluka iz 2013. godine nije u skladu sa zakonom", rekao je za "Nezavisne novine" Nedžad Goletić, rukovodilac Jedinice za internu reviziju parlamenta BiH.

Istom odlukom kojom je propisano ko kontroliše namjenski utrošak sredstava predviđeno je i da svi klubovi poslanika u saradnji sa sektorom za finansije urade projekciju raspodjele sredstava po potrebama za određene vrste troškova, međutim, kako su naveli revizori Kancelarije za reviziju institucija BiH, ni te projekcije, kao ni plan trošnje sredstava, nisu urađene.

Inače, za finansiranje političkih partija iz budžeta BiH u 2021. godini izdvojeno je 950.000 KM, a najviše novca dobila je SDA i to 117.143 KM, zatim SNSD, koji je dobio 100.714 KM, a odmah iza njih su SDS i PDP, koji su dobili 97.500 KM, dok ih slijedi HDZ, kojem je isplaćeno 83.929 KM itd.

Osim za rad kluba, novac iz budžeta direktno liježe i na transakcijske račune političkih partija s tim da je na kontu izdataka poslanika za rad u izbornim jedinicama evidentiran saldo od 116.711 KM.

"Za ove dvije bilansne pozicije rashoda internim procedurama Parlamentarne skupštine nije propisana obaveza dostavljanja dokumentacije kojom bi se potvrdilo namjensko korištenje sredstava", piše u revizorskom izvještaju parlamenta BiH.

Inače, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih partija, Centralna izborna komisija BiH pregleda i kontroliše finansijske izvještaje koje podnesu političke partije i obavlja reviziju finansiranja političkih stranaka. Političke stranke dužne su svake godine CIK-u podnijeti finansijske izvještaje koje sadrži informaciju na koji način su uprihodovana i utrošena novčana sredstva za rad stranke. Stranke su izvještaj dužne poslati do 31. marta naredne godine, a osim toga, stranka koja učestvuje na izborima dužna je podnijeti postizborni finansijskih izvještaj u roku od 30 dana od potvrđivanja rezultata izbora.

Osim iz budžeta Bosne i Hercegovine, odakle partije dobiju oko milion KM godišnje, veći dio novca dobiju sa nižih nivoa vlasti. Ako je suditi po izvještajima Centralne izborne komisije, partije godišnje iz budžeta sa raznih nivoa vlasti povuku između 18 i 20 miliona KM, a od članarina malo manje od dva miliona KM.

(Nezavisne/ foto: Parlament BiH/ Anadolu Agency)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Tatar

08.08.2022 09:38

Trebao bi ih pitati zakon ali pošto su oni iznad zakona ta stavka izostaje preostaje samo narod da ih to pita.Ali narod je totalno dezorentisan izbunjen.Svi mu svašta obećavaju a narod prevaren i slagan bezbroj puta kome verovati svi imaju svoju neku filozofiju koja kad se prezentuje izgleda tako dobro i lepo zvuči tako da je jako teško povjerovati da to može biti tako nakon ovoga stvarnog pakla

ODGOVORITE
Name

😡

08.08.2022 09:44

DUSANOV ZAKONIK

ODGOVORITE
Name

Ovo nije država

08.08.2022 10:51

Ako političke partije mogu da rade šta im padne na pamet,one su veća šteta za ovaj narod,i treba ih ukinuti.Njihove prazne priče ničemu ne služe,jedino političarima koji se enormno bogate na račun naroda.Pored milionskih iznosa za koje nikom ne polažu račune,ne isplaćuju ni biračkim odborima,ni posmatračima za njihov rad na dan izbora. Nekima,nekada,kad im se prohtije,a većini,nikada.Institucije ne rade svoj posao,i tumače zakone u svoju korist,što u prevodiu znači bezakonje!Zbog toga su i nametnuli glasanje svake dvije godine,umjesto da i opšti,i lokalni izbori budu zajedno.Narode,probudimo se,krajnje je vrijeme,inače ćemo biti uništeni.Nisu nam potrebne tolike stranke,koje ne pokazuju nikakav rezultat.Što više stranaka,nama je sve gore.Zar nije krajnje vrijeme da zaustavimo ovaj haos?!?!?!

ODGOVORITE
Name

Ama

08.08.2022 10:55

Narod je rastjeran razbijen partijama pokraden prevaren razbijeno biracko tijelo u srz samo paraziti partijski podobni tj glasacka masinerijaa hara iznad zakona!!! Pune onstitucije natrpane javna preduzeca od mjesne zajednice do vrha umrezeni! U hobotnicu!!

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

08.08.2022 12:32

Zašto narod da plaća političke stranke.neka žive od članarine i donacije ko im dodjeli.narod im plaća pos.prostor i luksuzni namještaj i sekretarice,reprezentaciju koju treba ukinuti itd.