Власт СНСД обећала али није уклонила нелегалну депонију

Три деценије нерјешен проблем нелегалне, дивље градске депоније код села Холијака, уз магистрални пут на самом улазу у Вишеград обећала је да ће коначно ријешити општинска власт СНСД али то је био само још један од њених промашених пројеката. О томе је било ријечи и на сједници Скупштине општине Вишеград.

Република Српска 16.08.2022 | 22:33
Власт СНСД обећала али није уклонила нелегалну депонију

Смрад и дим са депоније загађује околину, улази у атаре села Холијака и  приградског насеља Душче, кроз поток смеће отиче у акумулационо језеро Хидроелектране „Вишеград“ и ствара ружну слику туристима који долазе у Вишеград из правца Устипраче.

Кућа Зорана Лалића из Душча удаљена је око један километер ваздушне линије од градске депоније.

“Кад дува јужни вјетар низ Дрину а депонија је и ових љетних топлих дана била често у пламену, не можеш да дишеш од смрада, затварамо се у кућу али зато веш са штрика мораш поново прати. На депонију се лагерују и остаци угинулих животиња, а кад се то  запали несношљиво је овдје живјети па  често размишљам да одселима из Вишеграда“, каже Лалић.

Емин Карчић је члан неформалне групе грађана која дјелује под слоганом “Затворимо депонију спасимо град”.

“Живим у селу Холијацима изнад градског сметљишта, морам пјешице или аутом проћи путем кроз њега и можете замислити како је нама мјештанима. Још ако неко на пут исресе смеће, па га запали то је катаклизма“,  каже Карчић који тврди да је депонија нелегалнаи да ће  Хоилијачани истрајати у жалбама свим релевантним органима Републике Српске и БиХ да се она санира или уклони.

На депонију се не одлаже само смеће из вишеградске општине него и из дивљих  сметљишта  из општина из слива ријека Дрине и Лима из Србије и Црне Горе које стиже као  плутајући отпад, који се вади из акумулације  ХЕ „Вишеград“ пребације на сметљиште.

“ Проблемм дивље депоније не може ријешити само скупштина општине Вишеград. Додатни је проблем што актуелна  управа Хидроелектране “Вишеград” већ неколико година сво смеће које доплови Дрином до бране одлаже на ту депонију. А притом за све те године ни једне конвертибилне марке није управа уплатила на рачун Комуналног предузећа које се колико толико брине о одлагалишту смећа“, каже одборник Покрета за Вишеград  у Скупштини општине Миле Лакић.

Он додаје да више смећа хидроелектрана одложи на депонију него читава општина.

“Извјесно је да радници хидроелектране на годишњем нивоу изваде из акумулације 15 до 20 пута више од укупне количине смећа која се из града довезе на депонију“, истиче Лакић.

Одборник СДС Нарко Николић наводи да је недопустиво да вишеградска општина полаже велике наде у туризам а није ријешила питање градске депоније.

“Актуелна власт са СНСД на челу је у предизборним кампањама 2016 и 2020.године обећала грађанима да ће затворити депонију и за њу наћи прикладније мјесто. Нажалост од тога ништа није урађено једино су поставили металну ограду која је само маскирала проблем али га није ријешила", наглашава Николић.

На сједници Скупштине општине одборници су подсјетили на низ састанака начелника општине Младена Ђуревића са министрима за еколоогију из Републике Српске, Црне Горе и Србије након којих је давао изјаве да ће се депонија измјестити и ријешити овај проблем. Ништа од обећања у изјавама није учињено.

Одборници су формирали комисију којој је дат задатак да ријеши питање постојања депоније у Холијацима али поставља се питање како ће то учинити  њени чланови кад није мога или није хтјела  актуелна власт на општинском и републичком нивоу.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Вишеград

16.08.2022 20:49

Од кога сте очекивали да ринеши проблем са депонијом?Од геометра ђуревића.Па није он доведен у општину да решава проблеме у општини,он је доведен да прави проблеме у општини и да он и она три зла око њега ријеше своје проблеме(покупују станове по Бг,запосле жене,и да не набрајам даље).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

17.08.2022 04:41

Господине Лакићу, шта ти уради за ту депонију и плутајући отпад са ријеке Дрина, где си га одлагао, док си ти био директор те исте хидроелектране и члан СНСД-а или отпада тад није ни било?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

17.08.2022 05:37

Није ми јасно у шта се изродила та тројка: Ђуревић, Перишић и Андрић ? Док смо сарађивали били су иоле нормални, а од када су клепили велике паре и узели Андрићград у закуп, не може им се прићи. Само може полтронисањем и завлачење у ш... како то раде Таса, Перић, Брадоњић, Кнежевић, др печат, Крстић...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

17.08.2022 07:00

Ако гласате за нас сад у Октобру, а не морате ни излазити дајте нам само матични број, ми ћемо, обећавамо да ћемо је склонити и исправити оно што ова неспособна опозиција није урадила 20 година?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

О.О. С.

17.08.2022 07:15

Плутајући отпад из ријеке Дрина такође је одлаган на ту дивљу депонију, а то је радила (и још ради) "ХЕ на Дрини" Вишеград. Већина отпада на депонији је из акумулације, одложен изнад језера, тако да процједне воде доспијевају у језеро. Стога то није проблем само Општине већ и републички. Откуд отпад у језеру? Брана спречава даљи транспорт, принуђени су да га ваде. Отпад је махом из "еколошке државе" Црне Горе, општине уз ријеку Лим једноставно га истресу у ријеку и он оде низводно! Значи, то је и међудржавни проблем. Мада постоји рјешење: једноставно га пропустити кроз брану, па ако то ураде Србијанци на ХЕ Бајина Башта и ХЕ Зворник, нека плови за Београд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

17.08.2022 07:25

Једина 2 обећања које је снсд испунио је : 1. да ако нисте члан партије, а имате знање и струку, не можете добити посао 2. Општине и градови гдје снсд није на власти неће добити новац за инфраструктурне пројекте попут Бања Луке и Бијељине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вгд&&&@@@

17.08.2022 13:02

Да ли се ђуревић имало постиди,кад у ђе у кабинет начелника,кад и сам зна да је референдум о његовом опозиву успио,и да га је рик и оливер благојевић,незаконито сачували?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

17.08.2022 13:39

Ниси у праву прочитај тачку 45а изборног закона Републике Српске и члан 60 статута општине Вишеград, које исто кажу о начину опозива начелника општине.