Milioni KM u nekretninama: Koliko je BiH dobila od bivše SFRJ

Zemlje nasljednice bivše SFRJ do sada su podijelile dvije trećine imovine te države, a BiH su u toj raspodjeli pripali stanovi i rezidencije od Bolivije do Norveške, ali i milioni maraka od prodaje objekata koje niko nije htio da preuzme.

Bosna i Hercegovina 08.08.2022 | 11:08
Milioni KM u nekretninama: Koliko je BiH dobila od bivše SFRJ

 

Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici je usvojio informaciju koju je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora, u kojem je pravljen presjek stanja kada je riječ o implementaciji Sporazuma o pitanjima sukcesije, te njegovih sedam aneksa.

Podjela imovine je tema koja je dvije decenije na dnevnom redu zajedničkih komisija zemalja nastalih raspadom nekadašnje države, a u Ministarstvu finansija i trezora BiH ističu da je aneksom “B” uređena podjela diplomatsko-konzularne imovine prema geografskim regionima, a bivša SFRJ imala je 123 diplomatska i konzularna predstavništva. BiH, kako je definisano sporazumom, u svakoj od regija pripada 15 odsto vrijednosti imovine, a do sada je dobila objekte na 15 destinacija, piše Glas Srpske.

"BiH je u dosadašnjem procesu raspodjele, između ostalog, dobila ambasade u Londonu, Norveškoj, Kanadi, Keniji, Turskoj, rezidenciju u Austriji, stan u Italiji, kuću u Brazilu, dio objekta u Indiji i deset odsto participacije imovine u Boliviji", navedeno je u informaciji ministarstva uz naglasak da je ukupna vrijednost imovine procijenjena na 32,6 miliona dolara.

Aneksi koji čine sporazum o sukcesiji:

* A Pokretna i nepokretna imovina

* B Diplomatska i konzularna imovina

* C Finansijska potraživanja i dugovanja

* D Arhive

* E Penzije

* F Ostala prava, koristi i dugovanja

* G Privatno vlasništvo i stečena prava

BiH je, kada je u pitanju novac od prodaje, zaradila nekoliko miliona KM. Prodata je imovina u Ankari, Vašingtonu, Bonu i Tokiju, a nasljednice su se dogovorile već ranije o prodaji objekata DKP-a bivše SFRJ za koje nije zainteresovana nijedna država nasljednica.

U informaciji je istaknuto i da su nadležni otvorili diskusiju u vezi s dopunom aneksa “B” novootkrivenom imovinom te da je otpisan jedan broj nepokretnosti za koje je, nakon provjere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nisu bile u vlasništvu SFRJ.

"Te odluke su prve takve vrste u okviru Zajedničkog odbora, što predstavlja značajan pomak u odnosu na dosadašnji rad. Može se očekivati i rješavanje statusa svih preostalih objekata na identičan način",  piše u informaciji koja je dobila zeleno svjetlo Savjeta ministara.

U Savjetu ministara BiH za “Glas Srpske” je potvrđeno da je zadužen član Zajedničke komisije aneksa “A”, koji se odnosi na pokretnu i nepokretnu imovinu, da uputi zahtjev predstavnicima ostalih država nasljednica za sazivanje sastanka ove zajedničke komisije kako bi započeo njen rad.

"Implementacija aneksa “B”, koji se odnosi na diplomatsku i konzularnu imovinu, odvija se zadovoljavajućom dinamikom, te je istaknuta potreba da ovlašćeni predstavnik BiH u ovoj komisiji nastavi započete aktivnosti s ciljem konačne raspodjele DKP imovine bivše SFRJ",  rečeno je u Savjetu ministara uz naglasak da bi na narednom sastanku Zajedničkog odbora za sprovođenje aneksa “B” kao najznačajnije pitanje trebalo da bude raspodjela kompleksa bivše SFRJ u Moskvi.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH ranije je rečeno i da će sredstva dobijena nakon zajedničke prodaje objekata u Bernu i Njujorku, odnosno oko 15,5 miliona KM, biti usmjerena na kupovinu objekata za smještaj DKP-ova na lokacijama gdje ministarstvo izdvaja znatan iznos novca po osnovu zakupa, te gdje nema imovinu u svom vlasništvu.

