Vlast SNSD obećala ali nije uklonila nelegalnu deponiju

Tri decenije nerješen problem nelegalne, divlje gradske deponije kod sela Holijaka, uz magistralni put na samom ulazu u Višegrad obećala je da će konačno riješiti opštinska vlast SNSD ali to je bio samo još jedan od njenih promašenih projekata. O tome je bilo riječi i na sjednici Skupštine opštine Višegrad.

Republika Srpska 16.08.2022 | 22:33
Vlast SNSD obećala ali nije uklonila nelegalnu deponiju

Smrad i dim sa deponije zagađuje okolinu, ulazi u atare sela Holijaka i  prigradskog naselja Dušče, kroz potok smeće otiče u akumulaciono jezero Hidroelektrane „Višegrad“ i stvara ružnu sliku turistima koji dolaze u Višegrad iz pravca Ustiprače.

Kuća Zorana Lalića iz Dušča udaljena je oko jedan kilometer vazdušne linije od gradske deponije.

“Kad duva južni vjetar niz Drinu a deponija je i ovih ljetnih toplih dana bila često u plamenu, ne možeš da dišeš od smrada, zatvaramo se u kuću ali zato veš sa štrika moraš ponovo prati. Na deponiju se lageruju i ostaci uginulih životinja, a kad se to  zapali nesnošljivo je ovdje živjeti pa  često razmišljam da odselima iz Višegrada“, kaže Lalić.

Emin Karčić je član neformalne grupe građana koja djeluje pod sloganom “Zatvorimo deponiju spasimo grad”.

“Živim u selu Holijacima iznad gradskog smetljišta, moram pješice ili autom proći putem kroz njega i možete zamisliti kako je nama mještanima. Još ako neko na put isrese smeće, pa ga zapali to je kataklizma“,  kaže Karčić koji tvrdi da je deponija nelegalnai da će  Hoilijačani istrajati u žalbama svim relevantnim organima Republike Srpske i BiH da se ona sanira ili ukloni.

Na deponiju se ne odlaže samo smeće iz višegradske opštine nego i iz divljih  smetljišta  iz opština iz sliva rijeka Drine i Lima iz Srbije i Crne Gore koje stiže kao  plutajući otpad, koji se vadi iz akumulacije  HE „Višegrad“ prebacije na smetljište.

“ Problemm divlje deponije ne može riješiti samo skupština opštine Višegrad. Dodatni je problem što aktuelna  uprava Hidroelektrane “Višegrad” već nekoliko godina svo smeće koje doplovi Drinom do brane odlaže na tu deponiju. A pritom za sve te godine ni jedne konvertibilne marke nije uprava uplatila na račun Komunalnog preduzeća koje se koliko toliko brine o odlagalištu smeća“, kaže odbornik Pokreta za Višegrad  u Skupštini opštine Mile Lakić.

On dodaje da više smeća hidroelektrana odloži na deponiju nego čitava opština.

“Izvjesno je da radnici hidroelektrane na godišnjem nivou izvade iz akumulacije 15 do 20 puta više od ukupne količine smeća koja se iz grada doveze na deponiju“, ističe Lakić.

Odbornik SDS Narko Nikolić navodi da je nedopustivo da višegradska opština polaže velike nade u turizam a nije riješila pitanje gradske deponije.

“Aktuelna vlast sa SNSD na čelu je u predizbornim kampanjama 2016 i 2020.godine obećala građanima da će zatvoriti deponiju i za nju naći prikladnije mjesto. Nažalost od toga ništa nije urađeno jedino su postavili metalnu ogradu koja je samo maskirala problem ali ga nije riješila", naglašava Nikolić.

Na sjednici Skupštine opštine odbornici su podsjetili na niz sastanaka načelnika opštine Mladena Đurevića sa ministrima za ekoloogiju iz Republike Srpske, Crne Gore i Srbije nakon kojih je davao izjave da će se deponija izmjestiti i riješiti ovaj problem. Ništa od obećanja u izjavama nije učinjeno.

Odbornici su formirali komisiju kojoj je dat zadatak da riješi pitanje postojanja deponije u Holijacima ali postavlja se pitanje kako će to učiniti  njeni članovi kad nije moga ili nije htjela  aktuelna vlast na opštinskom i republičkom nivou.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Вишеград

16.08.2022 20:49

Од кога сте очекивали да ринеши проблем са депонијом?Од геометра ђуревића.Па није он доведен у општину да решава проблеме у општини,он је доведен да прави проблеме у општини и да он и она три зла око њега ријеше своје проблеме(покупују станове по Бг,запосле жене,и да не набрајам даље).

ODGOVORITE
Name

Rada

17.08.2022 04:41

Gospodine Lakiću, šta ti uradi za tu deponiju i plutajući otpad sa rijeke Drina, gde si ga odlagao, dok si ti bio direktor te iste hidroelektrane i član SNSD-a ili otpada tad nije ni bilo?

ODGOVORITE
Name

Pero

17.08.2022 05:37

Nije mi jasno u šta se izrodila ta trojka: Đurević, Perišić i Andrić ? Dok smo sarađivali bili su iole normalni, a od kada su klepili velike pare i uzeli Andrićgrad u zakup, ne može im se prići. Samo može poltronisanjem i zavlačenje u š... kako to rade Tasa, Perić, Bradonjić, Knežević, dr pečat, Krstić...

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

17.08.2022 07:00

Ako glasate za nas sad u Oktobru, a ne morate ni izlaziti dajte nam samo matični broj, mi ćemo, obećavamo da ćemo je skloniti i ispraviti ono što ova nesposobna opozicija nije uradila 20 godina?????

ODGOVORITE
Name

О.О. С.

17.08.2022 07:15

Плутајући отпад из ријеке Дрина такође је одлаган на ту дивљу депонију, а то је радила (и још ради) "ХЕ на Дрини" Вишеград. Већина отпада на депонији је из акумулације, одложен изнад језера, тако да процједне воде доспијевају у језеро. Стога то није проблем само Општине већ и републички. Откуд отпад у језеру? Брана спречава даљи транспорт, принуђени су да га ваде. Отпад је махом из "еколошке државе" Црне Горе, општине уз ријеку Лим једноставно га истресу у ријеку и он оде низводно! Значи, то је и међудржавни проблем. Мада постоји рјешење: једноставно га пропустити кроз брану, па ако то ураде Србијанци на ХЕ Бајина Башта и ХЕ Зворник, нека плови за Београд.

ODGOVORITE
Name

Boris

17.08.2022 07:25

Jedina 2 obećanja koje je snsd ispunio je : 1. da ako niste član partije, a imate znanje i struku, ne možete dobiti posao 2. Opštine i gradovi gdje snsd nije na vlasti neće dobiti novac za infrastrukturne projekte poput Banja Luke i Bijeljine

ODGOVORITE
Name

Вгд&&&@@@

17.08.2022 13:02

Да ли се ђуревић имало постиди,кад у ђе у кабинет начелника,кад и сам зна да је референдум о његовом опозиву успио,и да га је рик и оливер благојевић,незаконито сачували?

ODGOVORITE
Name

Mira

17.08.2022 13:39

Nisi u pravu pročitaj tačku 45a izbornog zakona Republike Srpske i član 60 statuta opštine Višegrad, koje isto kažu o načinu opoziva načelnika opštine.