Милиони КМ у некретнинама: Колико је БиХ добила од бивше СФРЈ

Земље насљеднице бивше СФРЈ до сада су подијелиле двије трећине имовине те државе, а БиХ су у тој расподјели припали станови и резиденције од Боливије до Норвешке, али и милиони марака од продаје објеката које нико није хтио да преузме.

Босна и Херцеговина 08.08.2022 | 11:08
Милиони КМ у некретнинама: Колико је БиХ добила од бивше СФРЈ

 

Савјет министара БиХ на посљедњој сједници је усвојио информацију коју је припремило Министарство финансија и трезора, у којем је прављен пресјек стања када је ријеч о имплементацији Споразума о питањима сукцесије, те његових седам анекса.

Подјела имовине је тема која је двије деценије на дневном реду заједничких комисија земаља насталих распадом некадашње државе, а у Министарству финансија и трезора БиХ истичу да је анексом “Б” уређена подјела дипломатско-конзуларне имовине према географским регионима, а бивша СФРЈ имала је 123 дипломатска и конзуларна представништва. БиХ, како је дефинисано споразумом, у свакој од регија припада 15 одсто вриједности имовине, а до сада је добила објекте на 15 дестинација, пише Глас Српске.

"БиХ је у досадашњем процесу расподјеле, између осталог, добила амбасаде у Лондону, Норвешкој, Канади, Кенији, Турској, резиденцију у Аустрији, стан у Италији, кућу у Бразилу, дио објекта у Индији и десет одсто партиципације имовине у Боливији", наведено је у информацији министарства уз нагласак да је укупна вриједност имовине процијењена на 32,6 милиона долара.

Анекси који чине споразум о сукцесији:

* А Покретна и непокретна имовина

* Б Дипломатска и конзуларна имовина

* Ц Финансијска потраживања и дуговања

* Д Архиве

* Е Пензије

* Ф Остала права, користи и дуговања

* Г Приватно власништво и стечена права

БиХ је, када је у питању новац од продаје, зарадила неколико милиона КМ. Продата је имовина у Анкари, Вашингтону, Бону и Токију, а насљеднице су се договориле већ раније о продаји објеката ДКП-а бивше СФРЈ за које није заинтересована ниједна држава насљедница.

У информацији је истакнуто и да су надлежни отворили дискусију у вези с допуном анекса “Б” новооткривеном имовином те да је отписан један број непокретности за које је, након провјере имовинско-правног и фактичког статуса, несумњиво утврђено да нису биле у власништву СФРЈ.

"Те одлуке су прве такве врсте у оквиру Заједничког одбора, што представља значајан помак у односу на досадашњи рад. Може се очекивати и рјешавање статуса свих преосталих објеката на идентичан начин",  пише у информацији која је добила зелено свјетло Савјета министара.

У Савјету министара БиХ за “Глас Српске” је потврђено да је задужен члан Заједничке комисије анекса “А”, који се односи на покретну и непокретну имовину, да упути захтјев представницима осталих држава насљедница за сазивање састанка ове заједничке комисије како би започео њен рад.

"Имплементација анекса “Б”, који се односи на дипломатску и конзуларну имовину, одвија се задовољавајућом динамиком, те је истакнута потреба да овлашћени представник БиХ у овој комисији настави започете активности с циљем коначне расподјеле ДКП имовине бивше СФРЈ",  речено је у Савјету министара уз нагласак да би на наредном састанку Заједничког одбора за спровођење анекса “Б” као најзначајније питање требало да буде расподјела комплекса бивше СФРЈ у Москви.

Из Министарства иностраних послова БиХ раније је речено и да ће средства добијена након заједничке продаје објеката у Берну и Њујорку, односно око 15,5 милиона КМ, бити усмјерена на куповину објеката за смјештај ДКП-ова на локацијама гдје министарство издваја знатан износ новца по основу закупа, те гдје нема имовину у свом власништву.

(Глас Српске/ фото: Мондо)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

МрзитељПДА

08.08.2022 09:14

Тито вас и мртав храни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.08.2022 16:29

Баш си будалетина, па 90 посто тих ствари датира још из времена Краљевине Југославије како имовина тако и потраживања и резерве.

Name

Мунгос

08.08.2022 09:27

Засто бих дзабе издваја паре за представниства у свијету кад смо протекторат. То је цисто бацање пара. Сад кад би направили ревизију ста су та представниства добро уцинила то би била остра нула. То је само ухљебљавање странацких полтрона који тамо примају огромне приходе и зиве као на високој нози а до јуце носили приглавке. Па ни троскови за војску цисто бацање пара али то је добро овим плиацкасима увијек неке набавке па пута десет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

липи

08.08.2022 14:57

добро бих инекако, али РС, шта ли они траже ?

Name

СФРЈ

08.08.2022 09:28

Није СФРЈ ниста имала и ваљала...хахаха? Сад најлосији пионири дијеле туду оставстину и глуме успесне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СФРЈ

08.08.2022 09:41

Е мој друже Тито, још и некретнинама одржаваш ову багру на власти, која је довела народ до копања по контејнерима, само продају, ништа не граде, и након 30 година од распада СФРЈ они са твојим парама и парама радног народа купују гласачки шљам од људи и уживају у милионима,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управо

08.08.2022 11:04

Овај Тито и јесте све ово данас проузроковао, комунистицка диктатура гдје год била у свијету, су убиле масу људи, убиле самоиницијативу појединца, отела им имовину, побиле их. Данас се сви исељавају из еx комунистицких земаља правац Запада, вец 30 година од распада истих, код нас јос од 70тих, јер нема тих појединаца, привредника, као на Западу који нису имали комунизам. Народ само цека да дрзава несто уцини за њих, као прије.