(Glas Srpske/ foto: Mondo)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

MrziteljPDA

08.08.2022 09:14

Tito vas i mrtav hrani!

ODGOVORITE
Name

Milan

08.08.2022 16:29

Baš si budaletina, pa 90 posto tih stvari datira još iz vremena Kraljevine Jugoslavije kako imovina tako i potraživanja i rezerve.

Name

Mungos

08.08.2022 09:27

Zasto bih dzabe izdvaja pare za predstavnistva u svijetu kad smo protektorat. To je cisto bacanje para. Sad kad bi napravili reviziju sta su ta predstavnistva dobro ucinila to bi bila ostra nula. To je samo uhljebljavanje stranackih poltrona koji tamo primaju ogromne prihode i zive kao na visokoj nozi a do juce nosili priglavke. Pa ni troskovi za vojsku cisto bacanje para ali to je dobro ovim pliackasima uvijek neke nabavke pa puta deset.

ODGOVORITE
Name

lipi

08.08.2022 14:57

dobro bih inekako, ali RS, šta li oni traže ?

Name

SFRJ

08.08.2022 09:28

Nije SFRJ nista imala i valjala...hahaha? Sad najlosiji pioniri dijele tudu ostavstinu i glume uspesne.

ODGOVORITE
Name

SFRJ

08.08.2022 09:41

E moj druže Tito, još i nekretninama održavaš ovu bagru na vlasti, koja je dovela narod do kopanja po kontejnerima, samo prodaju, ništa ne grade, i nakon 30 godina od raspada SFRJ oni sa tvojim parama i parama radnog naroda kupuju glasački šljam od ljudi i uživaju u milionima,.

ODGOVORITE
Name

Upravo

08.08.2022 11:04

Ovaj Tito i jeste sve ovo danas prouzrokovao, komunisticka diktatura gdje god bila u svijetu, su ubile masu ljudi, ubile samoinicijativu pojedinca, otela im imovinu, pobile ih. Danas se svi iseljavaju iz ex komunistickih zemalja pravac Zapada, vec 30 godina od raspada istih, kod nas jos od 70tih, jer nema tih pojedinaca, privrednika, kao na Zapadu koji nisu imali komunizam. Narod samo ceka da drzava nesto ucini za njih, kao prije.

Name

Cak je

08.08.2022 12:48

I Kina presla na kapitalizam, privatna imovina, privreda. Niko bolje nezna upravljati firmom i fabrikom od vlasnika samog, drzava to nikada nije znala i nece. Njihov zadatak je da odredi granice sta se smije a sta ne, zakoni. To sto se oni nazivaju komunistima to je samo diktatura komn. partije. Ljudi, sad znate sta vam je za ciniti.

Name

UPRAVO, Re Vjerovatno

08.08.2022 12:49

Vjerovatno da si rođen osamdesetih ili devedesetih godina, jer nisi dovoljno upoznat sa komunizmom u bivšoj Jugoslaviji. Dok je u komunizmu bilo mnogo besplatnih usluga, danas plačete sve, od školstva, zdravstva i mnogo drugih usluga. Da bih saznao više moraš pitati one starije.

Name

Upravo*

08.08.2022 12:53

Očigledno da taj Tito nije dovoljno pobio pa se nakotio ovaj ološ koji danas pljačka ovaj napaćeni narod, i mrtav u grobu vam kriv Tito? Pa ja bi sada potpisao da živim u toj diktaturi gdje si bio miran i bez stresa za razliku od danas, najgore je to što oni koji nisu živjeli u tom sistemu pričaju kako je bilo ili su bili u tom sistemu pa danas pljačkaju a za vrijeme Tita to nisu mogli, pa im je zato taj sistem trn u oku, nisu se u Titovo vrijeme političari vozili u mercedesima i bili pod pratnjom policije i vojske kao danas, nego u fićekima i stojadinu, pogledajte ove danas, nema auta ispod 100 hiljada maraka a auta koliko i političara,. Jedino što Titu zamjeram je što nije osigurao svoju djecu za razliku od Dodika i Čovića i Izetbegovića koji su i praprapraunuče osigurali krađom i pljačkom,.

