Ко пита партије гдје потроше милион из буџета?

Иако је прописано, у овом тренутку нико не контролише како политичке партије у парламенту БиХ троше новац који им се додијели из буџета, а ради се о милион марака годишње.

Босна и Херцеговина 08.08.2022 | 08:47
Ко пита партије гдје потроше милион из буџета?

Наиме, Одлуком о расподјели финансијских средстава за финансирање политичких странака из буџета институција БиХ из 2013. године, дефинисано је да контролу намјенског кориштења средстава врши Јединица за интерну ревизију парламента БиХ која то никада није у радила.

Са друге стране, у самој Јединици за интерну ревизију за "Независне новине" су рекли да је та одлука из 2013. године супротна закону те да посао интерне ревизије није да контролише утрошак тих средстава.

"Законом о интерној ревизији јасно је прописано шта можемо, а шта не можемо радити. Ревизија није контрола и та одлука из 2013. године није у складу са законом", рекао је за "Независне новине" Неџад Голетић, руководилац Јединице за интерну ревизију парламента БиХ.

Истом одлуком којом је прописано ко контролише намјенски утрошак средстава предвиђено је и да сви клубови посланика у сарадњи са сектором за финансије ураде пројекцију расподјеле средстава по потребама за одређене врсте трошкова, међутим, како су навели ревизори Канцеларије за ревизију институција БиХ, ни те пројекције, као ни план трошње средстава, нису урађене.

Иначе, за финансирање политичких партија из буџета БиХ у 2021. години издвојено је 950.000 КМ, а највише новца добила је СДА и то 117.143 КМ, затим СНСД, који је добио 100.714 КМ, а одмах иза њих су СДС и ПДП, који су добили 97.500 КМ, док их слиједи ХДЗ, којем је исплаћено 83.929 КМ итд.

Осим за рад клуба, новац из буџета директно лијеже и на трансакцијске рачуне политичких партија с тим да је на конту издатака посланика за рад у изборним јединицама евидентиран салдо од 116.711 КМ.

"За ове двије билансне позиције расхода интерним процедурама Парламентарне скупштине није прописана обавеза достављања документације којом би се потврдило намјенско кориштење средстава", пише у ревизорском извјештају парламента БиХ.

Иначе, у складу са Законом о финансирању политичких партија, Централна изборна комисија БиХ прегледа и контролише финансијске извјештаје које поднесу политичке партије и обавља ревизију финансирања политичких странака. Политичке странке дужне су сваке године ЦИК-у поднијети финансијске извјештаје које садржи информацију на који начин су уприходована и утрошена новчана средства за рад странке. Странке су извјештај дужне послати до 31. марта наредне године, а осим тога, странка која учествује на изборима дужна је поднијети постизборни финансијских извјештај у року од 30 дана од потврђивања резултата избора.

Осим из буџета Босне и Херцеговине, одакле партије добију око милион КМ годишње, већи дио новца добију са нижих нивоа власти. Ако је судити по извјештајима Централне изборне комисије, партије годишње из буџета са разних нивоа власти повуку између 18 и 20 милиона КМ, а од чланарина мало мање од два милиона КМ.

(Независне/ фото: Парламент БиХ/ Анадолу Агенцy)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Татар

08.08.2022 07:38

Требао би их питати закон али пошто су они изнад закона та ставка изостаје преостаје само народ да их то пита.Али народ је тотално дезорентисан избуњен.Сви му свашта обећавају а народ преварен и слаган безброј пута коме веровати сви имају своју неку филозофију која кад се презентује изгледа тако добро и лепо звучи тако да је јако тешко повјеровати да то може бити тако након овога стварног пакла

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

08.08.2022 07:44

ДУСАНОВ ЗАКОНИК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово није држава

08.08.2022 08:51

Ако политичке партије могу да раде шта им падне на памет,оне су већа штета за овај народ,и треба их укинути.Њихове празне приче ничему не служе,једино политичарима који се енормно богате на рачун народа.Поред милионских износа за које ником не полажу рачуне,не исплаћују ни бирачким одборима,ни посматрачима за њихов рад на дан избора. Некима,некада,кад им се прохтије,а већини,никада.Институције не раде свој посао,и тумаче законе у своју корист,што у преводиу значи безакоње!Због тога су и наметнули гласање сваке двије године,умјесто да и општи,и локални избори буду заједно.Народе,пробудимо се,крајње је вријеме,иначе ћемо бити уништени.Нису нам потребне толике странке,које не показују никакав резултат.Што више странака,нама је све горе.Зар није крајње вријеме да зауставимо овај хаос?!?!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

08.08.2022 08:55

Народ је растјеран разбијен партијама покраден преварен разбијено бирацко тијело у срз само паразити партијски подобни тј гласацка масинеријаа хара изнад закона!!! Пуне онституције натрпане јавна предузеца од мјесне заједнице до врха умрезени! У хоботницу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

08.08.2022 10:32

Зашто народ да плаћа политичке странке.нека живе од чланарине и донације ко им додјели.народ им плаћа пос.простор и луксузни намјештај и секретарице,репрезентацију коју треба укинути итд.