Name

Цак је

08.08.2022 12:48

И Кина пресла на капитализам, приватна имовина, привреда. Нико боље незна управљати фирмом и фабриком од власника самог, дрзава то никада није знала и неце. Њихов задатак је да одреди границе ста се смије а ста не, закони. То сто се они називају комунистима то је само диктатура комн. партије. Људи, сад знате ста вам је за цинити.

Name

УПРАВО, Ре Вјероватно

08.08.2022 12:49

Вјероватно да си рођен осамдесетих или деведесетих година, јер ниси довољно упознат са комунизмом у бившој Југославији. Док је у комунизму било много бесплатних услуга, данас плачете све, од школства, здравства и много других услуга. Да бих сазнао више мораш питати оне старије.

Name

Управо*

08.08.2022 12:53

Очигледно да тај Тито није довољно побио па се накотио овај олош који данас пљачка овај напаћени народ, и мртав у гробу вам крив Тито? Па ја би сада потписао да живим у тој диктатури гдје си био миран и без стреса за разлику од данас, најгоре је то што они који нису живјели у том систему причају како је било или су били у том систему па данас пљачкају а за вријеме Тита то нису могли, па им је зато тај систем трн у оку, нису се у Титово вријеме политичари возили у мерцедесима и били под пратњом полиције и војске као данас, него у фићекима и стојадину, погледајте ове данас, нема аута испод 100 хиљада марака а аута колико и политичара,. Једино што Титу замјерам је што није осигурао своју дјецу за разлику од Додика и Човића и Изетбеговића који су и прапрапраунуче осигурали крађом и пљачком,.

Name

Ти хтио

08.08.2022 14:38

Све дзабе, да не плацас ниста, јел? Готован, јел, ниста са подузетник? Јес цуо да је yуга поцетком 80-тих банкротирала, 82.-83, пред олимпијаду? Одмах послије његове смрти. Ускоро се појавили први који су пропагирали угрозеност нас Срба у тој истој yу, један дотицни слоба прихватиио се тога, те теорије, градио каријеру на томе и поцео са растурањем исте, Yу.

Name

Весна

08.08.2022 09:44

То сто се зна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Украјина на распродаји

08.08.2022 09:48

Милионе улозити у куповиму ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

08.08.2022 09:57

Није им требало дати ниста.БиХ се бесправно одвојила од СФРЈ и зато јој није требало дати ниста.Данас,сутра,кад се РС одвоји од БиХ,хоце ли и нама БиХ дати дио своје имовине???

ОДГОВОРИТЕ
Name

име

08.08.2022 10:53

тебе је оцигледно сунце мало оснуло! оди под хитно у дебели хлад и прво мало охлади мозак и онда мало се сабери јер оцигледно да ниси редовно узимао третман док такве глупости писес и сањас сан који се никад неце остварити !

Name

липи

08.08.2022 16:06

де нас мало погурај с тим "неправним" ал правно да разумијемо!

Name

А ста би

08.08.2022 10:22

Са аустроугарском имовином, османском?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал тимес

08.08.2022 10:30

ВАШИНГТОН ПУКАО, ПОСЛЕ УКРАЈИНЕ ПЛАН ПРОПАО И ЗА КИНУ! АМЕРИКА ГУБИ УТИЦАЈ, САМО ЈАПАН И АУСТРАЛИЈА ОСТАЈУ УЗ ЊУ! Светска криза лишила је утицајаСукоб у Украјини спречио је САД да спроведу план против кинеских маневара око Тајвана. Јанг Шенг, колумниста "Глобал Тимес"-а, пише о томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово о цему

08.08.2022 10:58

Ти писес је само примјер колико диктатор путин ради на томе, сања, да ослаби, растури, унисти, завади Запад, да би он владао. Завади па владај.

Name

Горан

08.08.2022 12:37

Вјеруј ми јенкији побједјују увијек на крају

Name

Одмаралиста СФРЈ/у Хрватској?

08.08.2022 11:23

Ста је са заједницком Имовином која се налазили у Хрватској.а припадала је свима у СФРЈ???? Ко је украде и усто се улози новац или ко је купи у име БиХ или у своје име ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.08.2022 12:15

одмаралиста су била од фирми,а не СФРЈ,фирме пропале и јбг

Name

Социјализам

08.08.2022 13:48

Кинеска Комунистичка Партија је управо преписала Титов модел, господо драга, у Комунизму није било приватника, код нас у СФРЈ су приватници имали своје камионе и чак безинске пумпе, Антуновић, познати прватник је прије рата имао пумпу, такођер и данашњи власник Брчко Гаса, Којић који је исто из Брчког, имао је пумпу у Пелагићеву, то није комунизам, то је чисти социјализам, једина ствар што ми се у социјализму свиђала је та, да једна особа није могла имати 10 шлепера него само један шлепер, значи, остављена је могућност да се свако бави приватлуком, данас смо у ситуацији да велике фирме поједоше мале, и онда се чудите зашто данас имамо оволике цијене кад монопол држе велики играчи и поједу мале приватнике, могао би роман написати, али шта је корист неписменим објашњавати,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чуј

08.08.2022 16:00

Чуј добила, ваљда узела дио оног што је дала Yуги. Нпр од оружја из ЈНА није ништа добила осим што је заробила а пуно је дала, шта ћемо за то?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А циме је плацала

08.08.2022 17:37

Орузје са Запада (нема ниста дјабе) да растура Југославију и ције је то друствено добро, да ли само једне етницке групе или свих?!