Name

Ti htio

08.08.2022 14:38

Sve dzabe, da ne placas nista, jel? Gotovan, jel, nista sa poduzetnik? Jes cuo da je yuga pocetkom 80-tih bankrotirala, 82.-83, pred olimpijadu? Odmah poslije njegove smrti. Uskoro se pojavili prvi koji su propagirali ugrozenost nas Srba u toj istoj yu, jedan doticni sloba prihvatiio se toga, te teorije, gradio karijeru na tome i poceo sa rasturanjem iste, Yu.

Name

Vesna

08.08.2022 09:44

To sto se zna...

ODGOVORITE
Name

Ukrajina na rasprodaji

08.08.2022 09:48

Milione uloziti u kupovimu ...

ODGOVORITE
Name

Nole

08.08.2022 09:57

Nije im trebalo dati nista.BiH se bespravno odvojila od SFRJ i zato joj nije trebalo dati nista.Danas,sutra,kad se RS odvoji od BiH,hoce li i nama BiH dati dio svoje imovine???

ODGOVORITE
Name

ime

08.08.2022 10:53

tebe je ocigledno sunce malo osnulo! odi pod hitno u debeli hlad i prvo malo ohladi mozak i onda malo se saberi jer ocigledno da nisi redovno uzimao tretman dok takve gluposti pises i sanjas san koji se nikad nece ostvariti !

Name

lipi

08.08.2022 16:06

de nas malo poguraj s tim "nepravnim" al pravno da razumijemo!

Name

A sta bi

08.08.2022 10:22

Sa austrougarskom imovinom, osmanskom?

ODGOVORITE
Name

Global times

08.08.2022 10:30

VAŠINGTON PUKAO, POSLE UKRAJINE PLAN PROPAO I ZA KINU! AMERIKA GUBI UTICAJ, SAMO JAPAN I AUSTRALIJA OSTAJU UZ NJU! Svetska kriza lišila je uticajaSukob u Ukrajini sprečio je SAD da sprovedu plan protiv kineskih manevara oko Tajvana. Jang Šeng, kolumnista "Global Times"-a, piše o tome

ODGOVORITE
Name

Ovo o cemu

08.08.2022 10:58

Ti pises je samo primjer koliko diktator putin radi na tome, sanja, da oslabi, rasturi, unisti, zavadi Zapad, da bi on vladao. Zavadi pa vladaj.

Name

Goran

08.08.2022 12:37

Vjeruj mi jenkiji pobjedjuju uvijek na kraju

Name

Odmaralista SFRJ/u Hrvatskoj?

08.08.2022 11:23

Sta je sa zajednickom Imovinom koja se nalazili u Hrvatskoj.a pripadala je svima u SFRJ???? Ko je ukrade i usto se ulozi novac ili ko je kupi u ime BiH ili u svoje ime ??

ODGOVORITE
Name

re

08.08.2022 12:15

odmaralista su bila od firmi,a ne SFRJ,firme propale i jbg

Name

Socijalizam

08.08.2022 13:48

Kineska Komunistička Partija je upravo prepisala Titov model, gospodo draga, u Komunizmu nije bilo privatnika, kod nas u SFRJ su privatnici imali svoje kamione i čak bezinske pumpe, Antunović, poznati prvatnik je prije rata imao pumpu, također i današnji vlasnik Brčko Gasa, Kojić koji je isto iz Brčkog, imao je pumpu u Pelagićevu, to nije komunizam, to je čisti socijalizam, jedina stvar što mi se u socijalizmu sviđala je ta, da jedna osoba nije mogla imati 10 šlepera nego samo jedan šleper, znači, ostavljena je mogućnost da se svako bavi privatlukom, danas smo u situaciji da velike firme pojedoše male, i onda se čudite zašto danas imamo ovolike cijene kad monopol drže veliki igrači i pojedu male privatnike, mogao bi roman napisati, ali šta je korist nepismenim objašnjavati,.

ODGOVORITE
Name

Čuj

08.08.2022 16:00

Čuj dobila, valjda uzela dio onog što je dala Yugi. Npr od oružja iz JNA nije ništa dobila osim što je zarobila a puno je dala, šta ćemo za to?

ODGOVORITE
Name

A cime je placala

08.08.2022 17:37

Oruzje sa Zapada (nema nista djabe) da rastura Jugoslaviju i cije je to drustveno dobro, da li samo jedne etnicke grupe ili svih?!