Sprema se bomba u Humskoj, Partizan želi Ljajića

Jedan od najtalentovanijih izdanaka Omladinske škole Partizana u 21. vijeku kasnije i "zlatna koka" prvog tima kluba iz Humske, unovčena u višemilionskom transferu Adem Ljajić (30) želja je "crno-bijelih" u tekućem prelaznom roku i tim povodom su već načinjeni konkretni koraci pišu mediji u Srbiji.

Fudbal 11.08.2022 | 11:58
Sprema se bomba u Humskoj, Partizan želi Ljajića

Ovu informaciju objavio je Telegraf koji dodaje da ukoliko se kockice slože do kraja, ofanzivni vezista bi u Humsku stigao kao slobodan igrač, pošto mu je 1. jula istekao ugovor sa turskim velikanom Bešiktašom.

Još prije početka ljetnjeg prelaznog roka Partizan je imao plan da pojača poziciju ofanzivnog veznog, odnosno organizatora igre, koju trenuto pokriva samo Bibars Natho, ali su se određena rješenja izjalovila, što zbog nerealih cijena na tržištu (Tokmak Nguen, Jakub Kadak...), što zbog nepoklapanja vizije sportskog sektora i stručnog štaba (Giorgi Čakvatadze), pa se u jednom momentu i odustalo od te pomenute ideje i fokus je usmjeren na krila.

Ipak, kada je sezona počela, postalo je jasno da jedan igrač, pogotovo u tim godinama, ne može da sam da iznese takmičenje i cijela priča se vratila na početak, na misiju pronalaska i angažovanja "desetke" koja će donijeti i kvalitet i konkurenciju Nathu.

Kako je broj stranaca u ekipi trenutno popunjen, logično je da su prioritet imala domaća rješenja, a bolje od Ljajića teško da može da se nađe u trenutnim okolnostima, jer se radi o veoma kvalitetnom fudbaleru, koji je uz to prošao i školu Partizana, ali i izazove prvog tima sa kojim je dva puta bio šampion Srbije i jednom pobjednik Kupa.

Prvi koraci su već, napomenuli smo, načinjeni i razgovori teku u dobrom smjeru, iako sama misija nije laka, jer Ljajić ima ponude i drugih klubova. Konkretno, posljednji u nizu je Al Nasr iz Saudijske Arabije, koji sa klupe predvodi trener Rudi Garsija, sa kojim je vezista uspješno sarađivao u Romi i upravo je on spona dvije strane.

Partizan, pak, polaže na činjenicu da je Ljajić još uvijek zainteresovan za ozbiljan fudbal u Evropi i da bi poslije 12 godina u inostranstvu mogao da se vrati kući i pomogne svom klubu u delikatnoj situaciji. Sam fudbaler trenutno boravi u Srbiji, odnosno u rodnom Novom Pazaru, a nedavno je uživo i gledao međusobni susret pomenutog kluba i "crno-bijelih" u Superligi Srbije.

O fudbaleskim kvalitetima Ljajića se mahom sve zna, pošto se radi o igraču koji je dobrih desetak godina bio dio velike evropske scene. U Humsku je stigao još 1998. godine iz Jošanice i to zahvaljujući počivšem skautu kluba iz Humske Dušanu Trbojeviću, koji je prepoznao vanserijski talenat i učinio sve da ga angažuje.

Prošao je potom kompletnu školu "crno-bijelih", gdje je već kao kadet i omladinac privukao pažnju skauta najvećih evropskih klubova, pa se već u omladinskim selekcijama govorilo o ponudama Intera, Real Madrida, Milana..., ali je ključnu ulogu odigrao tadašnji sportski direktor Ivan Tomić načinivši presedan tako što je momka iz kadetske selekcije prekomandovao u prvi tim, vjerovatno prvi put u novijoj istoriji kluba iz Humske.

Ljajić je ljeta 2008. godine postao profesionalac i za kratko vrijeme bitan igrač u šampionskom timu koji je predvodio trener Slaviša Jokanović, kasnije i Goran Stevanović. Poslije samo godinu i po dana u najjačoj selekciji vezistu je "kaparisao" slavni Mančester junajtedom na čelu sa menadžerom ser Aleksom Fergusonom, sa kojim je potpisao predugovor (pričalo se da je položeno i 100.000 funti kao garancija).

Međutim, negdje je došlo do "kratkog spoja" i velikan je odustao od transfera, koji je trebalo da stupi na snagu 1. januara 2010. godine, iako je Ljajić u periodu od godinu dana često bio gost kluba sa "Old Traforda", trenirao sa Kristijanom Ronaldom, Vejnom Runijem, Rajanom Gigsom, Nemanjom Vidićem, Rio Ferdinandom...

Umjesto u Engleskoj, karijeru je nastavio u Italiji, tačnije u Fjorentini, koja je za njega isplatila 7.000.000 evra obeštećenja. U Firenci se zadržao tri sezone da bi ga za 11.000.000 evra otkupila Roma, čije je boje takođe branio tri godine, uz jednogodišnju pozajmicu u Interu iz Milana.

Prelazak u Torino (9.000.000 evra) se dogodio na inicijativu Siniše Mihajlovića, tadašnjeg trenera "bikova", koji je sa Lajićem sarađivao u selekciji Srbije i želio ga je u redovima svog kluba, a i ta epizoda u italijanskom fudbalu je potrajala tri sezone.

Od 2019. godine Ljajić je bio član Bešiktaša, u koji je prvo stigao kao pozajmljen igrač, a potom su ga Turci otkupili za 6.500.000 evra i postavili kao nosioca igre. Imao je u blistave trenutke u istanbulskom klubu, bio jedan od lidera i najboljih igrača sve do trenutka kada je svijetom zavladao virus korona. Bešiktaš je imao ideju da umanji plate prvotimcima, jer je dospio u finansijsku krizu, Ljajić se nije slagao sa tim, pošto mu je klub već dugovao veliku svotu novca i nastali su problemi koji praktičnu nisu rješeni do isteka ugovora igrača 1. jula.

Što se Partizana tiče, to bi bila priča sa srećnim krajem, bez obzira što Ljajić nije odigrao takmičerski meč od 11. maja prošle godine, jer se radi o veoma kvalitetnom igraču, koji je, pak, u najboljim godinama i uz pravu pripremu bi sigurno bio pojačanje.

(Telegraf)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

GROBARI

11.08.2022 12:10

POSTALI STE GROBARSKO PREDUZECE NEMA VAM SPASA. SVE KASNO.

ODGOVORITE
Name

Blago

11.08.2022 12:54

se grobarima

ODGOVORITE